ikamien.pl • Sobota [08.06.2024, 13:43:19] • Szczecin
Badacze ZUT „szczepią” truskawki bakteriami, aby uodpornić je na suszę
fot. Organizator
Zaszczepiają bakteriami truskawki, aby pomóc im przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin. Naukowcy ZUT pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT prowadzą te badania od wielu lat. Owocem są publikacje naukowe w renomowanych czasopismach, a wkrótce - doktorat jednej z naszych doktorantek.
Owoce mają rosnąć smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób. W swoich badaniach Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.
fot. Organizator
- Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem, badania i poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne, nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących, niekorzystnych zmian klimatycznych – mówi prof. Mikiciuk.
fot. Organizator
Badacze ZUT-u współpracują w tym temacie z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT.
fot. Organizator
Na zdjęciu (fot. Kamila Kozioł/ZUT) od lewej nasi Naukowcy zaangażowani w temat: profesor Grzegorz Mikiciuk, profesor Małgorzata Mikiciuk, mgr inż. Dominika Paliwoda, profesor Justyna Chudecka, dr inż. Tomasz Tomaszewicz.
Emilia Kujawa
Rzecznik Prasowy
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Potrzebna jest nowa ustawa o stosowaniu środków w hodowli roślin także eksportowanych bo jest słabo. Najlepiej mieć urządzenie do badania toksyn w żywności, allegro, 700zl
Na cyprze. Byliśmy ostatnio to prawie nie wiedza co to deszcz. Warzywa, owoce, jedzenie drogie tam, kwatery w miare normalne ceny.
chyba nie w tym kierunku powinno to iść, zapewnienie roślinom wody to taki kierunek powinni obrać naukowcy a nie poprzez jakiś bakterie które nie wiadomo jaki wpływ będą miały na zdrowie człowieka, jeśli zapewnimy przyrodzie to co jej się należy to sztuczna inteligencja nie będzie im potrzebna, wystarczy kupić te sztuczne truskawki w dyskontach ni to truskawka ni to kartofel bez smaku, bez zapachu
A gdzie jest ta susza? U nas to ostatnio wciąż leje :)
Istnieje opracowanie naukowców, że w ciągu 50 lat bedzie wszystko zalane prawie aż po szczecin. Warto więc zrobić rurociągi, akwedukty z morza i nawozić taka woda pola, ewentualnie po odsoleniu, przefiltrowaniu - do ustalenia by szybciej i samemu pozbywać się wody z podnoszenia morz. Innych pomyslow póki co na horyzoncie nie widac.
Myślę, że przy takich modyfikacjach badana jest ewentualna szkodliwoac zmian także jeśli bedzie zatwierdzone bedzie to pozytywna aktualizacją dna truskawki.
I faszerują nas hemią dlatego przestałem od trzech lat jeść truskawki.