• rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
• aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco;
• w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się też ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
• drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie;
• jeśli dopisze nam szczęście w postaci pełnego koszyka grzybów to grzybobranie sprawi nam wiele satysfakcji – co ma pozytywny wpływ na organizm
Podstawowe zasady grzybobrania:
• Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne - wykorzystuj atlasy grzybów.
• Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
• Zbieraj grzyby całe poprzez wykręcenie z podłoża. Pozostały dołek zasyp ziemią i lekko przygnieć.
• Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
• Zbieraj grzyby do koszyków pojemników przepuszczających powietrze (łubianki, koszyki). W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszające ich psucie.
• Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
• Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią część ekosystemu.
Pomocy w rozpoznawaniu grzybów w siedzibie PSSE w Kamieniu Pomorskim udzielają klasyfikatorzy grzybów, którzy z mają uprawnienia do oceny grzybów świeżych.
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim.
Aleś ty mądry/a. Wykład prof. Gąbki.
"HORMONY SZCZĘŚCIA - CO JEŚĆ, ABY ZWIĘKSZYĆ ICH POZIOM? Produkty bogate w serotoninę i białko Jednym z hormonów szczęścia jest serotonina. Co jeść, aby uzupełnić jej niedobory? Wśród produktów bogatych w serotoninę i białko znajdują się: białka jajek, banany, awokado, czerwone śliwki, ananasy, pomidory, bakłażany oraz orzechy włoskie. Poza tym dużo białka zawiera fasola, soczewica, ciecierzyca, szpinak, brokuły, groch czy jarmuż. Kwasy omega Na wytwarzanie hormonów szczęścia wpływają także kwasy omega. Znajdziesz je w orzechach włoskich, soi, nasionach chia oraz warzywach liściastych. Wprowadź je do swoich codziennych posiłków. Pamiętaj, że poza hormonami szczęścia kwasy omega wpływają także na pracę mózgu. Składniki mineralne Magnez. Sięgaj po nieprzetworzone produkty spożywcze z dużą zawartością magnezu. Zawierają go orzechy, warzywa liściaste, pestki dyni czy migdały. Ponadto warzywa liściaste zawierają chlorofil." kalendarzrolnikow.pl/4723/hormony-szcze
scia-co-jesc-aby-zwiekszyc-ich-poziom