POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Czwartek [16.02.2012, 06:57:51] • Polska

Dzień pod znakiem pączka

Dzień pod znakiem pączka

fot. Sławomir Ryfczyński

Kto dziś pamięta, że niegdyś było to święto szalonych kobiet, damskich zabaw ulicznych, korowodów itp... ./?!/. Takie tradycje ostatniego czwartku karnawału pozostały już tylko w historycznych zapiskach. Być może uczestnicy niegdysiejszych zabaw nie stronili także od słodkich wypieków. Do dziś w żywej tradycji tego dnia pozostały tylko one – setki, tysiące słodkich wypieków; pączków, faworków, racuchów. Oby tylko nie przesadzić!

Już od środy, na najwyższych obrotach pracują piekarnie i cukiernie. Za nimi cała noc intensywnej pracy. Hektolitry oleju w kadziach, a w nich pączki. Miliony słodkich łakoci. W ubiegłym roku obliczono, że w całym kraju Polacy zjedli 95 milionów pączków. Średnio 2,5 sztuki na statystycznego obywatela kraju. Ta statystyka nie obejmuje pozostałych słodkości, które wchłaniamy. Ale wiadomo - tradycji musi się stać zadość! I to w niejednym miejscu!
Pączkami podzielimy się więc z kolegami w pracy, skosztujemy „na stojąco w sklepie czy cukierni (bo przecież kto dziś kupuje „kota w worku”?!), może także w jakimś lokalu no i wreszcie – nie może ich zabraknąć gdy powrócimy do domu.

W domach nie do końca na szczęście zanikł zwyczaj pieczenia własnych pączków. Co ambitniejsze panie domu ( i mające nieco więcej czasu) osobiście zagniatają pączkowe ciasto. Podobno najsmaczniejsze robią basze babcie, które zachowały tradycyjne przepisy. Wśród najbardziej cenionych jest receptura na pączek z konfiturą z dzikiej róży, do dziś z mniejszym lub większym powodzeniem stosowana przez mistrzów fachu piekarskiego.

Najczęściej jednak w sercu współczesnego pączka odnajdziemy nieco mniej szlachetną słodycz, np. popularny dżem truskawkowy. Znakomitej większości z nas takie właśnie nadzienie musi wystarczyć. I wystarczy. Bo przecież najważniejsze dziś – to zjeść pączka. Po prostu - pączka.


komentarzy: 24, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-24 z 24

Gość • Piątek [17.02.2012, 17:55:06] • [IP: 77.254.165.***]

jedzac paczka w polowie znalazlam wlosa dlugosci kociego ogona. fuj a kupilam go w oszczednym koszyku w Wysokiej a dostawa byla z Przybiernowa.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 23:31:55] • [IP: 46.76.232.**]

Ciekawe gdzie u Żelka mają te czapki? Chyba w kieszeni bo na głowie to napewno nie!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 20:24:35] • [IP: 83.20.67.***]

to na 100% nie jest u p.wiesława żelka.Tam wszyscy mają czapki.pozdrowienia dla całej ciastkarni-piekarni.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 17:50:35] • [IP: 188.146.109.**]

ten pan po lewej dziwnie się śmieje. chyba robi pączki z" bitą śmietaną"

Gość • Czwartek [16.02.2012, 16:23:51] • [IP: 46.76.232.**]

U Żelka nie jest robione wszystko maszynowo.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:53:44] • [IP: 80.245.177.***]

JUZ WIEM!! TO JEST PSS Społem w Świnoujściu... info na 100%

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:51:13] • [IP: 80.245.177.***]

A czy to nie jest piekarnia u Kudły w Świnoujściu??

