POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Środa [26.02.2025, 10:26:45] • Kamień Pomorski

Jak zrobić pączki domowym sposobem z nadzieniem? Przepis krok po kroku

Jak zrobić pączki domowym sposobem z nadzieniem? Przepis krok po kroku

fot. ikamien.pl

Pączki to symbol tłustego czwartku, ale także pyszny deser, który możemy przygotować w domu. Jeśli chcesz upiec idealne, puszyste pączki z ulubionym nadzieniem, wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości. Oto przepis, który pozwoli ci cieszyć się domowymi pączkami jak z najlepszej cukierni.

Dubajska czekolada szturmem zdobywa europejskie rynki, zachwycając unikalnym połączeniem smaków i tekstur. Jej popularność zainspirowała cukierników do tworzenia nowych wariacji tradycyjnych wypieków, takich jak pączki z nadzieniem pistacjowym. W tym roku, z okazji Tłustego Czwartku, pączki inspirowane dubajskimi smakami zyskują na popularności.

Fenomen dubajskiej czekolady

Dubajska czekolada to wyjątkowy przysmak, który łączy w sobie mleczną czekoladę z nadzieniem pistacjowym oraz chrupiącymi nitkami ciasta kataifi. Stworzona w 2021 roku przez Sarę Hamoudę z FIX Dessert Chocolatier w Dubaju, szybko zyskała międzynarodową sławę dzięki mediom społecznościowym. Jej popularność dotarła również do Europy, gdzie stała się kulinarnym hitem.

Jak zrobić pączki domowym sposobem z nadzieniem?
Składniki:
Ciasto:

500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
250 ml ciepłego mleka
80 g cukru
4 żółtka
1 jajko
60 g masła (roztopionego)
1 łyżka spirytusu lub octu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu)
Szczypta soli

Nadzienie:

Dżem różany, marmolada, czekolada lub budyń

Dodatkowo:

Olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

Przygotowanie zaczynu
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10–15 minut do wyrośnięcia.

Wyrabianie ciasta
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, żółtka oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, stopniowo dodając roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Formowanie pączków
Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wykrawać krążki.
Na środek każdego nakładać łyżeczkę nadzienia, zlepiać brzegi i formować kulki.
Pączki układać na oprószonej mąką desce i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Smażenie
W głębokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175°C.
Smażyć pączki partiami po kilka sztuk, po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Odsączać na ręczniku papierowym.

Dekoracja
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

źródło: www.ikamien.pl


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Środa [26.02.2025, 21:05:36] • [IP: 51.159.111.**]

Dubaj me babyy

Gość • Środa [26.02.2025, 12:55:19] • [IP: 37.31.146.**]

Pani Ewa Wachowicz ciasto do pącdzków wyrabia z gotowanymi ziemniakami. Dlaczego?

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■