POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Sobota [04.10.2025, 17:08:42] • zachodniopomorskie

Pyszne zachodniopomorskie akcenty na targach w Poznaniu. „Perły” i medal dla naszych regionalnych producentów

Pyszne zachodniopomorskie akcenty na targach w Poznaniu.  „Perły” i medal dla naszych regionalnych producentów

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

W miniony weekend – 26-28 września – Międzynarodowe Targi Poznańskie były najsmaczniejszym miejscem w Polsce. W stolicy Wielkopolski odbyło się jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kraju – targi „Smaki Regionów”. W tę wyjątkową podróż zaprosiło także Pomorze Zachodnie, na stoisku którego zaprezentowało się siedmiu wystawców. Ponadto wręczono nagrody „Perły” w finale XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Sześć z nich trafiło do naszych regionalnych producentów.

Targi to przede wszystkim niezapomniana podróż po kulinarnych zakątkach Polski bez konieczności przemierzania całego kraju w poszukiwaniu żywności wysokiej jakości. Głównym celem wydarzenia była promocja produktów tradycyjnych – wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktów regionalnych i lokalnych pochodzących z całego kraju. Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu w charakterze wystawcy.

– Pomorze Zachodnie stawia na promocję produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Pod marką „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” organizowane są strefy wystawiennicze podczas największych wydarzeń w regionie takich jak: Jarmark Jakubowy, Festiwal Tradycji czy Dożynki Wojewódzkie w Przelewicach. Nasze pyszności promowane są również na arenie ogólnopolskiej, m.in. podczas tego najważniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju, do którego bez wątpienia należą Targi Smaki Regionów w Poznaniu – zaznacza zachodniopomorski marszałek Olgierd Geblewicz.

Pyszne zachodniopomorskie akcenty na targach w Poznaniu.  „Perły” i medal dla naszych regionalnych producentów

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

W roku bieżącym stoisko wystawiennicze Pomorza Zachodniego ulokowane było na powierzchni 80 m2, w hali 3A, przy stoisku nr 10. Nasze województwo reprezentowali wytwórcy tradycyjnej, regionalnej i lokalnej żywności wysokiej jakości, dla których udział w targach to nie tylko propagowanie tradycji kulinarnych, ale również możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych oraz wymiany doświadczeń.

Lista wystawców wyglądała następująco:
1/ Ryby z Wyspy Wolin
2/ Colberg – Kołobrzeska Fabryka Piwa
3/ Destylarnia Sedina
4/ Monard Dorota Rutkowska Nalewki Tradycyjne
5/ Bałtycka Manufaktura Słodkości 
6/ Połczyńska Olejarnia
7/ Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z Ula”

Targi Smaki Regionów przyciągnęły kilkuset krajowych i zagranicznych wystawców oraz tłumy zwiedzających. Magnesem były regionalne produkty wybierane przez konsumentów ze względu na ich wartości odżywcze, jakość, oryginalność i wyjątkowy smak. Na zwiedzających czekali nie tylko wystawcy, ale także degustacje ich potraw. Ważnym punktem imprezy była scena kulinarna, na której miały miejsce m.in. pokazy gotowania. Z kolei najmłodsi uczestnicy wydarzenia mogli spróbować swoich sił w warsztatach kulinarnych. Dzieci wcieliły się w rolę małych piekarzy i osobiście sprawdzały, jak powstaje pieczywo. Jednym słowem to był weekend, który upłynął pod hasłem ekologicznego, pysznego jedzenia oraz swojskiej atmosfery.

Podczas poznańskich targów odbyło się podsumowanie XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. W jego trakcie wręczone zostały „Perły”. Laureatami z Pomorza Zachodniego zostali:

1/ Chleb Bałtycki z Bobolic – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska” Bobolice
2/ Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska z Sulina koło Marianowa
3/ Miód drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski „Miody Fujarskich”
4/ Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk z Linówka koło Ińska
5/ Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz „Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej”
6/ Szynka pradziadka – Helena Florczak Masar sp. z o.o.

Pyszne zachodniopomorskie akcenty na targach w Poznaniu.  „Perły” i medal dla naszych regionalnych producentów

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Połczyńska Olejarnia została uhonorowana medalem Targów Smaki Regionów 2025 w Poznaniu za ekologiczny olej z nasion lnu brązowego. Nagroda wręczona została przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego.

