Z tych zwyczajów wywodzą się dzisiejsze zwyczaje święcenia wieńców dożynkowych
Sobota 22.08
W godzinach 10.00-18.00
Pokazy dawnych rzemiosł, dawna kuchnia z możliwością degustacji,
strzelanie z łuku
11.00 O świętowaniu przy muzyce słów kilka – Dobromir Strzelczyk
12.00 Konkurs łuczniczy
13.00 Dla odmiany gry wikingów: nauka gry w kubba i inne
14.00 Obrzędy Święta Plonów
15.00 O świętowaniu przy miodzie słów kilka – Tomasz Goranin
16.00 Ile srebra za pół garnka ziarna? Wymiana handlowa, ale i nie tylko
– Andrzej Kłosowski
Niedziela 23.08
W godzinach 10.00-18.00
Pokazy dawnych rzemiosł, dawna kuchnia z możliwością degustacji,
strzelanie z łuku
11.00 Sekrety dawnej kuchni – opowiada Barbara Pardus
12.00 Konkurs łuczniczy
13.00 Święto Plonów na bogato, czyli o produkcji biżuterii słowiańskiej
– Grzegorz Pilarczyk
14.00 Muzyka nie tylko na weselu – Dobromir Strzelczyk
15.00 Miód do jedzenia, picia i konserwacji, czyli bartnika
przygotowania do zimy – Tomasz Goranin
16.00 O pracy odlewnika słów kilka– Grzegorz Pilarczyk
Wydarzenie dofinansowane ze środków Województwa Zachodniopomorskiego
Z przyczyn niezależnych od organizatora program może ulec zmianie.
Agnieszka Kłosowska