POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [19.10.2025, 11:21:45] • Szczecin

56 lat smaku i tradycji – Bar Pasztecik obchodzi urodziny

56 lat smaku i tradycji – Bar Pasztecik obchodzi urodziny

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Od ponad pół wieku mieszkańcy Szczecina i turyści odwiedzają kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46, by spróbować ciepłych, drożdżowych pasztecików z różnorodnym nadzieniem. W poniedziałek, 20 października, szczeciński przysmak obchodzi swoje 56. urodziny.

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. W 1969 roku Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu specjalną maszynę do wyrabiania drożdżowych „pierożków”, które nazwano pasztecikami. Pierwotnie najpopularniejszym nadzieniem było mięso, jednak w latach 80. pojawiły się także wersje z masą jajeczną, rybną czy twarożkiem, zarówno na słodko, jak i słono. Obecnie oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z pieczarkami i żółtym serem czy kapustą i grzybami.

– Pasztecik szczeciński i wyjątkowa atmosfera baru przy al. Wojska Polskiego 46 stały się ikoną kulinarną Szczecina. To smak, który łączy pokolenia i jest rozpoznawalny w całym regionie. Turyści często wpisują bar na listę miejsc, które warto odwiedzić będąc w Szczecinie. Zachęcam do degustacji szczególnie w dniu jego święta – podkreśla marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

– 20 października zapraszamy do Baru Pasztecik przy al. Wojska Polskiego 46 w Szczecinie, aby wspólnie świętować 56 urodziny tradycyjnego pasztecika. Zapraszamy wszystkich szczecinian, turystów do konsumowania pysznych i gorących pasztecików – serwujemy trzy rodzaje pasztecików: z mięsem, z pieczarkami i żółtym serem oraz z kapustą i grzybami – mówi Bogumiła Polańska właścicielka Baru Pasztecik.

Dzięki inicjatywie Bogumiły Polańskiej szczeciński pasztecik w grudniu 2010 roku został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Wnioski o rejestrację produktów z Pomorza Zachodniego przyjmuje i ocenia Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Receptura tego przysmaku opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach i tradycyjnych metodach wyrabiania ciasta drożdżowego. Sekret smaku tkwi w idealnych proporcjach i sposobie mieszania składników. Prawdziwy pasztecik jest serwowany prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” powstał w październiku 1969 roku przy al. Wojska Polskiego 11, naprzeciw kina „Kosmos”. Sześć lat później, przy al. Wojska Polskiego 46, otwarto kolejny lokal, który do dziś jest jedynym miejscem serwującym paszteciki według oryginalnej receptury. Bar z numeru 11 przeniósł się pod numer 46, kiedy jego pawilony zostały wyburzone na początku lat 90. Do dziś ceniony jest za  niepowtarzalną atmosferę. Jego wystrój nie zmienił się od otwarcia. Gości wita charakterystyczny szyld, a w środku znajduje się charakterystyczna mozaika.

Biuro Prasowe
Alicja Cieślik
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 4, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-4 z 4

Gość • Poniedziałek [20.10.2025, 19:48:24] • [IP: 37.248.216.**]

Paszteciki w Kamieniu są faktycznie pyszne. A ja pamiętam przy konsulacie Danii w Szczecinie, były pyszne tosty! Bogate w ser i pieczarki. Do dziś pamiętam ich smak, chociaż minęło 47 lat. ...

Gość • Niedziela [19.10.2025, 15:12:48] • [IP: 46.112.226.***]

W jesienne deszczowe dni ten bar był ciepłą namiastką domowego obiadu, gdy po pracy umawialiśmy się na randkowe spotkania na mieście. A potem było kino.

Aneta • Niedziela [19.10.2025, 14:16:32] • [IP: 91.94.5.***]

Te szczecińskie paszteciki kiedyś były dobre, ale teraz NAJLEPSZE są w Kamieniu - przy dworcu.

Gość • Niedziela [19.10.2025, 12:24:05] • [IP: 37.30.34.**]

Mój Boże. Zawsze kiedy byłam w Szczecinie nigdy nie obyło się bez pasztecików i barszczyku. Pychotka. Zwykły bar a kolejki były ogromne. Nie pamiętam ulicy ale jeszcze w pobliżu buł punkt z różnymi naturalnymi sokami które wyciskano na oczach kupujących. Mi smakował sok z marchewki i jabłkiem. Życzę następnych 56 lat.

Oglądasz 1-4 z 4
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Międzyzdroje. Kino Eva zaprasza Panie na wyjątkowy wieczór „Ladies For Ladies” – już 19 listopada o godz. 18:00! Prelekcja KLAPS!, losowanie nagród i poruszający film „Wielka, odważna, piękna podróż” z Margot Robbie i Colinem Farrellem. 💃✨ Bilety: 35 zł. ■ Świnoujście: W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ Uwaga, planowane wyłączenia prądu! We wtorek, 28 października, w godzinach 08:00–14:00, Wisełka – ulice Leśna 5a, 5b, 6a i 11b pozostaną bez zasilania – informuje ENEA Operator (Rejon Międzyzdroje). Szczegóły na www.wylaczenia-eneaoperator.pl■ Uwaga mieszkańcy Jarszewa! W czwartek, 30 października 2025 r., w godzinach od 8:00 do 10:00, ENEA Operator zapowiada planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Prace mają charakter techniczny – warto wcześniej przygotować się na dwugodzinny brak zasilania ■