POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Środa [01.11.2023, 09:48:07] • Świat

Ziemniak światowiec – 5 kulinarnych inspiracji z kartoflem w roli głównej

Ziemniak światowiec – 5 kulinarnych inspiracji z kartoflem w roli głównej

fot. Organizator

Skromny w swoim wyglądzie, a jednak niezwykle wszechstronny w smaku i zastosowaniu – oto ziemniak w całej okazałości. Nie ma w Polsce rejonu, w którym nie znano by tego warzywa. Mało tego, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dziś zachęcamy, by spojrzeć na niego inaczej i wykorzystać jego zdolność do przeistaczania się w różnorodne kulinarne dzieła sztuki. Udowadniamy na co najmniej 5 sposobów, że ziemniak to prawdziwy światowiec wśród warzyw.

Od rośliny ozdobnej po kulinarny must have
Ziemniak był uprawiany już 8 tysiąclecia p.n.e. przez Inków w Ameryce Południowej Historia pojawienia się ziemniaka w Polsce sięga XVII wieku. Początkowo szare bulwy nie wzbudziły entuzjazmu konsumentów. Jednak z czasem ziemniak zdobył serca Europejczyków. W XIX wieku stał się podstawą diety dla wielu mieszkańców kontynentu.

Cudze chwalimy, swego nie znamy
Przyjmuje się, że na świecie istnieje ok. 4000 odmian ziemniaka, z czego w Polsce uprawia się około 1401. Ziemniak jest czwartą najważniejszą rośliną uprawną na świecie, a przeciętny obywatel świata konsumuje rocznie około 32 kg tego warzywa2. Polacy – aż 100 kg3 i to w różnej postaci. Wciąż jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielkie bogactwo w nim drzemie. Być może nie dostrzegamy potencjału tej niepozornej rośliny, którą bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Tymczasem ziemniak to nie tylko popularne i wszechstronne warzywo wykorzystywane w kuchni, ale także źródło cennych składników odżywczych. Warto je łączyć z egzotycznymi super foods i uzyskać dzięki temu niesamowity efekt synergii.

– Ziemniaki dostarczają ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, potas i mangan. Dodatkowo mają średni indeks glikemiczny oraz zawierają błonnik pokarmowy. – wyjaśnia dietetyk, Aneta Korzeniecka. – Co więcej, ziemniaki - szczególnie te poddane schłodzeniu - są źródłem tzw. skrobi opornej, czyli takiej, która korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy, zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku oraz zwiększa odczuwanie sytości. – dodaje.

Warto mieć na uwadze, że sposób przygotowania ziemniaków ma duże znaczenie dla zachowania ich właściwości odżywczych. Gotowanie w mundurkach i gotowanie na parze to metody, które minimalizują utratę składników odżywczych. Biorąc to pod uwagę, warto jeść ziemniaki, a nawet od czasu do czasu można skusić się na domowej roboty frytki.

Frytki a’la belgijskie

Ilość porcji: 4 
Czas: 10 minut 
Pozom ostrości: 2

Składniki:
3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food 
2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
1 l oleju do smażenia 
2 łyżki majonezu 
50 g tartego sera pecorino 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1x1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. 
2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.

Smak dzieciństwa w nowej, azjatyckiej odsłonie
Są potrawy i smaki, które przypominają nam smaki dzieciństwa i atmosferę rodzinnego domu. Niewątpliwie jednym z nich są kluski ziemniaczane, które mają głęboko zakorzenioną tradycję w wielu kuchniach świata. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak gulasze, pieczenie, duszone mięsa. Doskonale komponują się z różnymi sosami – które świetnie absorbują – a ich wszechstronność sprawia, że można je dostosować do wielu gustów i preferencji kulinarnych. Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi są więc doskonałym pomysłem na znane danie z koreańskim twiestem.

Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi
Ilość porcji: 4
Czas: 15 minut 
Poziom ostrości: 2

Składniki: 
100 g Pasty z bulgogi House of Asia
500 g ugotowanych ziemniaków 
około 100 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka soli 
50 g wody 
100 g orzeszków ziemnych posiekanych 
2 łyżki posiekanej zielonej dymki 

Sposób przygotowania: 
1. Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.  
2. W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni. 
3. Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką. 

Ziemniaki na straży zero waste
Ugotowanie ziemniaków nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych ani zaawansowanych umiejętności. Ponadto stanowią one doskonałą bazę do eksperymentowania – oprócz tego, że pozwalają na tworzenie różnorodnych potraw, to pomagają ograniczać marnowanie żywności. Z powodzeniem mogą pełnić rolę strażników zero waste w kuchni, inspirując do twórczego wykorzystania, gdy zdarzy nam się przesadzić z ich ilością.
– Zimne ziemniaki idealnie nadają się do sałatek czy jako składnik zapiekanki. – podpowiada szef kuchni marki House of Asia. – Niezawodnie sprawdzą się także do przygotowania kopytek. – zauważa. Trudno się z tym nie zgodzić. Proponujemy jednak zrobić je tym razem nieco inaczej niż zazwyczaj.

Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

Ilość porcji: 4
Czas: 15 minut 
Poziom ostrości: 2

Składniki:
50 g Pasty curry żółtej Kanokwan 
400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
50 g kurek 
200 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko 
1 cebulę pokrojoną w kostkę
1 żółtko 
1 łyżeczka soli 
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej kolendry
Olej do smażenia

Sposób przygotowania: 
1. Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej. 
2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
3. Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz. 
4. Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. 
5. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą. 

Zdrowa i tania alternatywa dla innych produktów
Warto zwrócić uwagę na wartość ziemniaków nie tylko w kontekście zdrowego stylu życia, ale także domowego budżetu. Ziemniaki są bowiem zdecydowanie tańsze niż wiele innych produktów, dlatego można również postawić na mało znane orientalne dodatki do nich w postaci np. wcześniej wspomnianych sosów czy dipów.

Ponadto ziemniaki są dostępne przez cały rok, dlatego możemy je mieć je zawsze pod ręką – gotowe do wykorzystania np. w zupie nawet wtedy, gdy brakuje świeżych warzyw. Dodawanie ziemniaków do zup to sprawdzony sposób na stworzenie sycących i pożywnych dań. Podczas gotowania uwalniają skrobię, która naturalnie zagęszcza konsystencję potrawy, sprawiając, że staje się bardziej treściwa. To szczególnie ważne w przypadku dań jednogarnkowych, które mają zaspokoić głód na dłużej. Krem z ziemniaka z boczkiem z pewnością warto uwzględnić w swoim menu zwłaszcza w kontekście zbliżających się długich, jesiennych wieczorów. Nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz parującej, aromatycznej zupy.

Krem z ziemniaka z boczkiem
Ilość porcji: 4
Czas:25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:
2 saszetki Pasty miso House of Asia
400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 
3 cebule pokrojone w piórka
100 g białej części pora pokrojonej w plasterki
100 g selera pokrojonego w kostkę 
1,5 l bulionu warzywnego 
100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
100 g masła 
50 g szczypiorku drobno posiekanego
Sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.  
2. W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący. 
3. Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.

Gratka dla miłośników klasyki z …twistem
Kuchnia, w której królują ziemniaki, to prawdziwe morze możliwości, gdzie tradycyjne smaki mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki kreatywnemu podejściu. Jedną z naszych propozycji jest przygotowanie rosti z łososiem w sosie curry, jako alternatywy wobec placków ziemniaczanych z gulaszem.

Rosti przygotowuje się z ugotowanych, startych ziemniaków, a następnie smaży na patelni z odrobiną tłuszczu na złoty kolor. Podane z łososiem w sosie curry, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego, będą prawdziwą gratką dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym i oryginalnym wydaniu. Chrupiąca skórka na zewnątrz, delikatna i miękka konsystencja wewnątrz - to połączenie sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Rosti z łososiem w sosie curry

Ilość porcji: 4 
Czas: 15 minut 
Poziom ostrości: 1

Składniki:
2 łyżki Sosu unagi House of Asia
50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara 
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku 
500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
100 g wędzonego łososia 
2 pomidory pokrojone w ćwiartki
1 cebula posiekana w kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Olej do smażenia 
Masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj. 
2. Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
3. Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony. 
4. Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.

Współczesna sztuka kulinarna przechodzi metamorfozę, w której granice między kuchniami narodowymi stopniowo się zacierają. Wielu z nas coraz odważniej eksperymentuje, czerpiąc inspirację z różnych kultur i tradycji, przekonując się często, że nieoczywiste połączenia smaków mogą ożywić tradycyjne dania i nadać im zupełnie nowy charakter. Najlepszym przykładem jest ziemniak, długo uważany za skromny dodatek. Tymczasem, gdy spotyka się z egzotycznymi smakami kuchni azjatyckiej, zyskuje nowe życie.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 5, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-5 z 5

Gość • Sobota [04.11.2023, 21:18:51] • [IP: 5.172.255.**]

placki cukrem i do przodu

Gość • Czwartek [02.11.2023, 12:35:21] • [IP: 122.150.40.***]

Ziemniaki wspaniale ale trzeba tez troche ryzu i kaszy. Brzuszki to lubia.

Gość • Środa [01.11.2023, 13:41:04] • [IP: 46.205.132.***]

Nie wyobrażam sobie wyeliminowania ziemniaka z mojego jadłospisu.

Gość • Środa [01.11.2023, 12:35:03] • [IP: 5.173.196.*]

Omnomnom

Gość • Środa [01.11.2023, 11:09:46] • [IP: 5.173.196.*]

Ziemniaki pieczone są mega.

Oglądasz 1-5 z 5
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Miejska Biblioteka Publiczna w Międzyzdrojach we współpracy z Klubem Przewodników PTTK "Na Wyspach" w Międzyzdrojach serdecznie zapraszają na prelekcję pt. „Romantyczne czarownice: Pomorze i Meklemburgia. Początki kulturowego toposu...”, która odbędzie się 26 listopada 2024 r. o godz. 18.00 w bibliotece (Plac Ratuszowy 1). ■ Łukasz Dzioch wygrał w II turze wyborów na burmistrza Dziwnowa, pokonując Jarosława Siomkę stosunkiem głosów 855 do 765 ■