Poświęcenie pokarmów poprzedza krótka modlitwa. Następnie kapłan przedziera się przez tłum starając się by do każdego koszyczka doleciała choć kropla poświęconej wody.
W koszyczkach tradycyjnie mieszkańcy przynoszą jajeczka, odrobinę wędliny, sól, pieczywo. Święconkę przyozdabia odrobina zielonego, przeważnie bukszpanu.
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIV wieku. Początkowo to księża chodzili po domach i święcili całe suto zastawiane stoły, tak aby wszystkie znajdujące się na nich pokarmy zostały pobłogosławione i spadły na nie krople poświęconej wody.
Koszyczek ze święconym to dziś nieodłączny element wystroju świątecznego stołu. W niedzielę wielkanocną wyjmiemy z niego poświęcone jajko by podzielić się nim z najbliższymi przy składaniu sobie świątecznych życzeń.
Głupota ludzka nie zna granic.
🐑🐑🐑🐥🐥㈃
7;🐤🐤🐤🐤🐣
035;🐣🐣🐣