POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [12.02.2023, 11:57:00] • Polska

10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

fot. Organizator

Już niedługo czeka nas wielkie święto łasuchów i nie tylko – tłusty czwartek. To wtedy nie liczymy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami. Do najpopularniejszych należą pączki, oponki i faworki. Można kupić je w cukierni, ale o wiele większą satysfakcję daje ich samodzielne przygotowanie. Sprawdź nasze wskazówki, które ułatwią to zadanie!

Przepisów na domowe pączki czy oponki jest wiele, jednak nawet podanie szczegółowej receptury nie gwarantuje cukierniczego sukcesu. W tym wypadku lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych, dlatego zebraliśmy praktyczne tipy, które od lat wykorzystują panie domu przy przygotowywaniu wypieków.

1. Jeśli chcesz przygotować tradycyjnie smażone pączki, wygospodaruj sobie przynamniej 2,5 godziny wolnego czasu, szczególnie jeśli używasz świeżych drożdży, z których trzeba zrobić zaczyn. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, a kilkukrotne wyrastanie jest sekretem idealnej konsystencji.
2. Wyrabiając ciasto, staraj się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki, ponieważ w trakcie smażenia pączków mąka będzie się paliła. Zamiast podsypywać nią miskę, w której ciasto będzie rosło, użyj niewielką ilość oleju, która natłuści brzegi i zapobiegnie przywieraniu.
3. Nie dosładzaj ciasta na pączki. Słodkości nadadzą mu nadzienie oraz posypka – lukier lub cukier puder. Nadmiar cukru w cieście może spowodować jego przypalenie w trakcie smażenia.
4. Możesz wypełnić pączki nadzieniem na dwa sposoby – już na etapie ich formowania (pamiętając o dobrym sklejeniu ze sobą boków ciasta, aby marmolada nie wypłynęła w trakcie smażenia) lub po upieczeniu, korzystając ze szprycy cukierniczej. Jeśli jej nie masz, możesz wykorzystać grubsze woreczki z suwakiem. Wystarczy przełożyć marmoladę lub budyń do środka woreczka, zamknąć go i odciąć delikatnie róg torby, a następnie przebić jeszcze ciepłego pączka i powoli dozować nadzienie do wnętrza. Oczywiście lepszy efekt uzyskasz, mając tylkę cukierniczą, ale jeśli nie dysponujesz takim sprzętem, sam worek też wystarczy.
5. Przygotuj sporej wielkości garnek lub płaską patelnię z głębokim dnem do smażenia – nie żałuj tłuszczu – pączki powinny być zanurzone w nim do połowy i swobodnie pływać. Najlepszy do smażenia będzie smalec lub oleje roślinne – rzepakowy czy słonecznikowy.
6. Pilnuj temperatury tłuszczu – zbyt niska spowoduje nadmierne wchłanianie oleju przez ciasto, za wysoka spali je z zewnątrz, pozostawiając surowe w środku. Najlepiej smażyć pączki w tłuszczu o temperaturze 175-180°C, co sprawdzisz za pomocą termometru cukierniczego. Jeśli go nie masz, wrzuć do tłuszczu małą kulkę ciasta – kiedy zacznie się rumienić, temperatura jest odpowiednia i można zacząć smażenie.
7. Aby kontrolować temperaturę tłuszczu podczas smażenia, warto wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka, który ją obniży. Pamiętaj, aby go obrać, umyć i dobrze osuszyć przed umieszczeniem w rozgrzanym tłuszczu.
8. Aby szybko i równomiernie obtoczyć pączki, minipączki czy oponki w cukrze pudrze, przesyp słodki proszek do uniwersalnego woreczka strunowego, a następnie przełóż do niego wypieki. Dzięki hermetycznemu zamknięciu cukier nie wydostanie się na zewnątrz, a słodka posypka dokładnie oblepi ciasto.
9. Jeśli chcesz podzielić się wypiekami ze znajomymi albo zanieść je do pracy, zabierz ze sobą woreczek z cukrem pudrem. Przed podaniem możesz oprószyć nim słodkości, co sprawi, że będą się ładniej prezentowały. Pamiętaj, aby wybrać bardzo szczelne woreczki, które odpowiednio zabezpieczą cukier.
10. Aby drożdżowe wypieki na dłużej zachowały swoją świeżość, po ostudzeniu warto umieścić je pod szklaną paterą lub przykryć po prostu tradycyjnym papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dzięki temu ciasto nie będzie tak szybko wysychało. Smacznego!

– Choć trendy w cukiernictwie się zmieniają, klasyka zawsze jest w cenie. Szczególnie w tłusty czwartek chcemy odtworzyć smak tradycyjnych pączków czy chrupiących, domowych faworków. Najlepiej zasięgnąć rady najwyższej instancji – babci lub mamy – które są skarbnicą cukierniczej wiedzy lub skorzystać z uniwersalnych porad. Warto posiłkować się także produktami gospodarstwa domowego, które mamy w szufladzie – uniwersalne woreczki ze struną, papier do pieczenia czy folia aluminiowa mogą zaskoczyć swoim nietypowym zastosowaniem i wybawić nas z niejednej cukierniczej opresji – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: i pamiętajmy – tradycję trzeba pielęgnować, a kalorie w tłusty czwartek się nie liczą, więc jedzmy ze smakiem!

Katarzyna Maciejewska | BUENA VISTA media group


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Niedziela [12.02.2023, 18:07:24] • [IP: 46.205.128.***]

Najważniejsze to spirytus i ♥️ do ciasta. 1000 g mąki pszennej 100 g drożdży szczypta soli 500 ml mleka 100 g cukru 6-8 żółtek 1 jajo 100 g stopionego masła opcjonalnie starta wanilia, skórka z cytryny lub pomarańcziy do 100 ml spirytusu część można dodać do nadzienia. Z drożdży, 2-3 łyżek mąki, łyżki cukru i części mleka zrobić rozczyn. Gdy będzie wyrastać Przesiać pozostałą mąkę.Utrzeć żółtka i jajo z cukrem na kogel mogel. Gdy drożdże wyrosną połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić drewnianą łyżką. Dodać masło i wyrobić elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Formować pączki dowolną techniką gdy wyrosną smażyć z obu stron. 😋

Gość • Niedziela [12.02.2023, 15:42:21] • [IP: 46.205.136.**]

Najlepsze pączki to tradycyjne drożdżowe. Smażone na smalcu. Dobrze wyrośnięte. Masło, mąka szczypta soli trochę cukru. W środku, nadzienie zrobione z różanych płatków (samodaielnie) Cierpliwość i serce włożone w pracy dla pączków to recepta na pyszne pączusie.Żadnych poaypek, żadnego lukru tylko posypane cukrem pudrem.

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■