POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Poniedziałek [22.03.2021, 17:07:12] • zachodniopomorskie

Specjały z Pomorza Zachodniego na wielkanocnym stole

Specjały z Pomorza Zachodniego na wielkanocnym stole

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Zbliżają się Święta Wielkanocne, w czasach pandemii inne niż zazwyczaj. Szykując świąteczne śniadanie czy drobne upominki dla najbliższych pamiętajmy o naszych lokalnych specjałach z Pomorza Zachodniego.

- Pandemia to wyjątkowo trudny czas dla naszych lokalnych przedsiębiorców, wytwórców. To od nas i naszej solidarności zależy ich przetrwanie. Dokonujmy świadomych wyborów, które służyć będą – oprócz bezdyskusyjnym przyjemnościom podniebienia, także zachowaniu kulinarnych tradycji – mówi marszałek Olgierd Geblewicz.

Miody, wosk pszczeli, butelka dobrego wina czy soki albo dania na świąteczny stół. Swoje produkty oraz świąteczne oferty prezentują przedsiębiorcy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

- Przygotowując świąteczne potrawy i drobne upominki dla najbliższych pamiętajmy o niepowtarzalnych smakach związanych z naszym regionem. Takie smaki znajdą Państwo m.in. u członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - mówi wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

SDK Pomorza Zachodniego powstała w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkowie to gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy czy restauracje. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. Na Pomorzu Zachodnim obecnie liczy 65 członków.

W świątecznej ofercie znalazły się m.in. tradycyjny żur na zakwasie, domowe ciasta, rolady z łososia wędzonego z serkiem chrzanowym czy rozmaite mięsa i pasztety. Produkty dostępne są stacjonarnie lub wysyłkowo. Poniżej lista przedsiębiorców, którzy biorą udział w świątecznej akcji:

- Sady Rajewscy, Karwowo, www.sadyrajewscy.pl
- Pasieka z Pasją Hawran Paweł w Miłogoszczy, www.pasiekazpasja.pl
- Manufaktura Rybna KuterFish w Kołobrzegu, www.kuterfish.pl
- Park Hotel Szczecin, www.parkhotel.szczecin.pl/restauracja/swiateczne-dania-na-wynos1
- Bitro Ziemniakowelove w Stargardzie, ziemniakowelove.stargard.pl/oferta/
- Winnice Kojder, www.winnicekojder.pl
- Ryby z Wyspy Wolin , www.rybyzwyspywolin.pl 
- Pasieka Fujarskich w Wełnicy, pasiekafujarskich.pl/
- Manufaktura Chleba Pasikonik w Szczecinie, www.facebook.com/Pasikonik-Manufaktura-Chleba-413618396088439/


Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 3, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-3 z 3

Gość • Wtorek [23.03.2021, 16:01:48] • [IP: 83.23.143.**]

Nasze dziedzictwo to śledzik do kielicha.

Hering • Wtorek [23.03.2021, 11:21:58] • [IP: 83.144.96.**]

Otóż nie Panie Hrabio, Hrabia • Wtorek [23.03.2021, 06:44:56] • [IP: 37.47.203.**], paprykarz szczeciński także został przywieziony, w tym przypadku przez marynarzy bodaj z Gryfu, którzy podpatrzyli ten specjał łapiąc ryby w Afryce.

Hrabia • Wtorek [23.03.2021, 06:44:56] • [IP: 37.47.203.**]

Jedyne regionalne danie to Paprykarz Szczeciński reszta to przywiezione poplątane z pomieszanym

Oglądasz 1-3 z 3
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Świnoujście – tunel przejezdny. Pożar samochodu przy wyjeździe z tunelu w Świnoujściu wybuchł o godz. 6.10 i został opanowany. Po uprzątnięciu miejsca zdarzenia tunel został w pełni otwarty dla ruchu o godz. 7.35 ■