Kurs odbył się w ramach projektu „Powiat Kamieński szkolnictwem zawodowym stoi” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020 i został przeprowadzony przez pana Tomasza Hallmanna, przedstawiciela firmy Masters Of Bartenders z Gdańska.
W czasie szkolenia uczestnicy poznali: wizerunek i zakres obowiązków pracy kelnera, zasady przygotowania sali konsumenckiej (odpowiedni dobór bielizny i zastawy stołowej), metody nakrywania stołów, techniki przenoszenia tac i zastawy stołowej, metody obsługi gościa oraz zasady podawania wina, kawy i herbaty.
W czasie kursu można było zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także praktyczną. Uczestnicy uczyli się m.in.: profesjonalnych sposobów rozkładania nowych i zbierania zużytych obrusów, składania w różne formy serwety bankietowej, przenoszenia do trzech talerzy jednocześnie na jednej ręce, serwowania napojów alkoholowych, bezalkoholowych oraz gorących. Dzięki zaangażowaniu uczniów i ich chęci podnoszenia własnych kwalifikacji zajęcia odbyły się w fantastycznej atmosferze.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w kursie kelnerskim. Gratulujemy uczestnikom uzyskania dodatkowych kwalifikacji, które na pewno przydadzą się w przyszłej pracy zawodowej! Życzymy sukcesów!
źródło: powiatkamienski.pl
Moze chlopaki to i super ale czy ich nauczyciel wszystkiego nauczyl? Tu nie wystarczy nalac do kieliszka i odworocic go o 90 stopni. Tu sie liczy: kultura osobista, schludność, fachowa wiedza, znajomość karty, znajomość języków obcych, energiczność, bezbłędna pamięć, umiejętność wykorzystywania nowych technologii, odporność na stres. Prosze podac gdzie mozna byc obsluzonym przez Pana wychowankow? Niskie uklony! - Tak robia w Japonii! :)
Moi super uczniowie, fajne chlopaki, pozdrawiam!
Z tymi dziurami w spodniach to ciezko bedzie zrobic jakakolwiek kariere, nawet kelnerska. Rak na stole tez sie tak nie trzyma. To powinien byz kurs dla kelnerow i dla klientow. Troszke kultury panowie i panie :)
Baruw już nie ma 🤭👍
Nie ma już baruw
Po co komu kurs kelnerski, skoro w lokalach pusto. Jak dalej tak będą zarządzać tym krajem to i lokali gastronomicznych nie będzie.