POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [19.03.2023, 10:13:35] • Polska

Nowe oblicze świątecznego żurku

Nowe oblicze świątecznego żurku

Fot. Dobrowolscy( fot. Organizator )

Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole, chociaż przez wiele osób jadany jest nie tylko od święta. Jednym z kulinarnych trendów nadchodzącego sezonu będzie poszukiwanie nowych smaków, ale też urozmaicanie tych dobrze znanych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę ze składem tej tradycyjnej zupy i zaserwować ją z okazji Wielkiej Nocy w formie odmienionej. Tak, aby polubili ją i wielbiciele tradycyjnych smaków, i kulinarni innowatorzy…

Dla każdego coś dobrego
Powtarzalność smaku określonych dań jest dla wielu smakoszy czymś niezwykle istotnym. Źródła kulinarnych przyjemności dopatrują się oni przede wszystkim w tradycji, a więc nie modyfikowaniu składników ulubionych potraw. Z kolei dla młodszych amatorów kuchni, żyjących w czasach łatwej dostępności wszelkich produktów i możliwości podróżowania po całym świecie, o satysfakcjonującym posiłku często decyduje eksperyment, polegający na naginaniu utrwalonych zasad. Nasz przepis na żurek scala oba te podejścia – proponujemy zupę, która łączy pokolenia!

Pod znakiem wędzonki
Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną marki Dobrowolscy. Dzięki takiemu wyborowi mięsa smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka. Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznania smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy i kulinarnych influencerów. Ostatnim novum w naszej wersji są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, wprowadzający do żurku niespotykaną w nim zwykle strukturę. A zatem przed wami przepis na trochę odmieniony żurek, który jednak na pewno przypadnie do gustu waszym podniebieniom…

Przepis świąteczny na żurek z Wędzonkami Dobrowolscy
Składniki:
- ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
- ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
- ok. ½ kg Boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy
- żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie),
- ziemniaki 1 kg,
- ½ kg pieczarek,
- jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół),
- dwie średnie cebule,
- dwie marchewki,
- dwa ząbki czosnku,
- ok. 3 litry bulionu,
- 100 ml śmietany 18%,
- 50 g masła,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru,
- kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.

Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.

Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.

Marta Mikulska


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Niedziela [19.03.2023, 16:14:57] • [IP: 46.205.128.***]

Pan żre żur, nie wolę biały barszcz.

Gość • Niedziela [19.03.2023, 11:01:27] • [IP: 5.173.194.**]

Po co bulion jak tyle mięsa

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Od 24 czerwca do końca wakacji w uruchamianych latem miejscach wyczekiwania w Dziwnowie, Ustroniu Morskim, Mielenku, Pobierowie, Międzyzdrojach i Darłowie dodatkowa karetka z ratownikami medycznymi. W skład każdego takiego zespołu wchodzą dwie osoby – ratownicy medyczni lub ratownik medyczny i pielęgniarka systemu. Sezonowe karetki wyglądem ani wyposażeniem nie różnią się w żaden sposób od typowych, podstawowych ambulansów WSPR w Szczecinie. Znajdziemy w nich więc m.in. defibrylator, respirator czy autopuls czyli platformę do mechanicznego ucisku klatki piersiowej ■ Rusza budowa Aquaparku w Międzyzdrojach przy ulicy Komunalnej, jednego z największych na wybrzeżu zachodnim. Obiekt realizowany w ramach Bel Mare & Aqua Resort będzie ukończony do 2026 roku. Aquapark będzie obiektem łączącym wiele funkcji: sport i rekreację, Spa i rehabilitację oraz infrastrukturę konferencyjno-gastronomiczną. Inwestor, Grupa Deweloperska Prestige, powierzyła projekt uznanym architektom z 4Developments. Koszt budowy szacowany jest na ponad 100 mln PLN. ■ Wysyp owadów w Lubinie - to prawdziwa masakra dla mieszkańców i turystów. Wszystko zaczęło się od ciepłej i słonecznej pogody, która sprzyja rozmnażaniu się insektów. Okoliczne rozlewiska i Park Narodowy Woliński to idealne miejsca dla tych małych stworzeń, które żyją tylko kilka dni. Mieszkańcy i turyści, którzy przyjechali do Lubina, gminy Międzyzdroje, muszą radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami wysypu jętek. Owady te zasiedlają tereny mieszkalne, co powoduje, że ludzie czują się osaczeni przez niezliczoną ilość insektów ■ Szalony Tydzień Bibliotek rozpoczynamy już 6 maja 2023 r. o godz. 10.00 akcją „Książki uciekły z biblioteki – znajdź je!". Na terenie Międzyzdrojów zostaną ukryte książki. Wystarczy pobierać mapkę, znaleźć książki i zabrać je do domu, następnie zrobić zdjęcie z „czytelniczego śledztwa" i wysłać do na adres mailowy: biblioteka.mje.bibliotekarze@gmail.com ■ W Międzyzdrojach paliła się osobówka. Ogień ugasili strażacy z Lubina i Kołczewa. W centrum Międzyzdrojów doszło do pożaru. Ogień pojawił się w zaparkowanym przy jednej z ulic osobowym fordzie. Jak się okazało w samochodzie doszło do pożaru komory silnika. Na miejsce przyjechali strażacy. Do akcji gaśniczej przystąpili strażacy z OSP Lubin oraz OSP Kołczewo. - Po dogaszeniu komory silnika i sprawdzeniu pojazdu zakończyliśmy nasze działania i obie Jednostki udały się do swoich strażnic - poinformowało OSP Kołczewo. Do zdarzenia doszło w sobotę, 15 kwietnia po godzinie 13:00 ■