Ponadto nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni 2025” otrzymała Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. Bolesława Chrobrego w Kołobrzegu. Jej uczniowie od 11 lat z sukcesami biorą udział w wojewódzkim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się m.in.: chleb królewski babci Władysławy, tort chlebowy babci Władysławy, zupa śledziowa pradziadka Kazika czy babka prababki.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Niedziela [05.10.2025, 15:07:34] • [IP: 37.30.34.**]

Ten pierwszy po prawej ubrał marynarkę z Komunii Św.

Gość • Niedziela [05.10.2025, 08:16:02] • [IP: 83.20.206.***]

a gdzie uśmiechnięty pan z urzędu z Międzyzdrojów ??

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ 8–9 października w Międzyzdrojach naukowcy, administracja ochrony przyrody i praktycy spotkają się, by omówić najważniejsze wyzwania: wdrażanie strategii ochrony różnorodności biologicznej do 2030 i Prawa Odbudowy Przyrody, ochronę ekosystemów morskich Bałtyku, presję turystyczną, monitoring oraz działania terenowe — od sukcesji po kontrolę gatunków inwazyjnych ■ Przerwa w dostawie prądu w miejscowości Laska Mieszkańcy miejscowości Laska w gminie Wolin muszą przygotować się na planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Jak informuje ENEA Operator, wyłączenie prądu zaplanowano na środę, 8 października 2025 roku, w godzinach od 8:30 do 14:00. Prace konserwacyjne są prowadzone w ramach standardowego harmonogramu utrzymania sieci energetycznej ■ Chcielibyśmy wraz z mężem podziękować pralni WashPro w Wolinie za ich wielki gest dobroci, za wielką pomoc w wypraniu naszych rzeczy po pożarze w naszym mieszkaniu. W tamtym momencie to był dla nas ogromny dar od losu. To daje nadzieję, że ludzie mają dobre serca. Dziękujemy z całego serca, Aleksandra i Robert, Szczecin ■ Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście S.A. podpisał umowę z firmą PROJMORS Biuro Projektów Budownictwa Morskiego z Gdańska. Przedmiotem umowy jest opracowanie projektu funkcjonalno-użytkowego (PFU) oraz kompleksowej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla inwestycji pn. „Budowa dostępu lądowego do Głębokowodnego Terminalu Kontenerowego w porcie zewnętrznym w Świnoujściu”. Zakres prac obejmuje także uzyskanie wszystkich niezbędnych opinii, uzgodnień, decyzji i pozwoleń administracyjnych, które umożliwią rozpoczęcie realizacji inwestycji. Etapy projektu Projekt przewiduje cztery główne etapy: 1. Budowę układu torowego z pełną infrastrukturą kolejową, 2. Budowę układu drogowego wraz z infrastrukturą towarzyszącą, 3. Budowę pozostałej infrastruktury technicznej, 4. Budowę obiektu odpraw granicznych (SANEPID). W ramach dokumentacji projektanci przygotują m.in.: • dokumentację geologiczno-inżynierską, • kosztorysy prac projektowych i budowlanych, • szczegółowy zakres budowy instalacji energetycznych, wodnych i innych, • projekt układu komunikacyjnego obejmującego: ◦ drogę o długości 2,1 km, ◦ parking buforowy o powierzchni 5 ha, ◦ ciągi pieszo-rowerowe o szerokości 3 m, ◦ rozbudowaną infrastrukturę kolejową: 10 torów w grupie zdawczo-odbiorczej, 3 dodatkowe w grupie przyjazdowo-odjazdowej, tory dojazdowe nr 200 i 201 oraz układ torowy o maksymalnej długości 3,2 km – wraz z trakcją, sterowaniem ruchem i wiaduktami ■ Władze Świnoujścia ogłosiły, że 4 października 2025 będzie „Dniem Świnoujścia” — ważna data w kontekście 80. rocznicy powrotu miasta do Polski oraz 35 lat samorządności. Mieszkańcy będą mieli okazję uczcić historię miasta, uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, rekreacyjnych i okolicznościowych ■