POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Środa [01.02.2023, 22:07:00] • Polska

Przekąski dla niespodziewanych gości

Przekąski dla niespodziewanych gości

fot. Organizator

Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu, możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dla gospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywających z nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału…

Dyskusje przy stole o wrażeniach z lektur czy filmów, wspomnienia, pogaduchy o życiu czy nocne rodaków rozmowy – wesołe biesiadowanie i konfrontowanie naszych myśli, poglądów i fascynacji z osobami, które lubimy, a dawno ich nie widzieliśmy to przyjemność sama w sobie. Takie nasiadówy udają się jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy smaczne przekąski, które umilą ekscytujący wieczór. Prezentujemy trzy propozycje z wędlinami, na stworzenie których będziemy potrzebować nie więcej niż 30 minut.
- Szynka czy kiełbasa to wędliny, które przeważnie każdy ma w domu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Dlatego wykorzystanie ich do zrobienia szybkich przekąsek nasuwa się do razu. Oczywiście na finalny smak duży wpływ ma jakość wędlin, dlatego warto decydować się na sprawdzone produkty, a z pewnością zostanie to przez naszych gości docenione. Nawet w tych zaskakujących i nieco improwizowanych okolicznościach.

Czas przygotowania każdej przekąski to około 25-30 min.

1.
Kajzerki z kiełbasą i serem
- kajzerki
- Kiełbasa Krakowska Sucha z Wadowic Dobrowolscy
- ser żółty
- papryka słodka
- cebula czerwona
- sałata
- białko jaja
- masło
- czosnek
- sól
Kajzerkę czterokrotnie delikatnie nacinamy nożem wzdłuż naturalnych nacięć, rozchylamy górne krawędzie bułki wzdłuż wykonanych nacięć i wybieramy palcami trochę miąższu ze środka. Uzyskaną w ten sposób przestrzeń delikatnie ugniatamy wewnątrz robiąc miejsce. Wyciskamy na prasce czosnek i mieszamy z masłem dodając odrobinę soli (1/4 kostki masła i 2 ząbki czosnku). Tak wyrobione masło czosnkowe wkładamy do wnętrza bułki (około jednej płaskiej łyżeczki). Kroimy na plasterki/krążki kiełbasę, ser, cebulę i paprykę. Następnie w każde z nacięć w kajzerce wkładamy kiełbasę z serem oraz paprykę z cebulą na przemian. Kajzerkę smarujemy na wierzchu białkiem z jaja.

2.
Chrupiące paluszki z szynką
- Szynka bez dodatku konserwantów Dobrowolscy
- ser żółty
- sałata
- gałązki świeżego kopru
- białko jaja
- ciasto francuskie

Ciasto francuskie przygotowujemy do zwijania i kroimy na paski o szerokości plastra naszej szynki plus po 1 cm z prawej i lewej strony. Układamy na cieście plastry szynki oraz żółty ser i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy kolejne ruloniki i przez naciskanie zębami widelca sklejamy boki. Smarujemy białkiem z jaja, przyklejamy na wierzchu gałązki kopru i jeszcze raz smarujemy białkiem.

3.
Chrupiące krążki z marynowaną szynką
- Szynka Marynowana od Braci Dobrowolscy
- szczypiorek drobny
- białko jaja
- ciasto francuskie

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na całości układamy plastry szynki i zawijamy w rulon. Po zawinięciu odcinamy małe krążki i kładziemy na boku tak żeby z góry był widoczny środek. Smarujemy białkiem jaja i posypujemy na wierzchu drobno pociętym szczypiorkiem. Wkładamy wszystkie produkty do piekarnika (jeżeli się zmieszczą na raz) nagrzanego do 180°C
i pieczemy około 10 min, po czym wyjmujemy tylko bułki i kolejne 7 minut pieczemy resztę. Potem wyciągamy i voila, gotowe.

Marta Mikulska


komentarzy: 6, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-6 z 6

Gość • Piątek [03.02.2023, 12:20:52] • [IP: 122.150.40.***]

Czosnkiem (na zdjeciu) poczestowac to wiecej nie przyjda bez zapowiedzi. W tych czasach ludzie nie maja czasu na to, zeby ich mieszkanie wygladal na 100% - tak jak w luxusowych czasopismach. Kiedys sie mialo kucharke, sprzataczke i pare pokojowek. Pani domu od rana chodzila w eleganckich strojach - gotowa przyjmowac gosci. A i wtedy goncy dowozili pachnace lisciki z datami wizyt. Z reszta - po co stworzyli kawiarnie i restauracje? Spotykajac sie tam ze znajomymi unikniemy krepujacego widoku sterty prasowania czy nieodkurzonego dywanu. Troszke dobrego wychowania nigdy nie zawiedzie.

Gość • Czwartek [02.02.2023, 15:11:52] • [IP: 37.248.208.**]

Piękne takie oryginalne

Gość • Czwartek [02.02.2023, 13:22:27] • [IP: 46.205.136.**]

Chleba dała miodu dała, wody dała. Tak jest kiedyś się goście nie zapowiadali.

Gość • Czwartek [02.02.2023, 09:33:01] • [IP: 188.47.125.***]

Czy ktoś wie, kiedy się uprawomocni wyrok Pawła U.?

Gość • Czwartek [02.02.2023, 08:40:29] • [IP: 5.173.158.***]

Kiedyś się nie pytało tylko chodziło

Gordon • Czwartek [02.02.2023, 04:34:10] • [IP: 37.47.204.**]

Gościom to wodę z kranu podaję i ostatnoi cukier chowam bo ktoś podbiera.

Oglądasz 1-6 z 6
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Przerwa w dostawie prądu – Świerzno. Ze względu na prace konserwacyjno-modernizacyjne w dniu 23 kwietnia 2025 r. nastąpi planowana przerwa w dostawie energii elektrycznej od godziny: 09:00 do 13:00 w miejscowości Świerzno, ulice: Długa (nr 1–11) Cicha (nr 1–9) Radosna (nr 5–13) oraz Straż i Urząd Gminy. Kontakt w sprawie przerwy: 991 ■ Informujemy, że w związku z ogłoszeniem 26 kwietnia 2025 roku dniem żałoby narodowej w Polsce po śmierci papieża Franciszka, zaplanowana na ten dzień Ekologiczna Gra Miejska zostaje odwołana. Serdecznie dziękujemy za zrozumienie i zapraszamy do udziału w innych naszych wydarzeniach w przyszłości. Z poważaniem, Organizatorzy ■