POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [25.04.2021, 16:55:31] • zachodniopomorskie

Restauratorzy krytycznie o pomyśle bonu gastronomicznego. „Branża ma się ucieszyć i uciszyć”

Restauratorzy  krytycznie o pomyśle bonu gastronomicznego. „Branża ma się ucieszyć i uciszyć”

Dziwnów ( fot. iswinoujscie.pl )

Rząd od drugiej połowy marca pracuje nad rozwiązaniem, które ma wesprzeć chylącą się ku upadkowi branżę gastronomiczną. Restauratorzy działają w ograniczonym trybie od 6 miesięcy. Możliwość sprzedaży „na wynos” i z dowozem nie gwarantuje im szans na zyski i utrzymanie działalności. Pojawił się pomysł stworzenia bonu gastronomicznego na wzór obowiązującego od roku bonu turystycznego. Pytani o zdanie przez Północną Izbę Gospodarczą przedsiębiorcy – mówiąc delikatnie – nie wyrażają entuzjazmu myśląc o tej inicjatywie.

Prezes Hanna Mojsiuk: „Czas na konkrety, a nie na zapowiedzi”

Pomysł póki co jest bardzo enigmatyczny. Według ostatnich ministerialnych zapowiedzi miałby być on konsultowany przed ostatecznym ogłoszeniem jego kształtu. Możliwe, że konkretna kwota przekazywana byłaby jako bon pracodawcy, a ten dysponowałby je wśród pracowników, którzy mogliby korzystać z usług gastronomii. Nie wiadomo kiedy program mógłby wystartować i jaka byłaby jego ostateczna wartość.

- To taka sytuacja, że z jednej strony należy się cieszyć, bo lepsza jakaś pomoc niż żadna, ale z drugiej strony: czy bon byłby w stanie realnie pomóc branży, która nie zarabia lub zarabia szczątkowo od pół roku? Jako Północna Izba Gospodarcza oczekujemy konkretnych rozwiązań pomocowych dla branż najsilniej dotkniętych lockdownem i bez żadnych wątpliwości gastronomia znajduje się w położeniu wręcz dramatycznym. Mówimy więc wprost: czas na konkrety, a nie na zapowiedzi. Przedsiębiorcy jako płatnicy do budżetu mają prawo do pomocy w tak trudnych sytuacjach jak obecnie – mówi Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie Hanna Mojsiuk.

Przedstawiciele gastronomii: możliwość prowadzenia działalności zamiast bonu gastronomicznego

Przedsiębiorcy branży gastronomicznej zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie nie przyjęli pomysłu optymistycznie. Jest tutaj więcej wątpliwości niż radości z ewentualnego wsparcia: - Dla mnie rozwiązaniem sytuacji jest umożliwienie nam funkcjonowania. Moje stanowisko jest proste: mam osiem stolików, proszę pozwolić mi zająć cztery. Nie chcę żadnego bonu gastronomicznego, nic nie oczekuję, chciałbym po prostu możliwie normalnie funkcjonować - mówi Mariusz Prengel z restauracji Kraftowa przy ul. Tkackiej w Szczecinie. – Nie znam szczegółów tego rozwiązania, więc na dzień dzisiejszy trudno jest komentować coś, co jest tylko pomysłem, luźno rzuconym sformułowaniem – dodaje Maciej Szabałkin z restauracji Piastów 30. – Wydaje mi się, że to może być pomysł, którego celem jest ucieszenie i uciszenie branży gastronomicznej. Spodziewam się, że nic z tego i tak nie wyjdzie – dodaje Szabałkin.

Inni zwracają uwagę na to, że branża jest zamknięta od sześciu miesięcy i z mapy miast i regionów znikają raz po raz zarówno restauracje jak i kawiarnie oraz bary: -
Powstrzymuję się od uśmiechu. Gdzie wykorzystywane będą takie bony? W miejscach jak pizzerie czy burgerownie, czyli miejscach relatywnie pozytywnie przechodzących czas pandemii. Restauratorzy mający najtrudniejsza sytuacje znów pozostaną bez wsparcia. Pomocą jest np. umorzenie kosztów za prąd czy za energię elektryczną. Wielu przedsiębiorców nie stać na opłatę zamówionej mocy, a przecież teoretycznie większość restauracji jest zamknięta – mówi Iwona Niemczewska z restauracji Z drugiej strony lustra.

