POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [19.02.2023, 14:11:04] • Polska

Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

fot. Organizator

Gęste, treściwe zupy, rozgrzewające i szybkie do podania, są doskonałą propozycją na chłodne dni. By urozmaicić kulinarny repertuar, a jednocześnie zadbać o zdrowie i odporność, warto sięgać po inspirację z Madery: słodko-kwaśną, aromatyczną zupę na bazie pomidorów i cebuli, obowiązkowo z dodatkiem jaja.

Zupa pomidorowa to polski klasyk. Warto jednak wypróbować jej mało znaną w naszym kraju wersję, niezwykle popularną np. na Maderze – sopa de tomate e cebola, czyli zupę pomidorowo-cebulową. Ma niesamowitą, delikatną strukturę i łączy słodycz cebuli z umamicznym, lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem pomidorów.

- Warto pamiętać, że pomidory to jedno z niewielu warzyw, które podczas obróbki cieplnej zyskuje nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale także odżywcze. Wszystko dzięki wysokiej zawartości likopenu, naturalnego przeciwutleniacza z grupy karotenów, który uwalnia się w trakcie gotowania – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Dodatkowo dodatek pełnego mikro- i makroelementów jaja sprawia, że zupa staje się prawdziwą bombą pełną składników odżywczych.

Co więcej, danie powstaje z powszechnie dostępnych składników, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Smacznego!

PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWO-POMIDOROWĄ Z JAJEM
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 jaja roz. M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
6 sztuk średniej wielkości pomidorów malinowych
5 sztuk średniej wielkości cebuli
½ litra passaty pomidorowej
½ litra bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 liście laurowe
szczypta suszonego cząbru lub gałązka świeżego
pęczek pietruszki
sól
łyżka masła

Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, a następnie siekamy w drobną kostkę. Pestek nie wyrzucamy – dodają mnóstwo smaku! Cebulę siekamy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy z oliwą w garnku o grubym dnie do momentu, aż będzie zeszklona, ale nie rumiana. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, cząber i chwilkę odparowujemy. Dolewamy passatę, bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. Płyn powinien nieco odparować i zgęstnieć. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Całe jaja smażymy na maśle do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko – półpłynne. Rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajo i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Wtorek [21.02.2023, 13:37:04] • [IP: 122.150.40.***]

To jajko nie wyglada apetycznie. Zupa to zupa a nie sniadanie z obiadem (?)

Gość • Poniedziałek [20.02.2023, 13:23:30] • [IP: 46.205.140.***]

A gdzie mój cebulowy pierd?

Gość • Niedziela [19.02.2023, 14:20:45] • [IP: 94.254.171.**]

Co to za kucharka- dyrektor takie przepisy wymyśla

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Rusza budowa Aquaparku w Międzyzdrojach przy ulicy Komunalnej, jednego z największych na wybrzeżu zachodnim. Obiekt realizowany w ramach Bel Mare & Aqua Resort będzie ukończony do 2026 roku. Aquapark będzie obiektem łączącym wiele funkcji: sport i rekreację, Spa i rehabilitację oraz infrastrukturę konferencyjno-gastronomiczną. Inwestor, Grupa Deweloperska Prestige, powierzyła projekt uznanym architektom z 4Developments. Koszt budowy szacowany jest na ponad 100 mln PLN. ■ Wysyp owadów w Lubinie - to prawdziwa masakra dla mieszkańców i turystów. Wszystko zaczęło się od ciepłej i słonecznej pogody, która sprzyja rozmnażaniu się insektów. Okoliczne rozlewiska i Park Narodowy Woliński to idealne miejsca dla tych małych stworzeń, które żyją tylko kilka dni. Mieszkańcy i turyści, którzy przyjechali do Lubina, gminy Międzyzdroje, muszą radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami wysypu jętek. Owady te zasiedlają tereny mieszkalne, co powoduje, że ludzie czują się osaczeni przez niezliczoną ilość insektów ■ Szalony Tydzień Bibliotek rozpoczynamy już 6 maja 2023 r. o godz. 10.00 akcją „Książki uciekły z biblioteki – znajdź je!". Na terenie Międzyzdrojów zostaną ukryte książki. Wystarczy pobierać mapkę, znaleźć książki i zabrać je do domu, następnie zrobić zdjęcie z „czytelniczego śledztwa" i wysłać do na adres mailowy: biblioteka.mje.bibliotekarze@gmail.com ■ W Międzyzdrojach paliła się osobówka. Ogień ugasili strażacy z Lubina i Kołczewa. W centrum Międzyzdrojów doszło do pożaru. Ogień pojawił się w zaparkowanym przy jednej z ulic osobowym fordzie. Jak się okazało w samochodzie doszło do pożaru komory silnika. Na miejsce przyjechali strażacy. Do akcji gaśniczej przystąpili strażacy z OSP Lubin oraz OSP Kołczewo. - Po dogaszeniu komory silnika i sprawdzeniu pojazdu zakończyliśmy nasze działania i obie Jednostki udały się do swoich strażnic - poinformowało OSP Kołczewo. Do zdarzenia doszło w sobotę, 15 kwietnia po godzinie 13:00 ■