POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Piątek [08.09.2023, 08:53:28] • Polska

Jemy oczami. Aż 70% Polaków sprawdza media społecznościowe restauracji przed zamówieniem

Jemy oczami. Aż 70% Polaków sprawdza media społecznościowe restauracji przed zamówieniem

fot. Organizator

Okres urlopowy to czas, w którym media społecznościowe pełne są zdjęć zabytków, krajobrazów i – oczywiście – pysznego jedzenia z różnych stron świata. Nic dziwnego – badania pokazują, że nawet co piąty Polak zamawia posiłek z myślą o wrzuceniu jego zdjęcia na media społecznościowe. Co więcej, 41% ankietowanych kieruje się zdjęciem przy wyborze potrawy w restauracji. Wpływ fotografii kulinarnej na kreowanie gastronomicznej rzeczywistości zbadał serwis do zamawiania jedzenia Pyszne.pl.

Dane w skrócie:

- 41% uczestników badania Pyszne.pl kieruje się fotografią przy wyborze potrawy w restauracji,
- 70% respondentów sprawdza ofertę restauracji w mediach społecznościowych przed złożeniem zamówienia,
- Co piątemu Polakowi zdarza się zamawiać jedzenie z myślą o publikacji jego zdjęcia w mediach społecznościowych,
- 16% ankietowanych w wieku 18-24 lata publikuje zdjęcia jedzenia w mediach społecznościowych kilka razy w miesiącu,
- Dla 63% uczestników badania jedzenie podane ładniej smakuje lepiej.

Wygląd potrawy nigdy nie był tak ważny, jak w dobie powszechnej dostępności mediów społecznościowych. Jedzenie najpierw widzimy, a dopiero później odbieramy innymi zmysłami – węchem czy smakiem. To drugie często następuje po wykonaniu pamiątkowej fotki – kto z nas nie musiał kiedyś powstrzymywać się od jedzenia, bo ktoś inny próbuje właśnie uchwycić idealny kadr?

Chwalimy się jedzeniem
Wspólny posiłek w wyjątkowym miejscu, nietypowy smak lub duma z przyrządzonej potrawy. Powodów do dzielenia się w mediach społecznościowych „kulinarnymi dziełami sztuki” jest wiele. Zwłaszcza, jeśli odkrywamy je podczas urlopu, odwiedzając nieznane nam miejsca i eksplorując nowe restauracje. Jesteśmy podatni na sugestie w formie obrazu i sami, nawet jeśli o tym nie myślimy, w podobny sposób sposób inspirujemy osoby z naszego otoczenia.

Potwierdzają to badania zrealizowane na zlecenie Pyszne.pl*. Lubimy nie tylko śledzić media społecznościowe w poszukiwaniu smakowitych potraw, ale i sami chętnie się nimi chwalimy. Zgodnie z wynikami badań, nawet co piąty Polak zamawia jedzenie z myślą o wrzuceniu jego zdjęcia na media społecznościowe.

– Termin „jedzenia oczami” rzeczywiście nabiera dziś na znaczeniu. Social media wspierają kulinarne mody czy krótkotrwałe fenomeny popularności niektórych dań, stymulują nas do szukania nowości, ale też dają poczucie więzi z osobami, które wirtualnie współdzielą z nami doświadczenia kulinarne – podkreśla na łamach Raportu Food Trendów 2022 Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek i blogerka kulinarna.

Kulinarny Instagram nadal w modzie
Pomimo rosnącej popularności treści wideo – w tym kulinarnych, na przykład przepisów czy wideorecenzji knajp i potraw – zdjęcia jedzenia w sieci wciąż „mają się dobrze”. Nie wyparł ich „boom” na filmy, który zyskał na znaczeniu za sprawą popularności aplikacji TikTok – nawet w najmłodszej grupie wiekowej, w której ta platforma jest najpopularniejsza.

Badania Pyszne.pl pokazują, że wśród najbardziej aktywnej grupy wiekowej w mediach społecznościowych (18-24 lata) aż 16% Polaków publikuje zdjęcia jedzenia nawet kilka razy w miesiącu.
Popularność zdjęć jedzenia w sieci to zjawisko o zasięgu globalnym – hashtag #food jest jednym z najobszerniejszych tagów na Instagramie. Z liczbą ponad 500 milionów postów jest w gronie 30 największych w historii platformy.

W mediach społecznościowych chwalimy się jedzeniem, ale nie tylko – sami poszukujemy w nich także kulinarnych inspiracji.

Lubimy widzieć, co zamówimy
Zdjęcia jedzenia niewątpliwie są dla nas inspiracją w poszukiwaniu nowych smaków – to dzięki nim odkrywamy nieznane nam wcześniej potrawy, czy to na profilach lokali gastronomicznych, influencerów czy naszych znajomych. Smakowicie wyglądające dania są dla nas motywacją do odtworzenia ich we własnej kuchni czy zamówienia z restauracji.

O zależności między zdjęciami jedzenia, a emocjami czy motywacjami, które w nas wywołują, powinni wiedzieć zwłaszcza restauratorzy. Zgodnie z badaniami Pyszne.pl, aż 41% respondentów kieruje się zdjęciem przy wyborze potrawy, którą zamierzają zamówić. Co więcej, nawet 70% ankietowanych sprawdza ofertę restauracji za pośrednictwem mediów społecznościowych, zanim zdecyduje się na skorzystanie z jej oferty.

Ważne jednak, by estetykę z fotografii zachować także już podczas realizacji zamówienia. Warto zadbać o atrakcyjny serwis, a w przypadku zamówień w dostawie – na przykład o estetyczne i ekologiczne opakowanie. Dlaczego? Zdaniem aż 63% respondentów badania Pyszne.pl, jedzenie podanie ładniej… smakuje lepiej!
* Badanie zrealizowane na zlecenie Pyszne.pl przez agencję analityczną K+Research

Daniel Harasim
Senior PR Consultant K+Group


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Piątek [08.09.2023, 17:28:51] • [IP: 5.173.159.**]

Ja gotuję to co lubię, nie przepłacam za jedzenie zakupione najtańsze produkty w Biedronce przez właścicieli restauracji

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■