Gastronomia jest gigantycznie zadłużona. „Nadzieja wystawiona na poważną próbę. Przedsiębiorcy czekają od… 6 miesięcy”

Branża gastronomiczna to obecnie jedna z najbardziej zadłużonych branż. Według szacunków pracę w niej straciło w ciągu roku ponad 200 tysięcy osób. Zniknęła już co czwarta restauracja, a to nie koniec dramatycznego obrazu po lockdownie, bo tak naprawdę nie wiadomo ile lokali nie wróci na wiosnę do działania. –

Największy przyrost postępowań windykacyjnych widzimy właśnie w gastronomii. To rodzaj działalności oparty na pewnym zespole naczyń połączonych. Restauratorzy, którzy popadają w kłopoty nie płacą np. swoim dostawcom czy właścicielom nieruchomości. To powoduje, że kolejne podmioty popadają w zadłużenie i stratny jest cały sektor gospodarki. Z informacji, które zdobywam od klientów wynika, że gastronomia jest w dramatycznej sytuacji, a właściciele lokali są zadłużeni na ogromne kwoty, ale wciąż mają nadzieję na poprawę sytuacji. Z tym, że ta nadzieja jest coraz bardziej wystawiana na próbę. Przypomnę, gastronomia miała zostać zamknięta na dwa tygodnie. Minęło pół roku – mówi Prezes Grupy AVERTO, widnykator Małgorzata Marczulewska.

- Sytuacja pracowników gastronomii jest bardzo trudna. Wielu straciło pracę, pojawiają się informacje o zaległościach w wypłatach czy o tym, że pracownicy otrzymują tylko „gołe” wynagrodzenia, co i tak zmusza ich do odejścia z pracy lub szukania dodatkowego zatrudnienia. Dopełnia to tylko bardzo dramatyczny obraz poważnego kryzysu polskiej gastronomii – mówi Małgorzata Marczulewska.

Michał Kaczmarek
Rzecznik Prasowy Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie


komentarzy: 14, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-14 z 14

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 22:27:22] • [IP: 5.173.11.***]

Będzie tak jak ludzie zagłosują. Hiszpania myśli o dochodzie bezwarunkowym i w Polsce też trzeba.

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 19:12:39] • [IP: 141.135.209.***]

O czym Wy pieprzycie.Wszystko poszło do góry, a to dopiero początek.Wszystko-DOSŁOWNIE WSZYSTKO będzie opodatkowywane ile wejdzie i to pracujący będą dalej jebani przez rząd.Budżetówka i renciści, emeryci mają w dupie to wszystko, bo im i tak będą płacić...To dopiero początek.A tego długu nie spłaci się nigdy.Najlepiej teraz stoją lekarze i obsługa szpitali-dla nich to raj i idzie 80% kasy.Do nich pijcie, a od firm się odwalić-i tak ledwo przędą.

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 16:58:07] • [IP: 37.47.177.***]

MOŻE ZAMIAST PIENIĘDZY BĘDA WYDAWANE BONY? Na wczasy, na jedzenie, na ubranie. Rząd będzie decydował gdzie pójdą moje dochody. SZALEŃSTWO

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 16:44:49] • [IP: 5.173.138.**]

Ja nie smażę na starym tłuszczu a ty możesz napisać adres gdzie tak robią. Rząd dodrukuje środków i starczy dla każdego. Jest obecnie 1, 5 biliona długu i tego nie da się poprostu spłacić więc trzeba będzie umorzyć lub drukować. Lexusa dzisiaj ładnego widziałem w swinoujsciu ale ma przestarzałe logo więc bym nie kupił. Seat zrobił rebranding i nowa ateca cupra zrobiła na mnie wrażenie w środku. Bardziej mi się tam podoba niż w nowej eclassie.

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 15:19:31] • [IP: 95.41.149.*]

a ja wiem kto smazy na starym tluszczu, zapraszam na spacerek po promenadzie

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 11:40:51] • [IP: 5.173.132.***]

A ja znam takiego z Lexusem i co z tego

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 10:14:08] • [IP: 83.11.27.***]

Dlaczego rząd rozdaje darmo pieniądze ! w ten sposób doprowadzi kraj do ruiny !

