POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Wtorek [28.11.2023, 16:40:34] • Polska

O tym musisz wiedzieć, kupując karpia!

O tym musisz wiedzieć, kupując karpia!

fot. Organizator

Już niedługo wyruszymy do sklepów, by zaopatrzyć się w różne przysmaki charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia, a pośród nich zapewne znajdzie się również karp. Według badania IMAS International „Trendy żywności”, 75 proc. konsumentów czyta etykiety, aby sprawdzić skład produktu. Ale czy bierzemy je również pod lupę, kupując ryby? Jeśli nie, to błąd! Informacje na nich zawarte pokażą nam m.in. to, czy nabywamy produkt pochodzący z kontrolowanej, zrównoważonej akwakultury, a także czy mamy do czynienia z rybą świeżą czy tzw. „refresh”.

Rybna etykieta to nie tylko data ważności
Termin przydatności do spożycia to kwestia, którą pewnie sprawdzamy w pierwszej kolejności, gdy kupujemy ryby. Ale etykieta to szereg dodatkowych informacji, które nam – konsumentom – dostarczą cennej wiedzy, dotyczącej produktu i jednocześnie pomogą w dokonaniu świadomego zakupu. Znajdziemy na niej m.in. masę netto, informacje o wartości odżywczej, wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania, nazwę podmiotu odpowiedzialnego za produkt, ale także oznaczenie dotyczące obszaru połowu lub produkcji czy informacje na temat tego, z jaką formą ryby mamy do czynienia – świeżą czy rozmrożoną. Szczególnie na te dwie ostatnie kwestie powinniśmy zwrócić uwagę. Jeśli chcemy mieć pewność, że wybierzemy karpia, pochodzącego ze zrównoważonej akwakultury słodkowodnej, czyli takiej, która podlega restrykcjom i nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne, powinniśmy wybrać tego pochodzącego z Polski lub terenów Unii Europejskiej. Gdy dodatkowo zależy nam na tym, żeby wspierać polską gospodarkę i lokalnych dostawców, szukajmy na opakowaniach oznaczenia „Produkt Polski” lub haseł: wyprodukowano/wyhodowano w Polsce.

Karp „ultra-fresh” czy „re-fresh”?

Karp kojarzy nam się ze świeżą rybą – i słusznie! Polska jest zagłębiem hodowlanym ryb słodkowodnych i dzięki licznym gospodarstwom rybackim, zlokalizowanym na terenie całego kraju, oraz krótkim łańcuchom dostaw, możemy nabyć go w myśl zasady „ze stawu na talerz”, czyli w krótkim czasie trafi od hodowcy do nas, konsumentów. Mówiąc krótko – kupujemy świeżą rybę, która nie została poddana procesowi mrożenia a następnie rozmrażania, czyli tzw. „refreshowi” (odświeżeniu). Proces ten dotyczy często ryb (również karpi sprowadzanych spoza terenów UE), które muszą przebyć długą drogę do sklepów. By nie popsuły się w transporcie, są zamrażane, a następnie rozmrażane zanim trafią do sklepowych lodówek. Tu musimy pamiętać, że takie ryby nie nadają się do ponownego mrożenia. Informacja o tym, że ryba została rozmrożona znajduje się na etykiecie - w przypadku produktów pakowanych lub plakacie/tablicy ogłoszeniowej - w sytuacji, gdy produkt jest niepakowany.

