POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Piątek [28.04.2023, 14:23:38] • Polska

Majówka bez wyrzeczeń – grillowanie ze słodką nutą

Majówka bez wyrzeczeń – grillowanie ze słodką nutą

fot. AdobeStock

Początek wiosny to również początek sezonu grillowego. Spotkania z przyjaciółmi nie mogą odbyć się bez smacznego jedzenia, w tym grillowanych przysmaków! Zwykle wystarcza szybkie wrzucenie na ruszt kiełbasy lub steku. Jednak potencjał, jaki kryje w sobie grill jest znacznie większy, ponieważ pozwala na przygotowanie zaskakującej różnorodności dań, a także słodkości. To wyjątkowy sposób na kulinarne eksperymenty, których smak może nas zaskoczyć.

Zwykle grillowanie kojarzy się ze słonym, pikantnym lub wytrawnym smakiem. Jednak podczas przygotowywania potraw można śmiało pofantazjować i dobrać dania tak, by trafiały także w gusta miłośników słodkiego smaku.
Grillowane warzywa i owoce to doskonała alternatywa na zdrowy dodatek do głównych dań oraz wykwintny deser na słodko. Warto zwrócić uwagę na to, że również mięso da się przyrządzić ze szczyptą słodyczy. Wystarczy odrobina inwencji twórczej i kilka składników, z których stworzymy wyjątkową marynatę, nadając tym samym naszej potrawie zupełnie inny wymiar smakowy. Jak zatem łamać konwenanse i próbować nowych połączeń?

Cukier i mięso – nieoczywiste połączenie 
Jak wiemy, przyprawienie mięsa to prawdziwa sztuka. Zwykle jednak posypujemy je gotowym miksem przypraw, który niestety nie daje nam możliwości kontroli nad składnikami – ich proporcją, jakością, a w efekcie nad smakiem.

- Głównym argumentem przemawiającym za wyrobem domowym półproduktów jest kontrola ich składu. Przygotowując je w domu, samodzielnie decydujemy, jakie składniki i w jakich ilościach dodamy do swojego wyrobu. Dzięki temu mamy pewność, że unikniemy niezdrowych składników, które są powszechne w masowej produkcji, takie jak stabilizatory czy sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Niejednokrotnie możemy znaleźć w nich także różnego rodzaju substancje słodzące, których ilości nie czujemy a mogą znacznie podnosić kaloryczność potraw - mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Przyrządzenie marynaty, która będzie nie tylko pełna smaku, ale również nada kawałkom mięsa kruchej i delikatnej konsystencji, jest umiejętnością, którą warto opanować rozpoczynając sezon grillowy. Kiedy zabieramy się za przygotowanie mięsa, zazwyczaj stawiamy na sól, pieprz i zioła, a dodatek cukru raczej nie jest czymś, o czym myślimy, mając w planach pieczeń. Co zatem dają słodkie ziarenka podczas obróbki mięsa? Oczywiście, wyjątkowy smak, jednak nie jest to jedyna zaleta. W kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w chińskiej, powszechnie stosowaną metodą przygotowywania mięsa jest jego karmelizowanie. Krótko mówiąc, jest to poddawanie cukru działaniu wysokiej temperatury. Do karmelizowania świetnie sprawdza się drób, ale także wieprzowina. Procesowi poddać możemy także warzywa i owoce, które z grilla smakują wyśmienicie.

Do tradycyjnej karkówki spotykanej najczęściej na ruszcie, można sporządzić prostą i aromatyczną kompozycję przygotowaną na bazie płynnego miodu, słodkiej papryki i oliwy z oliwek. Wystarczy natrzeć nią mięso kilka godzin wcześniej, aby smaki sobą przeszły. W celu wzmocnienia procesu karmelizacji naszych dań, możemy potrawy zamarynować w dipach z dodatkiem cukru, jak też podlać sokiem owocowym. Takie połączenia smakowe sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Warzywa i słodkości z rusztu 
Grill to także doskonała okazja na przygotowanie zdrowych przekąsek i słodkich deserów. Nadają się do tego niemalże wszystkie warzywa i owoce. Cukinie, ziemniaki, papryka czy kukurydza. Jedno jest pewne, są to zdrowe smakołyki, które można błyskawicznie przyrządzić.

Przy okazji wspólnego grillowania możemy przygotować naturalne słodkości na bazie owoców. To doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy i dobra okazja na przemycenie owoców do dziecięcego jadłospisu. Z kolei zaproszenie dzieci do ich wspólnego przyrządzenia będzie stanowiło dodatkowy element atrakcji.

