POGODA

Reklama

Wydarzenia

Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim • Środa [30.05.2012, 15:45:40] • Kamień Pomorski

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Uczestnicy projektu „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami” poznawali tajniki carvingu.

28 maja 2012 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyło się profesjonalne, zewnętrzne, certyfikowane szkolenie z zakresu carvingu. Uczestnikami szkolenia byli uczniowie, uczestniczący w projekcie pt. „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami”.

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Techniki tworzenia fantazyjnych dekoracji z owoców i warzyw zaprezentowali: mistrz Polski w carvingu, Paweł Sztenderski oraz II wicemistrz Polski, Grzegorz Gniech, którzy przyjechali z Trójmiasta. Jak przystało na profesjonalistów, mistrzowie carvingu poprowadzili szkolenie na wysokim poziomie, przygotowali w pełni wyposażone stanowisko do rzeźbienia, surowce (owoce i warzywa) oraz miejsce do prezentacji wykonanych prac. Prowadzący zachwycili uczestników, pedagogów oraz gości swoją wiedzą i umiejętnościami.

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Po wstępnym zapoznaniu się z kompletnym wyposażeniem do carvingu, uczestnicy spróbowali swoich sił przy warzywach i owocach. Wyszukane na pierwszy rzut oka wzory i estetycznie wykonane dekoracje, okazały się być w istocie mniej skomplikowane, niż mogło to wydawać się na początku. 10 - ciu uczestników w trakcie 8 - godzinnego szkolenia wykonało:
- Liście z cukinii
- Kalie z kopru włoskiego i papryczki pepperoni
- Ptaka z cykorii i białej rzodkwi
- Różę z kalarepy
- Kwiat tajski w melonie
- Różę w arbuzie

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodząca się z krajów Dalekiego Wschodu: Chin, Tajlandii, Japonii, obecnie najbardziej popularna w Tajlandii. Mieszkańcy tego kraju słyną z umiłowania piękna i bogatej ornamentacji, co przejawia się przede wszystkim w architekturze świątynnej i tradycyjnych strojach tancerek. Obecne w nich typowe tajskie motywy pojawiają się również często jako element rzeźb z dyni, melonów, ananasów, jabłek i papai. Produkty te można też drążyć w celu uzyskania oryginalnych mis  na sałatki, sosy, a nawet gorące potrawy. Z warzyw wycina się kwiaty i liście, niekiedy też małe zwierzątka, które zjada się na surowo lub po ugotowaniu. Najwięksi mistrzowie tworzą tradycyjne tajskie łódeczki oraz mitologicznych bohaterów, nie tylko z owoców i warzyw, ale również z masła czy ryżu.

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Początkowo jadalne arcydzieła cieszyły oczy i podniebienia wyłącznie mieszkańców cesarskiego dworu. Złote czasy tej sztuki przypadają na XIX wiek. Po rewolucji w 1931 roku, jej popularność spadła, więc specyficznego rzemiosła zaczęto nauczać w tajskich szkołach, aby tradycja nie zaginęła. Obecnie naukę rzeźbienia w owocach i warzywach rozpoczynają dzieci w wieku 11 lat, a jej kontynuacja ma miejsce w gimnazjach i szkołach średnich, jak również, fakultatywnie, na uniwersytetach.

Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański

Czy uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszicaw Kamieniu Pomorskim, uczestniczący w szkoleniu, zdołali zbliżyć się do poziomu wielkich mistrzów ? Oceńcie sami, oglądając zdjęcia. Prowadzący te zajęcia Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, byli bardzo zadowoleni z efektów, jakie uczniowie przedstawili po 8 godzinach pracy. Otrzymane certyfikaty, potwierdzają zdobyte umiejętności. Wszyscy jednak mają świadomość, że dopiero wielogodzinne ćwiczenia i ciągłe powtarzanie wzorów, jest konieczne, aby tę trudną sztukę dobrze opanować.


Marek Szymański


komentarzy: 20, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-20 z 20

Gość • Piątek [01.06.2012, 19:46:30] • [IP: 83.11.71.***]

Wspaniałe szkolenie. Nie wiedziałem, że uczniowie ZSP mają takie zdolności.

