Tradycja konsumpcji gęsiego mięsa 11 listopada przywędrowała do Polski z Francji, gdzie właśnie w taki sposób honorowano św. Marcina z Tours. Przez stulecia gęsina gościła na stołach królów, arystokracji i zwykłych chłopów. Jednak dzisiaj, jak szacują organizatorzy organizatorów przeciętny Polak zjada zaledwie 30 dekagramów gęsi.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Mimo to, jeszcze do niedawna ponad 90% z nich trafiało na eksport, głównie do Niemiec oraz krajów Skandynawskich. W dobie kryzysu zachodnie zapotrzebowanie mocno spadło, dlatego producenci zmuszeni byli do przeznaczenia nadwyżek na rodzimy rynek. Jest to znakomita wiadomość dla konsumentów, bowiem w porównaniu do lat poprzednich ich ceny spadły o połowę. Stanowi to świetną okazję, aby w Dniu Niepodległości w rodzinnym gronie przygotować tradycyjną, polską gęś.
W związku z obchodami Ogólnopolskiego Dnia Gęsi Owsianej telewizja TVR przez cały dzień na swojej antenie będzie emitowała programy prezentujące różne sposoby na przyrządzenie gęsi. Przedstawione będą przepisy na m.in tradycyjną pieczoną gęś z sosem śliwkowym, carpaccio z gęsi czy konfitowane udo z gęsi.
Wymyślają ludzie coraz to nowe święta, byle kasę nabić komuś, albo brzuch paść mordując zwierzaki.
Szkoda mi tych gąsek. Chodzą za człowiekiem jak pieski a później się je zabija. To bardzo mądre ptaki i nie jednego intruza z podwórka wygonią.
Polecam człowieczynę w cieście i cynamonowym sosie.
A ja zachęcam do gęsiny, od kilku lat kupuję na wsi u chłopa, bezstresowo chowane i ekologicznie karmione, zanim trafią pod nóż przez kilka miesięcy tuptają sobie boso o rosie kąsając trawkę i łydki wiejskich dziewek. Gwarancja, że ptaki nie były męczone w celu pozyskania foie gras. Mięso palce lizać, a gęsi smalczyk - zdrowy, pożywny i równie smaczny. Z gnatów natomiast polecam ugotować rosół - pychota. Gęsi kupuję po 30 zł/kg i nie narzekam, bo to przemysłowo produkowane, mrożone marketowe g... kosztuje raptem kilka zł taniej.
Czy to gęsi Kłopotka?
Smakoszami gęsi to są. ...inne narody. Jakoś mi nie smakuje tak gęsina.
Nie. Szczerze powiem, nie lubie.
Najlepsze są kapłony.
Jadłam gęsinę - wczoraj. To według dietetyków bardzo zdrowe mięso. Może być, ale indyk bardziej mi smakuje.
w Lidlu od tygodnia reklamują i w sklepie jest gęś cwaniaczki -.- Jak nie wiecie to po co ten ból dupy?
Latem często wisiały ogłoszenia o sprzedaży kaczko- gęsi, a wczoraj w Lidlu i Netto leżało sporo ogromnych mrożonych gęsi:). Do pana, który nie spotkał takiej oferty- proszę zajrzeć do zamrażarek.
Gość • Poniedziałek [11.11.2013, 10:06] • [IP: 83.8.198.***] Nie ma problemu. Mogę Ci załatwić gąskę nie szprycowaną koksem. Tylko nie licz, że cena będzie jak z supermarketu tylko sporo wyższa. Za luksus trzeba płacić.
PODAĆ WAM PRZEPIS NA DOBRĄ POTRAWĘ Z GĘSI, ĄLE TRZEBA ZŁAPAĆ GĘŚ ZA DZIÓB. ...
SĄĄ JESZCZE ŻABKI ŚLIMAKI,
Gdzie powraca? Bo w Polandii króluje 6-otygodniowy kurczak z Biedronki/Netto pasiony na sterydach i antybiotykach. Łakocie i witaminy.
Jest tylko problem z kupnem gesi swiezej nie mowiac juz o mrozonej.Nie spotkalem takiej oferty w kamienskich supermarketach.Wiec gdzie tu jest powrot do tradycji.