ikamien.pl • Piątek [25.01.2013, 14:48:54] • Kamień Pomorski
Kamień Pomorski: Zostali mistrzami parzenia kawy

fot. Marek Szymański
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim uczestniczyli w Kursie Carvingu „Podstawy tajskiej sztuki dekoracji” oraz w Kursie „Barista - zostań mistrzem parzenia kawy”.
Tuż przed feriami zimowymi, w dniach 22 - 23 stycznia 2013 r., w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica odbył się Kurs Carvingu „Podstawy tajskiej sztuki dekoracji” oraz Kurs „Barista - zostań mistrzem parzenia kawy”. W kursach wzięło udział 20 uczniów uczestniczących w projekcie „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

fot. Marek Szymański
Na dwudniowym kursie „Barista - zostań mistrzem parzenia kawy” uczniowie nabyli najważniejsze informacje na temat kawy: gatunków oraz podstawowych sposobów rozpoznawania najbardziej znanych gatunków kawy i określania, czy to jest szlachetna Arabica, czy wyrazista Robusta. Szkolenie pozwoliło uczestnikom nabyć umiejętności sporządzania cafe latte, espresso, americano, cappuccino, ubijanie mleka oraz poznać zasady serwowania gorących napojów. Najtrudniejszym zadaniem było rysowanie spienionym mlekiem na powierzchni kawy. Wydawać by się mogło, że ten zabieg jest najprostszą rzeczą pod słońcem - nic bardziej mylnego ! Rozpoczęły się próby tworzenia fantazyjnych kompozycji i gdyby nie pomoc instruktorów Pani Emilii Andrzejewskiej oraz Pana Marcina Zalewskiego, trudno byłoby w powstałych ze spienionego mleka rysunkach doszukać się jakichkolwiek podobieństw do kwiatów, serduszek czy innych wzorów. Na szczęście zachwyt i zapał pozwoliły dość sprawnie uporać się z tymi niecodziennymi trudnościami - tak, by było o czym wspominać.

fot. Marek Szymański
Drugi interesujący kurs Carvingu „Podstawy tajskiej sztuki dekoracji” poprowadzili: mistrz Polski w carvingu Paweł Sztenderski oraz II wicemistrz Polski Grzegorz Gniech, którzy przyjechali z Trójmiasta. Należy dodać, iż obaj Panowie w październiku 2012 roku w niemieckim Erfurcie reprezentowali nasz kraj w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2012, gdzie zdobyli brązowy medal, pokonując tysiące zawodników z 54 krajów świata. W trakcie kilkugodzinnego szkolenia uczniowie zapoznali się z historią sztuki carvingu, z narzędziami stosowanymi do wycinania warzyw i owoców, asortymentem warzyw i owoców używanych do dekoracji oraz wykonali rzeźby: liście z cukinii, kalie z kopru włoskiego i papryczki pepperoni, ptaka z cykorii i białej rzodkwi, różę z kalarepy, kwiat tajski w melonie oraz różę w arbuzie.

fot. Marek Szymański
Wszyscy uczniowie biorący udział w kursach, otrzymali certyfikaty poświadczające nabytą wiedzę. Dodatkowo prowadzący kurs Carvingu zaprosili wszystkich uczestników do wzięcia udziału w II edycji Carvingowych Mistrzostwach Polski Juniorów 2013, które odbędą się w październiku 2013 roku. Ostatnia edycja szkoleń w ramach projektu zaplanowana została na miesiące kwiecień oraz maj 2013 roku.
Źródło: Marek Szymański, Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim
Ziobro jaki sweterek:) póltorej goscia:)
@Gość Piątek [25.01.2013, 17:47] [IP: 79.186.116.*] "Wystarczy kupić dobry ekspres ciśnieniowy..." Tak? Dobry ekspres automatyczny kosztuje przynajmniej trzy i pół koła. Poza tym w knajpie o normalnej przepustowości gości nikt nie stawia takich urządzeń, bo by się raczej nie wyrobili z parzeniem, a jeśli nawet, to zajechaliby taką maszynę w kwartał. Dobrze więc, że się młodzież uczy sztuki parzenia kawy, zamiast naciskać guzik w ekspresie.
ŻADEN EXPRES CISNIENIOWY NIE ZASTĄPI TAKIEGO PARZENIA KAWKI POWODZENIA W NAUCE CHŁOPAKI SZKODA ŻE I TAK NIGDZIE TU TEGO NIE WYKORZYSTACIE ALE ŚWIAT OTWOREM STOI
czy ja widzę chłopaków z Wisełki??
Super!!
Do Gość • Piątek [25.01.2013, 17:47] • [IP: 79.186.116.*] Zaden ekspres ciśnienowy nie parzy sam kawy. Nie jest to wcale takie proste jak się wydaje. pozdro
Wystarczy kupić dobry ekspres ciśnieniowy, który sam parzy kawę. W internecie jest sporo filmików, pokazujących, jak ją ozdobić. Żadna filozofia. Ciekawe, ile za powadzenie takiego kursu wzięli instruktorzy?
Mistrzami to bez przesady... Ale fajnie, że coś się dzieje w tej szkole;)
ziober kawe parzy
Wspaniale, po prostu cudownie, no to teraz sobie robić wręcz przepyszne kawki... mmm... kopa ma ta kawa. Też jestem baristą i bardzo sobie cenie to, że są takie kursy! Jestem z tego bardzo dumny... Suuperssss!
Palenia, parzenia, chyba palenia trawy...
chyba parzenia pozdro