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 08:55:29] • [IP: 5.173.138.**]

Nikt normalny nie używa zużytego tłuszczu czy ludwika więc proponuje pozew zbiorowy za taki komentarz. Próba oczerniania ludzi robiących jedzenie dla innych. Nieznam też nikogo z branzy jeżdżącego lexusem bo raczej widzę, ze mają lepszy gust. Lexusy nie są zbyt urodziwe.

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 07:47:19] • [IP: 37.47.166.***]

IP: 37.30.18.* - o jakis płotkach piszesz co jablkami handluja albo burakami

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 05:20:30] • [IP: 37.47.140.***]

za komuny talony zywnosciowe, teraz bony gastronomiczne, turystyczne. Proponuje jeszcze bony lecznicze

GośćMonika • Poniedziałek [26.04.2021, 02:28:48] • [IP: 37.248.110.***]

Do 373018-nie płacz bo nikt do inty nie dokłada nie idzie to się zwijasz i idziesz wagony lukać a tu litanię prezentuje cieniek l

Gość • Poniedziałek [26.04.2021, 00:02:43] • [IP: 37.30.18.**]

Drugi wpis dodał idiota, który ma zerowe pojęcie w temacie. Koszty w gastro są potężne nawet przy zamkniętym lokalu. Prąd-przesyłowe 500zł(nawet przy zerowym zużyciu energii za m-c), koncesja za alko.500zł (nawet przy znikomej sprzedaży), wywóz śmieci 1500zł (pojemniki puste bo nieczynne), ZUS 3000zł m-c za dwie osoby, badanie wody 300zł, podatek od nieruchomości (dużo większy niż za dom), przeglądy p-poż/elektryczne/gazowe/itd...A ja takiego Lexusa w tv tylko widziałem, mnie stać tylko na 10 letnią rumuńską myśl techniczną i muszę jeść ośmiorniczki (kupiłem 40kg przed podniesieniem VAT-u) .

Gość • Niedziela [25.04.2021, 23:09:46] • [IP: 31.0.57.***]

Nie to nie, biznes meni od frytek na spalonym starym tłuszczowej i starym mięsie mytym ludwikiem... Ale Lexus jest i jak co roku tak złego sezonu to nigdy nie było...

Gość • Niedziela [25.04.2021, 17:56:43] • [IP: 5.173.140.***]

Jest tyle dróg do zrobienia i innych inwestycji, ze bez drukowania pieniędzy i urzędu cen maksymalnych by optymalizować inflację się nie obejdzie. Wkrótce spotykam się z politykami innych partii niż obecne żeby o tym porozmawiać. By Polska była Polską na wzór Lechii i Słowian. Pod uwagę biorę Paweł Tanajno, Hołownia i konfederacja. Z którymś z nich współpraca lub z wszystkimi. Pozdrawiam