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:49:00] • [IP: 46.205.123.**]

tak narzekacie, że się słabo robi a pierwsi polecicie kupić te wstrętne pączk z ludzkim naskórkiem i włosami zjecie a potem wys... i taki będzie koniec tego jakże pysznego pączka koniec końców i tak będzie wyglądał jak g...o

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:47:18] • [IP: 80.245.177.***]

To napewno nie jest piekarnia u Żelka...tam wszystko robione jest maszynowo

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:15:53] • [IP: 86.47.225.**]

Nie pamiętam

Gość • Czwartek [16.02.2012, 12:28:20] • [IP: 77.255.216.***]

Racja gdzie czepki i rekawiczki, a pozniej zjadamy jakies włosy i niewiadomo co jeszcze.Chociaz do zdjecia by załozyli.KAA dla własciciela piekarni-odrazu powinien pojawic sie tam sanepid!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 12:02:20] • [IP: 83.21.195.**]

co to jest 5 paczkow na jednego haha tyle ja zjadam na minute haha dla mnie norma to jest w ciagu dnia 18 :d polecam :)

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:56:18] • [IP: 46.76.232.**]

Tutaj ciężko jest z umyciem rąk po wyjściu z toalety a co dopiero mówić o rękawiczkach lub zmianie ubrania ochronnego. A co się dzieje przy stołach produkcyjnych lub piecach, wiele osób ptrafi palić papierocha podczas produkcji. Na zdjęciach tego nie zobaczycie a to by był dopiero szok.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:07:59] • [IP: 31.61.241.***]

właśnie, a gdzie czepki, gdzie rękawiczki?

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:00:53] • [IP: 46.76.232.**]

Oj jak by były robione w lateksowych rękawiczkach to by też zbyt smaczne nie były, poza tym i tak większość robią maszyny i wszystko odpiekane jest w wysokich tęperaturach więc bakterie powinny zniknąć. To nie jest piekarnia w wolinie ani w troszynie jak byście zobaczyli jak tam odbywa się produkcja to dopiero byście nażekali. Może to jest ciastkarnia u Żelka.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:42:45] • [IP: 84.181.126.**]

w niemczech jest dzsi babski dzien. A ja wczoraj pierwszy raz w zyciu robilam paczki! smacznego wszystkim!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:18:46] • [IP: 77.253.156.**]

mam brata w kanadzie ktory pracuje w rzezni tam po wyjsciu z toalety zmienia sie ubranie ochronne

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:17:03] • [IP: 77.255.11.**]

oj polacy i wasze typowe polskie narzekanie...pokażcie mi byle jaki artykuł, gdzie nie byłoby marudzenia!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:41:46] • [IP: 83.168.89.**]

Jak zwykle wszystko bez higieny. W Polsce rękawiczki to wielka łaska, a później delektujesz się czyimś potem, naskórkiem, piachem spod paznokci czy włosami. To samo w sklepach.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:35:41] • [IP: 79.186.118.**]

tak głowa powinna byc zakryta obrzydliwośc a kara dla tego kto tu jest właścicielem bo czapeczka taka grosze kosztuje a jest bardzo potrzebna

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:28:43] • [IP: 83.16.227.***]

Tak reszta nas częstuje włosami z głowy lub z wąsów jak u tego pana. Smacznego.

Mokiki • Czwartek [16.02.2012, 08:15:54] • [IP: 10.217.45.*****]

2, 5 pączka na jednego? To ja tą statystyke podniose do 5 pączków na jednego

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:08:04] • [IP: 83.12.47.**]

TYLKO 2 PANÓW UBRANYCH ODPOWIEDNIO. RESZTA CZESTUJE NAS WŁOSAMI W PĄCZKACH. ZAWSZE COS GRATIS MOZEMY DOSTAC. CHOCIAZ DO ZDJECIA MOGLI ZAŁOZYC. SMACZNEGO

Gość • Czwartek [16.02.2012, 07:58:54] • [IP: 83.21.98.***]

A to nie piekarnia Żelka ?? A może piekarnia w Wolinie albo Troszynie?? Zna ktoś te miejsce?

Oglądasz 1-24 z 24
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■