W niedzielę w Wolinie miały miejsce „POLSKO – NIEMIECKIE OBCHODY HUBERTUSA” oraz „WOLIŃSKIE WARSZTATY KULINARNE - JESIENNE GOTOWANIE WOLIN 2014”, nad którymi honorowy patronat sprawował Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego dr Jarosław Rzepa. Święto Hubertusa z udziałem partnera z Niemiec, to już trzyletnia tradycja. Wśród uczestników obchodów obecni byli przedstawiciele kół łowieckich ze strony partnera z Niemiec oraz myśliwych z aktywnie działających kół łowieckich „Tumak” oraz „Orzeł”. Świętowanie rozpoczęła msza święta w Wolińskiej Kolegiacie w intencji myśliwych, leśników, pracowników lasu, po zakończeniu której przedstawiciele władz lokalnych Wolina i Usedom, myśliwi oraz mieszkańcy udali się na błonia nad Dziwną, gdzie miały miejsce śpiewy, tańce i jesienne gotowanie. Pierwsza edycja warsztatów kulinarnych spotkała się z dużym zainteresowaniem podmiotów, osób które w minioną niedzielę prezentowały swój kulinarny kunszt. Potrawy, wyroby takie, jak ciasta, pierogi z soczewicą, czy też ryby w różnej postaci prezentowali: Tawerna Kaphorn Arkadiusz Masiukiewicz, Restauracja Pizzeria Janusz Rzezak, Rybak Indywidualny Andrzej Lewandwoski, Mała Gastronomia Wanda Peplińska, Sołectwo Zastań, Sołectwo Chynowo, Sołectwo Kodrąb, Sołectwo Kodrąbek, Sołectwo Recław i p. Wiktor Nowak. Wspaniałe potrawy regionalne zostały okraszone występami zaprzyjaźnionych zespołów sąsiadujących gmin: zespół śpiewaczy i kabaretowy „Bryza”, zespół „Keja” i „Ostromice Kapela”. Organizatorami obu wydarzeń był Związek Gmin Wyspy Wolin i Ośrodek Kultury Gminy Wolin, a Współorganizatorem Województwo Zachodniopomorskie. Wspólne spotkanie, było również okazją do przekazania na rzecz Stowarzyszenia Słowian i Wikingów przez Województwo Zachodniopomorskie samochodu, które ma być „pomocnym narzędziem” w działalności statutowej Stowarzyszenia. W imieniu obdarowanych, kluczyki odebrał p. Andrzej Kłosowski, Członek Zarządu Stowarzyszenia. Związek Gmin Wyspy Wolin Ośrodek Kultury Gminy Wolin