Oglądasz 1-14 z 14
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Prawie dwie godziny trwały utrudnienia spowodowane kolizją w tunelu w Świnoujściu. Stała przeprawa została ponownie uruchomiona o godz. 17.15. Do zdarzenia drogowego doszło 11 września o godz. 15.25. Z nieustalonych dotąd przyczyn wewnątrz tunelu doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych. Nikt nie został ranny ■ Świnoujśie: 11 września o godz. 15.25 doszło do kolizji w tunelu. Na miejscu są służby ratunkowe. Tunel jest tymczasowo zamknięty. Kierowcy powinni kierować się na przeprawę promów Bielik oraz Karsibór ■ W sobotę popołudniu na Zalewie Szczecińskim, na wodzie pojawił się niecodzienny gość - mały samolot, który z przyczyn technicznych, a może i przez złośliwość losu, musiał awaryjnie lądować na tafli zalewu. Czyżby to brak paliwa, a może drobna awaria? ■ Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów! Polskie media są ważną częścią życia każdego z nas – wszystkich żyjących, mieszkających i pracujących w Polsce. Są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i systemu demokratycznego. I jako takie muszą przetrwać. W całej swojej, także niedawnej historii, stały na straży wolności, demokracji, obywatelskiego prawa do debaty publicznej, prawdy i odpowiedzialności za słowo. W interesie Polski jest, by to się nie zmieniło ■ Zarząd Spółdzielni Słowianin uprzejmie informuje, że w dniach 24.06.2024 r. - 28.06.2024 r. w Świnoujściu, Wolinie i Międzyzdrojach odbędzie się Walne Zgromadzenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej "Słowianin". Wszystkie materiały sprawozdawcze oraz projekty uchwał Walnego Zgromadzenia, sprawozdanie finansowe Spółdzielni za rok 2023, protokoły z walnego zgromadzenia oraz informacja o stopniu realizacji uchwał i wniosków z zebrań są wyłożone do wglądu Członków Spółdzielni w sekretariacie Spółdzielni na I piętrze przy ulicy Niedziałkowskiego 9 oraz biurach Administracji w Wolinie i Międzyzdrojach ■ Do 3 czerwca płatnicy powinni zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE ZUS wniosek o zwrot nadpłaconej składki na ubezpieczenie zdrowotne. 20 maja minął termin rozliczenia składki zdrowotnej za 2023 rok. Ten obowiązek miały osoby prowadzące pozarolniczą działalność, które w ubiegłym roku podlegały ubezpieczeniu zdrowotnemu i były opodatkowane podatkiem liniowym, skalą podatkową lub ryczałtem ewidencjonowanym. Roczne rozliczenie musieli też sporządzić płatnicy składek, którzy zaczęli prowadzić działalność od stycznia 2024 r. i opłacali podatek na zasadach ogólnych. Jeśli z rocznego rozliczenia składki zdrowotnej wyszła nadpłata, a płatnik nie ma zaległości składkowych, ani nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, to na jego profilu na PUE ZUS został przygotowany wniosek (RZS-R) o zwrot nadpłaty (w dokumentach roboczych). Wniosek należy zweryfikować, podpisać i odesłać przez PUE do 3 czerwca. Wtedy najpóźniej do 1 sierpnia ZUS przekaże nadpłatę na rachunek bankowy, który jest zapisany na koncie płatnika składek. Gdy przedsiębiorca nie złoży wniosku o zwrot nadpłaty, ZUS rozliczy ją na koncie płatnika najpóźniej do końca tego roku. Jeżeli z rozliczenia wynikła niedopłata, to płatnik musiał uregulować ją wraz ze składką za kwiecień jednym przelewem do 20 maja na swój indywidualny numer rachunku składkowego (NRS). ■ Wściekły lis w Lubinie: Ostrzeżenie dla mieszkańców. Na terenie pustostanu przy ulicy Głównej 28, 30 w Lubinie może przebywać wściekły lis. Zgłoszenia od mieszkańców sugerują, że zwierzę wykazuje niepokojące objawy, charakterystyczne dla wścieklizny. Według relacji świadków, lis zaobserwowany na niezamieszkałej posesji wykazuje agresywne zachowanie. Atakuje psa przez siatkę ogrodzeniową, wydając przy tym dziwne, charczące odgłosy. Zwierzę szczerzy zęby i rzuca się na ogrodzenie, próbując dostać się do psa. Co więcej, gdy właściciel psa zbliżył się do miejsca zdarzenia, lis nie wykazał strachu przed człowiekiem. Zamiast tego, ponownie zaatakował ogrodzenie. Brak naturalnego lęku przed ludźmi i agresywne zachowanie to typowe symptomy wścieklizny. Jest to niebezpieczna choroba zakaźna, która może być śmiertelna zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. W związku z tym incydentem, mieszkańcy okolicznych domów powinni zachować szczególną ostrożność. Zaleca się unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami oraz natychmiastowe zgłoszenie podobnych przypadków odpowiednim służbom ■ Obchodziliśmy Dzień Strażaka, święto, które jest hołdem dla niezwykłej odwagi i poświęcenia tych, którzy codziennie stawiają czoła ogniu i niebezpieczeństwom. Strażacy są nie tylko nieustraszeni w walce z płomieniami, ale także pierwszymi, którzy pojawiają się na miejscach wypadków, katastrof naturalnych i innych ekstremalnych sytuacji. Ich praca to nie tylko zawód, ale misja, którą wykonują z niezachwianą determinacją i odwagą ■ Zarząd Powiatu w Kamieniu Pomorskim uprzejmie informuje, iż został ogłoszony konkurs na kandydata na stanowisko Dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim. Wymagane dokumenty aplikacyjne należy składać do dnia 15 kwietnia 2024 roku ■