Wydarzenia
ikamien.pl • Wtorek [16.02.2021, 08:36:17] • Powiat Kamieński
Przed laty „pogrzeb basa” dziś śledzik!
autor: gkrphoto( fot. stock.adobe.com/pl
)
Już jutro – środa popielcowa, dzień, w którym zapominamy o karnawale. Ale na stołach już dziś żegnamy czas rozpusty. Zgodnie z tradycją pojawił się na nich tłusty, smaczny śledź.
Jak mówi historia w XVI wieku, karnawałowe ucztowanie kończyło się tzw. pogrzebem basa. Od chwili gdy zegar wybił północ zabawa miała ustąpić miejsca umartwianiu i powadze. Jednak zanim ostatecznie pożegnano karnawał, na stole pojawiał się alkohol, a zagryzką były śledzie i kapusta kiszona - symbole zbliżającego się okresu wyrzeczeń. Pierwszy postny posiłek składał się zwykle z mleka, jaj i śledzi. Dzisiaj o tej historii śledzika pamiętają nieliczni. Śledzik nie cieszy się taką popularnością jak poprzedzający go Tłusty Czwartek. Nauczone przez swoje babcie, gospodynie domowe dziś śledzika nie opuszczą!
Nie pije, raz na rok jak już.
Gość • Wtorek [16.02.2021, 09:40:16] • [IP: 83.23.146.**]...Tak, tak masz rację w 100 %, a ta seta jest najlepsza z własnego pogonu przepuszczona przez węgiel kokosowy, o mocy 80 koni...Miód malina...🐞
U mnie śledzik musi być no i seta i galareta.