POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Piątek [04.04.2025, 07:11:07] • zachodniopomorskie

Jak smakuje Pomorze Zachodnie? Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Jak smakuje Pomorze Zachodnie?  Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Pomorze Zachodnie to region, który wciąż odkrywa nowe smaki, aromaty i przepisy. Mieszkańcy województwa będą mieli kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami. Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do 31 lipca 2025 roku jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

– Co roku jesteśmy miło zaskakiwani przez naszych mieszkańców. Otrzymujemy bowiem kolejne zgłoszenia, które pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe regionu. Liczę, że będzie tak i w tym roku, dlatego serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konkursie. To doskonały sposób, by pochwalić się tym, co pyszne, lokalne, a przede wszystkim wytwarzane z wielką pasją – mówi zachodniopomorski marszałek Olgierd Geblewicz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

W 2024 roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka pradziadka, miód drahimski wrzosowy, pasztet z dziczyzny, dżem z czerwonej porzeczki, konfitura cebulowa zachodniopomorska, kołacz woliński, szarlotka wolińska, podpiwek z Wyspy Wolin, nalewka z czarnej porzeczki oraz pierogi z wędzonym linem.

Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być one związane z określonym obszarem geograficznym oraz charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Ponadto powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z kultywowanych zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
 produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
 produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
 napoje regionalne
 i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: wrir.wzp.pl oraz zodr.pl.

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2024 r. „Perłą” doceniono pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), dargobądzki paprykarz (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód gryczany (Miody Puszczy Barlineckiej), piwa połczyńskie (Browar Połczyn Zdrój) oraz szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jana Springer).

Łukasz Jucha
Biuro Prasowe
Gabinet Marszałka
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 6, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-6 z 6

Gość • Sobota [05.04.2025, 11:45:49] • [IP: 122.150.40.***]

To w koncu ruskie pierogi czy trampowskie pierogi? Po czym boli brzuszek? Barszcz ukrainski, chicken kiew, blackforest cake, tiramisu, pudding czy slimaki jeszcze on the menu? Nie bedziecie wiedzieli co jesc - i jak ten osiol - mozecie umrzec z glodu.

Balbine • Sobota [05.04.2025, 09:12:31] • [IP: 146.75.162.**]

Bo PO i PSL dba o nasze kulinarne dziedzictwo a wodzowi z PiS tylko ruskie pierogi smakują

Gość • Piątek [04.04.2025, 18:02:32] • [IP: 37.31.156.***]

Nagroda uścisk działacza partyjnego z PO lub PSL :) i tak od 35 lat

Gość • Piątek [04.04.2025, 13:02:36] • [IP: 122.150.40.***]

A o Konfederacji zapomniales? Nie mysl tylko o tych co gotuja i serwuja to samo. To przestalo juz smakowac.

Gość • Piątek [04.04.2025, 12:48:11] • [IP: 37.31.156.***]

Już widomo czy dostanie ktoś kto wspiera partie PO czy PSL ?

Gość • Piątek [04.04.2025, 11:28:22] • [IP: 122.150.40.***]

Wy o gotowaniu i kucharkach...a o znalezionym sztylecie" 3, 000-year-old Hallstatt dagger unearthed on Polish Baltic coast after storm" NIC? A o znalezionym głazie w Grabowie?" Odkryto tajemniczy głaz na polu w Gminie Kamień Pomorski. To mogło być pogańskie miejsce kultu!" NIC? Nie uwłaczajcie inteligencji swoich czytelników. Poza kuchnią, sportem i polityka istnieją ciekawsze tematy. Nie bójcie sie ich bracia Ziemianie.

Oglądasz 1-6 z 6
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Jedna nowa para pociągów uruchomiona zostanie również na trasie Wysoka Kamieńska–Kamień Pomorski. Nowe pociągi, jak wszystkie pozostałe na tej trasie, na stacji Wysoka Kamieńska skomunikowane będą z pociągami do Szczecina i Świnoujścia ■