POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Czwartek [16.02.2012, 06:57:51] • Polska

Dzień pod znakiem pączka

Dzień pod znakiem pączka

fot. Sławomir Ryfczyński

Kto dziś pamięta, że niegdyś było to święto szalonych kobiet, damskich zabaw ulicznych, korowodów itp... ./?!/. Takie tradycje ostatniego czwartku karnawału pozostały już tylko w historycznych zapiskach. Być może uczestnicy niegdysiejszych zabaw nie stronili także od słodkich wypieków. Do dziś w żywej tradycji tego dnia pozostały tylko one – setki, tysiące słodkich wypieków; pączków, faworków, racuchów. Oby tylko nie przesadzić!

Już od środy, na najwyższych obrotach pracują piekarnie i cukiernie. Za nimi cała noc intensywnej pracy. Hektolitry oleju w kadziach, a w nich pączki. Miliony słodkich łakoci. W ubiegłym roku obliczono, że w całym kraju Polacy zjedli 95 milionów pączków. Średnio 2,5 sztuki na statystycznego obywatela kraju. Ta statystyka nie obejmuje pozostałych słodkości, które wchłaniamy. Ale wiadomo - tradycji musi się stać zadość! I to w niejednym miejscu!
Pączkami podzielimy się więc z kolegami w pracy, skosztujemy „na stojąco w sklepie czy cukierni (bo przecież kto dziś kupuje „kota w worku”?!), może także w jakimś lokalu no i wreszcie – nie może ich zabraknąć gdy powrócimy do domu.

W domach nie do końca na szczęście zanikł zwyczaj pieczenia własnych pączków. Co ambitniejsze panie domu ( i mające nieco więcej czasu) osobiście zagniatają pączkowe ciasto. Podobno najsmaczniejsze robią basze babcie, które zachowały tradycyjne przepisy. Wśród najbardziej cenionych jest receptura na pączek z konfiturą z dzikiej róży, do dziś z mniejszym lub większym powodzeniem stosowana przez mistrzów fachu piekarskiego.

Najczęściej jednak w sercu współczesnego pączka odnajdziemy nieco mniej szlachetną słodycz, np. popularny dżem truskawkowy. Znakomitej większości z nas takie właśnie nadzienie musi wystarczyć. I wystarczy. Bo przecież najważniejsze dziś – to zjeść pączka. Po prostu - pączka.


komentarzy: 24, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-24 z 24

Gość • Piątek [17.02.2012, 17:55:06] • [IP: 77.254.165.***]

jedzac paczka w polowie znalazlam wlosa dlugosci kociego ogona. fuj a kupilam go w oszczednym koszyku w Wysokiej a dostawa byla z Przybiernowa.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 23:31:55] • [IP: 46.76.232.**]

Ciekawe gdzie u Żelka mają te czapki? Chyba w kieszeni bo na głowie to napewno nie!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 20:24:35] • [IP: 83.20.67.***]

to na 100% nie jest u p.wiesława żelka.Tam wszyscy mają czapki.pozdrowienia dla całej ciastkarni-piekarni.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 17:50:35] • [IP: 188.146.109.**]

ten pan po lewej dziwnie się śmieje. chyba robi pączki z" bitą śmietaną"

Gość • Czwartek [16.02.2012, 16:23:51] • [IP: 46.76.232.**]

U Żelka nie jest robione wszystko maszynowo.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:53:44] • [IP: 80.245.177.***]

JUZ WIEM!! TO JEST PSS Społem w Świnoujściu... info na 100%

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:51:13] • [IP: 80.245.177.***]

A czy to nie jest piekarnia u Kudły w Świnoujściu??

