Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim • Środa [30.05.2012, 15:45:40] • Kamień Pomorski
Kamień Pomorski: Robili fantazyjne dekoracje z arbuzów i melonów

fot. Marek Szymański
Uczestnicy projektu „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami” poznawali tajniki carvingu.
28 maja 2012 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyło się profesjonalne, zewnętrzne, certyfikowane szkolenie z zakresu carvingu. Uczestnikami szkolenia byli uczniowie, uczestniczący w projekcie pt. „Kompleksowy program rozwojowy Technikum przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim oparty na innowacyjnych metodach nauczania i współpracy z pracodawcami”.

fot. Marek Szymański
Techniki tworzenia fantazyjnych dekoracji z owoców i warzyw zaprezentowali: mistrz Polski w carvingu, Paweł Sztenderski oraz II wicemistrz Polski, Grzegorz Gniech, którzy przyjechali z Trójmiasta. Jak przystało na profesjonalistów, mistrzowie carvingu poprowadzili szkolenie na wysokim poziomie, przygotowali w pełni wyposażone stanowisko do rzeźbienia, surowce (owoce i warzywa) oraz miejsce do prezentacji wykonanych prac. Prowadzący zachwycili uczestników, pedagogów oraz gości swoją wiedzą i umiejętnościami.

fot. Marek Szymański
Po wstępnym zapoznaniu się z kompletnym wyposażeniem do carvingu, uczestnicy spróbowali swoich sił przy warzywach i owocach. Wyszukane na pierwszy rzut oka wzory i estetycznie wykonane dekoracje, okazały się być w istocie mniej skomplikowane, niż mogło to wydawać się na początku. 10 - ciu uczestników w trakcie 8 - godzinnego szkolenia wykonało:
- Liście z cukinii
- Kalie z kopru włoskiego i papryczki pepperoni
- Ptaka z cykorii i białej rzodkwi
- Różę z kalarepy
- Kwiat tajski w melonie
- Różę w arbuzie

fot. Marek Szymański
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodząca się z krajów Dalekiego Wschodu: Chin, Tajlandii, Japonii, obecnie najbardziej popularna w Tajlandii. Mieszkańcy tego kraju słyną z umiłowania piękna i bogatej ornamentacji, co przejawia się przede wszystkim w architekturze świątynnej i tradycyjnych strojach tancerek. Obecne w nich typowe tajskie motywy pojawiają się również często jako element rzeźb z dyni, melonów, ananasów, jabłek i papai. Produkty te można też drążyć w celu uzyskania oryginalnych mis na sałatki, sosy, a nawet gorące potrawy. Z warzyw wycina się kwiaty i liście, niekiedy też małe zwierzątka, które zjada się na surowo lub po ugotowaniu. Najwięksi mistrzowie tworzą tradycyjne tajskie łódeczki oraz mitologicznych bohaterów, nie tylko z owoców i warzyw, ale również z masła czy ryżu.

fot. Marek Szymański
Początkowo jadalne arcydzieła cieszyły oczy i podniebienia wyłącznie mieszkańców cesarskiego dworu. Złote czasy tej sztuki przypadają na XIX wiek. Po rewolucji w 1931 roku, jej popularność spadła, więc specyficznego rzemiosła zaczęto nauczać w tajskich szkołach, aby tradycja nie zaginęła. Obecnie naukę rzeźbienia w owocach i warzywach rozpoczynają dzieci w wieku 11 lat, a jej kontynuacja ma miejsce w gimnazjach i szkołach średnich, jak również, fakultatywnie, na uniwersytetach.

fot. Marek Szymański
Czy uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszicaw Kamieniu Pomorskim, uczestniczący w szkoleniu, zdołali zbliżyć się do poziomu wielkich mistrzów ? Oceńcie sami, oglądając zdjęcia. Prowadzący te zajęcia Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, byli bardzo zadowoleni z efektów, jakie uczniowie przedstawili po 8 godzinach pracy. Otrzymane certyfikaty, potwierdzają zdobyte umiejętności. Wszyscy jednak mają świadomość, że dopiero wielogodzinne ćwiczenia i ciągłe powtarzanie wzorów, jest konieczne, aby tę trudną sztukę dobrze opanować.
Marek Szymański
Wspaniałe szkolenie. Nie wiedziałem, że uczniowie ZSP mają takie zdolności.
Drodzy uczniowie już niebawem będziecie mogli wziąć udział w szkoleniu z zakresu Baristy.
Moim zdaniem super projekt! To chyba najlepsze zajęcia praktyczne na jakich byłem. Pozdrawiam organizatorów i wykładowców. Chcemy więcej - uczniowie.
Na dole dziewczyny w chusteczkach, tak jak to być powinno. U góry - z rozwianym włosem nad żywnością. Czy tak uczą w szkole?
Najlepsze są te psie miski :)
To prawda, jak cudownie to robią, ale też trzeba mieć talent, pozdrawiam.
Szkoda zjeść takiego arbuza.
Pięknie Im to idzie;) Super, że w tej szkole się tak dużo dzieje.;**
brawo, jestem zachwycona, jedzenie moze byc sztuka
Szkoła zaczyna uczyć przyszłych mistrzów. Brawo dla uczniów i kadry.
przepiękne !! Chylę czoła dla tak zdolnych ludzi!
ja tak robię z pomidorem :)
ślicznie
Piękne!! Gratulacje dla młodych zdolnych ludzi i ich nauczycieli!
Śliczna jest ta dziewczyna, druga od prawej, na pierwszym zdjęciu ;)
też chciałabym się nauczyć takich cudeniek-gratulacje dla rozwijającej się mojej szkoły
Jak ja chodziłam do Technikum, nie było czegoś takiego:)) pozazdrościć tylko tym młodym osobą :))
Piękne arcydzieła gratulacje :):):)
Cześć Mariolka :D strugaj, strugaj ;))
Ale śliczne. :)