To ostatnie otwarte warsztaty w tym roku. W zabudowaniach skansenowych będzie trwała konserwacja żywności: wędzenie i suszenie mięsa, kiszenie mięsa i ryb, suszenie grzybów i jabłek. Mieszkańcy przygotują również jedną z chat do zamkniętych warsztatów zimowych – Będzie to tzw. „ogacanie” czyli obłożenie chat dodatkowym materiałem – mówi Michał Ostrowski, kierownik Centrum Słowian i Wikingów – wykorzystamy chrust, liście i słomę. To jak założenie „kożucha”, lub chochoła na budynki.-
Atrakcją z pewnością będzie konkurs łuczniczy. Zawodnicy będą strzelali do tarcz wysokości jelenia, sarny i dzika. Punktowane będzie nie trafienie w „10”, a oko, serce, za zranienie będą punkty ujemne.
Program warsztatów wrześniowych
Piątek
godz. 10.00 – otwarcie skansenu, rzemieślnicy rozpoczynają prace
godz. 12.00 – 14.00 - turniej łuczniczy
godz. 13.00 - pokaz orki drewnianą sochą
godz. 15.00 – kuchnia pradziejowa, demonstracja wyrobów przygotowanych do konserwacji jako zapasy zimowe
Sobota
godz. 10.00 – otwarcie skansenu, rzemieślnicy rozpoczynają prace
godz. 12.00 – 14.00 - turniej łuczniczy
godz. 13.00 - pokaz orki drewnianą sochą
godz. 14.00 – konkurs drwali: rzucanie palem, rąbanie klocków
godz. 15.00 – kuchnia pradziejowa, demonstracja wyrobów przygotowanych do konserwacji jako zapasy zimowe
Niedziela
godz. 10.00 – otwarcie skansenu, rzemieślnicy rozpoczynają prace
godz. 12.00 – 14.00 - turniej łuczniczy
godz. 13.00 - pokaz orki drewnianą sochą
godz. 15.00 – kuchnia pradziejowa, demonstracja wyrobów przygotowanych do konserwacji jako zapasy zimowe
Dlaczego w okolicach tego skansenu tak śmierdzi?Może woda za zimna?W ramach warsztatów wykąpać się proszę.