POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [15.01.2023, 13:37:53] • Polska

Czy słodkie jest życie jarosza? Czyli łakocie w diecie wegan

Czy słodkie jest życie jarosza? Czyli łakocie w diecie wegan

fot. Organizator

Bez względu na dietę, styl żywienia czy kulinarne upodobania, czasem każdego z nas nachodzi chętka na coś słodkiego. Kiedy nasze receptory smakowe wyczują słodkość, mózg nagradza nas dopaminą i endorfinami tzw. hormonami szczęścia, wywołującymi dobre samopoczucie. Czy w diecie bez produktów odzwierzęcych jest miejsce na słodką przyjemność?

Dieta wegańska to bardziej restrykcyjna forma wegetarianizmu. O ile w obu tych dietach nie spożywa się mięsa, to weganie wykluczają z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli nie tylko mięsa i ryby, lecz także nabiał, jaja czy żelatynę wieprzową. A przecież to właśnie produkty mleczne, takie jak masło, śmietanka czy twaróg oraz jaja są podstawami najpopularniejszych deserów. Czy to oznacza, że na diecie wegańskiej nie ma miejsca na słodkości? Nic bardziej mylnego! Cukier ze swej natury jest pochodzenia roślinnego – biały z buraków cukrowych, ciemny (i biały) z trzciny cukrowej – i jest obecny w wegediecie. Tak samo jak słodki syrop klonowy czy miód. Natomiast wszelkie produkty odzwierzęce są zastępowane składnikami pochodzenia roślinnego, co dotyczy także tych używanych do wyrobów ciast i deserów. Weganie mają więc szerokie pole do popisu, by zapewnić sobie słodkie życie.

Jakie słodycze mogą jeść weganie?
Wszystkie! Oczywiście, o ile składniki użyte do ich przygotowania nie zawierają produktów odzwierzęcych, czyli jaj, masła, śmietany, mleka, serów, jogurtów czy żelatyny wieprzowej. Każdy „klasyczny” składnik „tradycyjnych” ciast czy deserów posiada swój roślinny odpowiednik, dlatego przed wegańskimi miłośnikami słodkości świat cukierniczy stoi otworem. Torty, ciasta i ciasteczka, kremy, musy, galaretki, bezy, czekolady – każdą z tych pyszności można przyrządzić zgodnie z wegedietą.

Inne składniki, pyszność bez zmian
W wegetariańskich wypiekach zamiast masła znakomicie sprawdza się margaryna, olej rzepakowy lub kokosowy.

– Zamiast tradycyjnego mleka krowiego i śmietanki używanych do sporządzania deserów, także tych które nie wymagają pieczenia, dobrze sprawdza się schłodzone mleko kokosowe. Jego atutem jest to, że jest lepiej tolerowane przez alergików. Białko mleczne jest jednym z silniejszych alergenów. Warto przy tej okazji podkreślić, że dla alergików „mleko sojowe” nie jest dobrym zamiennikiem, ponieważ białko sojowe może alergizować podobnie jak białko mleka zwierzęcego. W sklepach jest coraz większa oferta różnych „mlek” a w istocie napojów roślinnych nazywanych „mlekiem roślinnym” takich jak napój owsiany, owsiano-kokosowy, ryżowy, migdałowy, z nasion konopi itd., które również mogą być wartościowymi odżywczo składnikami deserów – mówi dietetyk Jadwiga Przybyłowska, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Natomiast mleko kokosowe jest niezastąpione w ciastach, które smakiem mają nawiązywać do sernika, czyli w tofurnikach (serniki z tofu) i jagielnikach (serniki z kaszy jaglanej). Mleczko kokosowe ubite na sztywno z cukrem doskonale zastępuje bitą śmietanę, jest więc gratką dla miłośników owoców podawanych z tym słodkim puchem.
Kto kocha torty bezowe, do ich wykonania zamiast kurzych białek użyje aquafabę, czyli wodę z ugotowanych warzyw strączkowych, np. pozyskaną z puszkowanej ciecierzycy.

Ubita z cukrem na sztywno i zapieczona jest doskonałym odpowiednikiem klasycznej bezy z jaj. A co dla miłośników ciast i deserów z galaretkami, do jakich używana jest odzwierzęca żelatyna? Tu sprawdza się żelujący agar-agar pozyskiwany z glonów, który jest źródłem błonnika i wielu cennych składników mineralnych.

– Jednym z bardziej popularnych deserów jest czekolada, która ze swej natury jest wegańska, o ile nie dodano do niej białek mlecznych. Np. składniki klasycznej gorzkiej czekolady to miazga kakaowa, cukier, kakao, tłuszcz kakaowy i emulgatory. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i polifenoli, czyli antyoksydantów, zawiera ponadto żelazo, wapń, potas i cynk oraz witaminy z grupy B takie jak niacyna i ryboflawina. O ile czekolada zawiera dużo kakao, powinna wpłynąć na dobry nastrój, ze względu na kilka składników o lekkim działaniu psychoaktywnym takich jak kofeina, fenyloetyloamina, teobromina, tryptofan – dodaje ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Przepisów na ciasta i desery zgodnych z wegetariańską dietą jest mnóstwo, więc każdy odżywający się zgodnie z jej zasadami miłośnik łakoci znajdzie wśród nich coś dla siebie. Należy tylko pamiętać, że jak z każdymi słodyczami, z także z łakociami wegańskimi nie można przesadzać. Każdy z nas sięgając po słodycze, powinien kierować się umiarem i zdrową równowagą.

W każdej diecie jest miejsce na słodkości
Warto przypomnieć, że każdy organizm, w tym osoby na diecie wegańskiej, potrzebuje co dzień określonej dawki substancji odżywczych i kalorii. Węglowodany złożone powinny być głównym źródłem energii w codziennej diecie.

Pamiętajmy też, że nadmiar cukru – niezależnie od tego, czy są to cukry proste czy złożone, dostarczone nam w owocach, miodzie, wegeciastkach czy napojach – może powodować tycie, prowadząc do rozwoju szeregu chorób.

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to około 200 kcal, czyli 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów). Nie wliczamy w tę ilość cukrów występujących naturalnie w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych. Zatem cukier w diecie tak, lecz w zdrowej równowadze.

Przepis na pyszny wegański mus czekoladowy
Składniki:
• 150 g gorzkiej czekolady bezmlecznej
• 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
• 1 – 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, wystudzić.
2. Do miski wlać wodę z ciecierzycy i ubijać mikserem przez ok. 5 minut, do uzyskania sztywnej piany. Następnie miksując, dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę, delikatnie wymieszać.
3. Przelać do pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Michał Jarzyna
ON BOARD THINK KONG / ECCO Network


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■