Banan to jeden z najchętniej wykorzystywanych owoców do grillowania. Aby uzyskać idealny efekt, warto przekroić go wzdłuż lub na pół, co zapewni równomierne upieczenie. W trakcie grillowania banany powinny znaleźć się na średnio rozgrzanym ruszcie i piec się do momentu uzyskania ciemnego koloru. Cały proces pieczenia trwa około 15 minut, co pozwala na rozwinięcie smaku i wydobycie aromatu. Idealnie pasują do niego dodatki w postaci gorzkiej czekolady lub wiórków kokosowych. Na ruszt wrzucić możemy również gruszki, jabłka, ananasa czy arbuza – z grilla smakują obłędnie. Dlaczego właściwie powinniśmy postawić na grillowane dodatki zamiast gotowych przekąsek?

- Grillowane owoce i warzywa to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznych dań z grilla. Dodanie kolorowych i aromatycznych warzyw czy soczystych owoców do mięsa lub ryb sprawia, że potrawa nabiera nowego charakteru i smaku. Dzięki grillowaniu warzywa i owoce zachowują swoją konsystencję i naturalny smak, a dodatkowo zyskują subtelny aromat. To zdrowsza alternatywa dla tych, którzy dbają o zdrowie i liczą się z kaloriami. Bezpieczniej jest natomiast korzystać z grilla elektrycznego, ponieważ nie mamy pewności jakiej jakości jest przetworzone drewno do grillowania - mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Zdrowe odżywianie nie oznacza całkowitego rezygnowania z grillowania, ale raczej zwrócenie uwagi na to, jakie potrawy i w jakiej ilości się spożywa. To kluczowy element, w zachowaniu balansu między przyjemnością z jedzenia a dbałością o swoje zdrowie. W ramach grillowanych rozkoszy sięgnijcie po przepis na ananasa prosto rusztu! To propozycja dla tych, którzy kochają połączenie słodko- kwaśnych dobroci.

Składniki:
1 ananas
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Sok z 1 limonki

Przygotowanie:
1. Przygotuj grill i rozgrzej go do wysokiej temperatury.
2. Oczyść ananasa, usuń jego skórkę oraz twardą część w środku. Pokrój go na około 2 cm grube plasterki.
3. W miseczce wymieszaj cukier i sok z limonki.
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mieszankę cukru i soku z limonki. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
5. Kładź plastry ananasa na rozgrzany grill i grilluj przez 3-5 minut z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.
6. Przełóż grillowane plastry ananasa do miski i polej je gorącym syropem cukrowym.

Grillowanie pozwala na wydobycie naturalnego smaku ananasa, a dodatek cukru i limonki podkreśli jego słodycz i delikatnie wyrówna kwasowość. Ananas po grillowaniu jest lekko karmelizowany, co nadaje mu chrupiącą i soczystą konsystencję oraz słodko kwaśny smak. Można podawać go na ciepło lub zimno, jako samodzielny przysmak lub jako dodatek do lodów, deserów czy dań mięsnych.
Choć dodanie cukru do grillowanych owoców zwiększa kaloryczność posiłku, to przy aktywnym trybie życia można pozwolić sobie na odrobinę słodkości, szczególnie w towarzystwie dobrej zabawy. Jak radzi dietetyk Jadwiga Przybyłowska: „Ważne, aby cukier był dodatkiem, a nie głównym składnikiem dania”. Wszystko z umiarem i w zdrowej proporcji!

Najlepsze na koniec
Podczas majówki możemy cieszyć się smacznym jedzeniem i zasłużonym odpoczynkiem, jednak warto pamiętać o zachowaniu równowagi. Aktywność fizyczna to kluczowy element, który z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze dobre samopoczucie po grillowym maratonie. 
To świetna okazja, by delektować się nie tylko pysznymi, ale także zdrowymi potrawami, a w połączeniu z dobrą zabawą to znakomity przepis na udany weekend majowy.

ON BOARD THINK KONG / ECCO Network


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Sobota [29.04.2023, 10:54:32] • [IP: 5.173.153.**]

To z lewej z czekolada w środku.

Gość • Sobota [29.04.2023, 07:50:50] • [IP: 46.205.128.**]

A to z lewej to z kaszanką?

Gość • Piątek [28.04.2023, 17:38:20] • [IP: 5.173.153.**]

Mhm. Ananas z grilla, hmm. Sprawdze. Banany już były.

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■