Gość • Piątek [01.06.2012, 07:41:29] • [IP: 83.168.111.**]

Drodzy uczniowie już niebawem będziecie mogli wziąć udział w szkoleniu z zakresu Baristy.

Gość • Czwartek [31.05.2012, 22:09:35] • [IP: 188.147.28.**]

Moim zdaniem super projekt! To chyba najlepsze zajęcia praktyczne na jakich byłem. Pozdrawiam organizatorów i wykładowców. Chcemy więcej - uczniowie.

Gość • Czwartek [31.05.2012, 21:50:42] • [IP: 79.186.170.**]

Na dole dziewczyny w chusteczkach, tak jak to być powinno. U góry - z rozwianym włosem nad żywnością. Czy tak uczą w szkole?

Gość • Czwartek [31.05.2012, 20:24:28] • [IP: 83.25.245.***]

Najlepsze są te psie miski :)

Gość • Czwartek [31.05.2012, 13:09:39] • [IP: 84.175.25.***]

To prawda, jak cudownie to robią, ale też trzeba mieć talent, pozdrawiam.

✄⋯⋯⋯⋯⋯ • Czwartek [31.05.2012, 12:58:16] • [IP: 31.63.238.**]

Szkoda zjeść takiego arbuza.

Gość • Czwartek [31.05.2012, 11:12:50] • [IP: 94.196.167.***]

Pięknie Im to idzie;) Super, że w tej szkole się tak dużo dzieje.;**

Gość • Czwartek [31.05.2012, 10:09:50] • [IP: 83.25.119.***]

brawo, jestem zachwycona, jedzenie moze byc sztuka

Gość • Czwartek [31.05.2012, 00:08:47] • [IP: 87.205.70.**]

Szkoła zaczyna uczyć przyszłych mistrzów. Brawo dla uczniów i kadry.

Gość • Środa [30.05.2012, 23:12:04] • [IP: 46.205.116.***]

przepiękne !! Chylę czoła dla tak zdolnych ludzi!

Gość • Środa [30.05.2012, 21:47:22] • [IP: 83.21.7.***]

ja tak robię z pomidorem :)

Gość • Środa [30.05.2012, 19:34:03] • [IP: 192.168.77.***]

ślicznie

baba • Środa [30.05.2012, 18:45:42] • [IP: 83.21.163.***]

Piękne!! Gratulacje dla młodych zdolnych ludzi i ich nauczycieli!

Gość • Środa [30.05.2012, 17:17:00] • [IP: 77.254.83.***]

Śliczna jest ta dziewczyna, druga od prawej, na pierwszym zdjęciu ;)

Gośćircia • Środa [30.05.2012, 16:38:16] • [IP: 83.11.69.***]

też chciałabym się nauczyć takich cudeniek-gratulacje dla rozwijającej się mojej szkoły

Gość • Środa [30.05.2012, 16:31:14] • [IP: 79.175.194.***]

Jak ja chodziłam do Technikum, nie było czegoś takiego:)) pozazdrościć tylko tym młodym osobą :))

Gość • Środa [30.05.2012, 16:24:32] • [IP: 46.169.88.**]

Piękne arcydzieła gratulacje :):):)

Gość • Środa [30.05.2012, 16:20:23] • [IP: 79.186.112.***]

Cześć Mariolka :D strugaj, strugaj ;))

Gość • Środa [30.05.2012, 16:03:02] • [IP: 83.11.83.***]

Ale śliczne. :)

Oglądasz 1-20 z 20
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ MIĘDZYZDROJE: 4 maja (niedziela) 10:00–16:00 – Pokazy multimedialne „Iskry Niepodległej” (promenada przed molo) ■ Wolin: 4 maja (niedziela) 10:00 – Rozpoczęcie warsztatów 11:00 – Obrzęd ofiarowania 11:00-14:00 – Warsztaty garncarskie 11:00-14:00 Manewry Wojów 11:00-15:00 – Słowiańskie gotowanie dla wszystkich chętnych 13:00 – Wytwarzanie gwizdków drewnianych 14:00 – „Mąka i woda nie ma głoda” – pokaz formowania bochenków chleba 14:00 – 16:00 – Gry i zabawy dla dzieci ■