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:49:00] • [IP: 46.205.123.**]

tak narzekacie, że się słabo robi a pierwsi polecicie kupić te wstrętne pączk z ludzkim naskórkiem i włosami zjecie a potem wys... i taki będzie koniec tego jakże pysznego pączka koniec końców i tak będzie wyglądał jak g...o

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:47:18] • [IP: 80.245.177.***]

To napewno nie jest piekarnia u Żelka...tam wszystko robione jest maszynowo

Gość • Czwartek [16.02.2012, 13:15:53] • [IP: 86.47.225.**]

Nie pamiętam

Gość • Czwartek [16.02.2012, 12:28:20] • [IP: 77.255.216.***]

Racja gdzie czepki i rekawiczki, a pozniej zjadamy jakies włosy i niewiadomo co jeszcze.Chociaz do zdjecia by załozyli.KAA dla własciciela piekarni-odrazu powinien pojawic sie tam sanepid!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 12:02:20] • [IP: 83.21.195.**]

co to jest 5 paczkow na jednego haha tyle ja zjadam na minute haha dla mnie norma to jest w ciagu dnia 18 :d polecam :)

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:56:18] • [IP: 46.76.232.**]

Tutaj ciężko jest z umyciem rąk po wyjściu z toalety a co dopiero mówić o rękawiczkach lub zmianie ubrania ochronnego. A co się dzieje przy stołach produkcyjnych lub piecach, wiele osób ptrafi palić papierocha podczas produkcji. Na zdjęciach tego nie zobaczycie a to by był dopiero szok.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:07:59] • [IP: 31.61.241.***]

właśnie, a gdzie czepki, gdzie rękawiczki?

Gość • Czwartek [16.02.2012, 11:00:53] • [IP: 46.76.232.**]

Oj jak by były robione w lateksowych rękawiczkach to by też zbyt smaczne nie były, poza tym i tak większość robią maszyny i wszystko odpiekane jest w wysokich tęperaturach więc bakterie powinny zniknąć. To nie jest piekarnia w wolinie ani w troszynie jak byście zobaczyli jak tam odbywa się produkcja to dopiero byście nażekali. Może to jest ciastkarnia u Żelka.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:42:45] • [IP: 84.181.126.**]

w niemczech jest dzsi babski dzien. A ja wczoraj pierwszy raz w zyciu robilam paczki! smacznego wszystkim!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:18:46] • [IP: 77.253.156.**]

mam brata w kanadzie ktory pracuje w rzezni tam po wyjsciu z toalety zmienia sie ubranie ochronne

Gość • Czwartek [16.02.2012, 09:17:03] • [IP: 77.255.11.**]

oj polacy i wasze typowe polskie narzekanie...pokażcie mi byle jaki artykuł, gdzie nie byłoby marudzenia!!

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:41:46] • [IP: 83.168.89.**]

Jak zwykle wszystko bez higieny. W Polsce rękawiczki to wielka łaska, a później delektujesz się czyimś potem, naskórkiem, piachem spod paznokci czy włosami. To samo w sklepach.

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:35:41] • [IP: 79.186.118.**]

tak głowa powinna byc zakryta obrzydliwośc a kara dla tego kto tu jest właścicielem bo czapeczka taka grosze kosztuje a jest bardzo potrzebna

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:28:43] • [IP: 83.16.227.***]

Tak reszta nas częstuje włosami z głowy lub z wąsów jak u tego pana. Smacznego.

Mokiki • Czwartek [16.02.2012, 08:15:54] • [IP: 10.217.45.*****]

2, 5 pączka na jednego? To ja tą statystyke podniose do 5 pączków na jednego

Gość • Czwartek [16.02.2012, 08:08:04] • [IP: 83.12.47.**]

TYLKO 2 PANÓW UBRANYCH ODPOWIEDNIO. RESZTA CZESTUJE NAS WŁOSAMI W PĄCZKACH. ZAWSZE COS GRATIS MOZEMY DOSTAC. CHOCIAZ DO ZDJECIA MOGLI ZAŁOZYC. SMACZNEGO

Gość • Czwartek [16.02.2012, 07:58:54] • [IP: 83.21.98.***]

A to nie piekarnia Żelka ?? A może piekarnia w Wolinie albo Troszynie?? Zna ktoś te miejsce?

Oglądasz 1-24 z 24
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Jedna nowa para pociągów uruchomiona zostanie również na trasie Wysoka Kamieńska–Kamień Pomorski. Nowe pociągi, jak wszystkie pozostałe na tej trasie, na stacji Wysoka Kamieńska skomunikowane będą z pociągami do Szczecina i Świnoujścia ■