POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [19.02.2023, 14:11:04] • Polska

Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

fot. Organizator

Gęste, treściwe zupy, rozgrzewające i szybkie do podania, są doskonałą propozycją na chłodne dni. By urozmaicić kulinarny repertuar, a jednocześnie zadbać o zdrowie i odporność, warto sięgać po inspirację z Madery: słodko-kwaśną, aromatyczną zupę na bazie pomidorów i cebuli, obowiązkowo z dodatkiem jaja.

Zupa pomidorowa to polski klasyk. Warto jednak wypróbować jej mało znaną w naszym kraju wersję, niezwykle popularną np. na Maderze – sopa de tomate e cebola, czyli zupę pomidorowo-cebulową. Ma niesamowitą, delikatną strukturę i łączy słodycz cebuli z umamicznym, lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem pomidorów.

- Warto pamiętać, że pomidory to jedno z niewielu warzyw, które podczas obróbki cieplnej zyskuje nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale także odżywcze. Wszystko dzięki wysokiej zawartości likopenu, naturalnego przeciwutleniacza z grupy karotenów, który uwalnia się w trakcie gotowania – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Dodatkowo dodatek pełnego mikro- i makroelementów jaja sprawia, że zupa staje się prawdziwą bombą pełną składników odżywczych.

Co więcej, danie powstaje z powszechnie dostępnych składników, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Smacznego!

PRZEPIS NA ZUPĘ CEBULOWO-POMIDOROWĄ Z JAJEM
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 jaja roz. M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
6 sztuk średniej wielkości pomidorów malinowych
5 sztuk średniej wielkości cebuli
½ litra passaty pomidorowej
½ litra bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 liście laurowe
szczypta suszonego cząbru lub gałązka świeżego
pęczek pietruszki
sól
łyżka masła

Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, a następnie siekamy w drobną kostkę. Pestek nie wyrzucamy – dodają mnóstwo smaku! Cebulę siekamy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy z oliwą w garnku o grubym dnie do momentu, aż będzie zeszklona, ale nie rumiana. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, cząber i chwilkę odparowujemy. Dolewamy passatę, bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. Płyn powinien nieco odparować i zgęstnieć. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Całe jaja smażymy na maśle do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko – półpłynne. Rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajo i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Wtorek [21.02.2023, 13:37:04] • [IP: 122.150.40.***]

To jajko nie wyglada apetycznie. Zupa to zupa a nie sniadanie z obiadem (?)

Gość • Poniedziałek [20.02.2023, 13:23:30] • [IP: 46.205.140.***]

A gdzie mój cebulowy pierd?

Gość • Niedziela [19.02.2023, 14:20:45] • [IP: 94.254.171.**]

Co to za kucharka- dyrektor takie przepisy wymyśla

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Silny wiatr, burze i deszcz. Ostrzeżenie meteorologiczne dla mieszkańców Świnoujścia i okolic Zgodnie z prognozami Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW), w dniach 16 i 17 września 2025 roku na terenie Świnoujścia oraz pobliskich powiatów spodziewane są gwałtowne zjawiska atmosferyczne, które mogą poważnie wpłynąć na życie mieszkańców. Silny wiatr, obfite opady deszczu oraz burze mogą stanowić zagrożenie, dlatego apelujemy o szczególną czujność i przygotowanie na nadchodzące trudne warunki pogodowe ■ 17 września przerwa w dostawie wody w Kamieniu Pomorskim i na wyspie Chrząszczewskiej Mieszkańcy Kamienia Pomorskiego oraz wyspy Chrząszczewskiej muszą przygotować się na kilkugodzinną przerwę w dostawie wody. Jak poinformowała firma DERYLAK-BUD, prowadząca przebudowę ulicy Orzeszkowej w Kamieniu Pomorskim, wyłączenie wody jest konieczne ze względu na prace na sieci wodociągowej. Woda zostanie odcięta w środę, 17 września, w godzinach od 8:00 do 12:00. Wyłączenie obejmie ul. Orzeszkowej – od skrzyżowania z ul. Reja aż do mostu (całe osiedle), a także wszystkie miejscowości położone na wyspie Chrząszczewskiej. Firma przeprasza za utrudnienia i apeluje do mieszkańców o wcześniejsze zabezpieczenie niezbędnej ilości wody na czas przerwy ■