Karp od hodowców zrzeszonych w Organizacji Producentów Polski Karp pochodzi ze zrównoważonej akwakultury słodkowodnej i jest dostarczany do sklepów w krótkim łańcuchu dostaw. Oznacza to, że droga od rybaka do sklepu zajmuje maksymalnie 48 godzin, a najczęściej czas ten wynosi 24 h. Co ważne, ryba trafia do sklepu świeża, czyli na żadnym etapie nie zostaje poddana procesowi mrożenia, a następnie rozmrażania, tzw. „refreshu”. A to dzieje się często w przypadku ryb sprowadzanych z zagranicy, ponieważ ze względu na wydłużony łańcuch dostaw, aby nie popsuły się w transporcie, muszą zostać zamrożone, a następnie przed ekspozycją w sklepowych lodówkach – rozmrożone. I to może mylić konsumentów, którzy często utożsamiają ryby „na tackach” z produktem świeżym, umożliwiającym ponowne mrożenie – tego w przypadku ryb rozmrożonych robić nie można. Taka ryba na opakowaniu oznaczona jest hasłem „produkt rozmrożony”. Jeśli chodzi o karpia, dostarczanego przez naszą organizację, to jest to ryba „ultrafresh”, czyli dostarczana od hodowcy prosto do sklepu, niepoddawana procesowi mrożenia i rozmrażania. Wyjątek wśród oferty stanowią nasze filety z karpia mrożone, ale te znajdziemy nie w lodówkach, a w zamrażarkach, opatrzone hasłem – „produkt mrożony” - czyli taki, który powstał niezwłocznie po odłowie karpia, został zamrożony i dopiero konsument rozmrozi go we własnej kuchni.

– mówi Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów Polski Karp.

Pamiętajmy też o tym, że w okresie świątecznym, w którym królują ryby, na polski rynek trafią produkty importowane z różnych zakątków świata. Kupując ryby, pochodzące od zagranicznych producentów, nie wiemy, w jakich warunkach dorastały, czym były karmione i czy przy ich hodowli używano antybiotyków lub hormonów wzrostu. Tylko karpie pochodzące z kontrolowanej, zrównoważonej akwakultury polskiej lub pochodzącej z krajów UE dają nam pewność, że producenci spełniają wszystkie normy i warunki dotyczące hodowli, dobrostanu ryb, transportu, przetwórstwa oraz kontroli weterynaryjnej. Ponadto, nabędziemy ryby, które dokarmiane były zbożem bez GMO i dorastały w hodowli wolnej od antybiotyków oraz przyspieszaczy wzrostu. Podczas świątecznych zakupów zachowajmy czujność względem rybnych zakupów, czytajmy etykiety, sprawdzajmy skąd pochodzi ryba i wybierajmy tę, która jest dobra dla nas i środowiska. Bądźmy świadomymi konsumentami.

– podsumowuje Paweł Wielgosz.

O kampanii Karp – Zdrowy z Natury

Kampania Karp – Zdrowy z Natury to kontynuacja rozpoczętych w 2020 roku działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości społeczeństwa na temat zrównoważonej akwakultury i jej produktów – karpi. Kampanię realizuje Polski Karp Sp. z o.o. - Organizacja producentów, zrzeszająca obecnie około 80 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana jest z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze".

Karolina Nowak
Senior Consultant M&CC


komentarzy: 5, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-5 z 5

Gość • Czwartek [30.11.2023, 05:04:36] • [IP: 5.173.178.**]

Drogo już bylo

Gość • Środa [29.11.2023, 17:38:46] • [IP: 5.172.255.***]

drogo to dopiero bedzie !!

Gość • Środa [29.11.2023, 15:11:18] • [IP: 5.172.255.**]

Karpie chronic !dzieci skrobac!

Gość • Środa [29.11.2023, 12:57:59] • [IP: 46.205.137.*]

U mnie bez karpia to nie święta. Zawsze kupuję. Nie każdy lubi karpia bo czuć mułem. Trzeba umieć go wyczyścić i przyżądzić. W tym roku ponoć 35, ł/kg. Drogo, ale co teraz jest tanie.

Gość • Środa [29.11.2023, 05:41:46] • [IP: 5.173.27.***]

Bass fish z grilla, próbowany dwa tygodnie w Turcji. Grillowana, pieczona na ogniu kukurydza sprzedawana na ulicach. Dobre to mało powiedziane. Ryba grillowana na grillu gazowym.

Oglądasz 1-5 z 5
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■