POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Wtorek [23.07.2024, 17:43:09] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie smaki na największych imprezach w regionie

Jarmark Jakubowy, Festiwal Słowian i Wikingów oraz The Tall Ships Races to trzy tegoroczne wakacyjne imprezy, podczas których będzie można przespacerować się „Aleją Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Uczestnicy kulinarnej podróży spróbują nie tylko paprykarza, ale także miodów, dżemów, wędlin czy produktów z róży. Nowością w alei będą oleje rzepakowe smakowe czy oleje tłoczone na zimno m.in. z nasion lnu brązowego, ostropestu, dyni i czarnuszki.

- To wydarzenia, które zapisały się w kalendarzu kulturalnym naszego regionu. Każda edycja przyciąga mnóstwo odwiedzających, zarówno mieszkańców Pomorza Zachodniego jak i turystów. To także doskonała okazja do sprawdzenia jak różnorodnie smakuje nasze Pomorze Zachodnie – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

XV edycja Jarmarku Jakubowego odbędzie się w dniach 24-28 lipca br. na terenie Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie i na Placu Orła Białego. Podczas wydarzenia zaprezentuje się ponad dwustu wystawców z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczym, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymce, mszy świętej ucieszyli oko i posilili się kolorowym jarmarkiem. Specjalny sektor „Aleja Zachodniopomorskie Smaki” złożony będzie z kilkunastu drewnianych domków, w których wystawcy zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z terenu Pomorza Zachodniego. Będą to m.in. miody i produkty pszczele, chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów, paprykarz oraz przetwory z ryb i wina. Pierwszy raz w alei pojawią się oleje tłoczone na zimno z nasion lnu brązowego, ostropestu, rzepaku, dyni, wiesiołka czy czarnuszki.

Tematem przewodnim 29. edycji Festiwalu Słowian i Wikingów (1-4 sierpnia br.), jest ,,Chrystianizacja Pomorza”. Obejmuje on dwa powiązane ze sobą wydarzenia historyczno–kulturalne: część historyczną organizowaną przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów Wolin–Jomsborg–Vineta na Wyspie Ostrów oraz część kulturalną organizowaną przez Gminę na Błoniach miasta Wolin. W czasie trwania festiwalu Wolin odwiedza około 2 tys. odtwórców historycznych z całego świata oraz 30 tys. turystów. Zwiedzający mają okazję m.in. przeżyć żywą lekcję historii i zobaczyć, jakie zawody wykonywano, jakie potrawy spożywano, jak spędzano wolny czas oraz jak wyglądały i ile ważyły zbroje wojowników. I w tym roku nie zabraknie lokalnych produktów z Pomorza Zachodniego, które zlokalizowane zostaną w „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Pojawią się tam m.in. cukinie, dżemy, soki z Gospodarstwa Rolnego Leszek Jager; miody z "Cuda z Ula" czy "Miody Jana". Spróbować będzie można też paprykarza z Ryb z Wyspy Wolin.

Po siedmiu latach do Szczecina wracają wielkie żaglowce. Finał regat The Tall Ships Races rozegra się u stóp Wałów Chrobrego, na Łasztowni i przede wszystkim na wodzie (2-5 sierpnia br.). Na to żeglarskie święto zostały zaproszone także jednostki, które nie biorą udziału w samych regatach. Łącznie, zgodnie z planem, ma być 65 jednostek. Będą to międzynarodowe gwiazdy klasy A, B, C i D z Danii, Norwegii, Litwy, Szwecji, Niemiec czy Wielkiej Brytanii. Nieodłącznym elementem finału regat The Tall Ships Races są dodatkowe atrakcje i strefy zabaw. Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zachodniopomorskimi smakami, które prezentowane będą w kilkunastu drewnianych domkach, zlokalizowanych na Wałach Chrobrego, naprzeciwko Muzeum Narodowego. Swoje produkty zaprezentują m.in. zachodniopomorskie winnice: Molias, Bard, Invictus, Grabowski, Sydonia. Pojawią się także miody z pasiek: „Cuda z ula”, „Miody Jana” i Miody Puszczy Barlineckiej. Po raz pierwszy obecne będzie „Gospodarstwo Rolne Mateusz Leszkiewicz” z olejami rzepakowymi smakowymi.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Silny wiatr, burze i deszcz. Ostrzeżenie meteorologiczne dla mieszkańców Świnoujścia i okolic Zgodnie z prognozami Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW), w dniach 16 i 17 września 2025 roku na terenie Świnoujścia oraz pobliskich powiatów spodziewane są gwałtowne zjawiska atmosferyczne, które mogą poważnie wpłynąć na życie mieszkańców. Silny wiatr, obfite opady deszczu oraz burze mogą stanowić zagrożenie, dlatego apelujemy o szczególną czujność i przygotowanie na nadchodzące trudne warunki pogodowe ■ 17 września przerwa w dostawie wody w Kamieniu Pomorskim i na wyspie Chrząszczewskiej Mieszkańcy Kamienia Pomorskiego oraz wyspy Chrząszczewskiej muszą przygotować się na kilkugodzinną przerwę w dostawie wody. Jak poinformowała firma DERYLAK-BUD, prowadząca przebudowę ulicy Orzeszkowej w Kamieniu Pomorskim, wyłączenie wody jest konieczne ze względu na prace na sieci wodociągowej. Woda zostanie odcięta w środę, 17 września, w godzinach od 8:00 do 12:00. Wyłączenie obejmie ul. Orzeszkowej – od skrzyżowania z ul. Reja aż do mostu (całe osiedle), a także wszystkie miejscowości położone na wyspie Chrząszczewskiej. Firma przeprasza za utrudnienia i apeluje do mieszkańców o wcześniejsze zabezpieczenie niezbędnej ilości wody na czas przerwy ■