- Okres wakacyjny jest czasem wzmożonej pracy Inspekcji Sanitarnej. Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii.
W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli. W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9 400 złotych.
Mandaty wystawiane były m.in. za:
Brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu w którym przygotowuje się posiłki
- Opakowania jednorazowe do sosów przechowywane na brudnym grzejniku w kuchni
- Przechowywanie opakowań jednorazowych do kontaktu z żywnością w przypadkowych miejscach
- Zapas surówek przechowywanych w pojemnikach po ogórkach
- Brudno utrzymane półki, regały, blaty; zły stan techniczny mebli, brudne, tłuste, zły stan techniczny obiektu
- Artykuły spożywcze (kapusta kiszona) przechowywana miejscu nasłonecznionym
- Nieokazanie bądź brak dokumentacji HACCP
- Brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Przeterminowane produkty
- Brudny sprzęt produkcyjny
- Brak środków do mycia i dezynfekcji rąk przy umywalni w pomieszczeniu produkcyjnym
W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:
- Brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych
- Brak warunków do mycia świeżych owoców
- Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia
- W toalecie dla klientów brak bieżącej ciepłej wody
- Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych
- Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności
- W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia
- Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów
- Lody nieoznakowane w tym 3 kuwety rozmrożonych lodów (zostały wycofane z użytku)
- Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta
- Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością
- Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia
- W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.
a ja tam kaske kosze na idootach z Polski i nie narzekam, sanepid mam gdzies, rybka z własnego połowu w hurciku kupuje a dzbany zachwalają jaka swierzutka dzis zlowiona pytają ja na to oczywiście sam ja z siatki wyciągałem co za durnie
Ktoś o godzinie 20:20 podszywa się pod szefa i próbuje wyrobić fałszywa opinie osobom o takim tytule. Proponuję kompiel w morzu na otrzeźwienie.
Do wiadomości" Gość • Piątek [03.07.2020, 21:31:43] • [IP: 83.20.220.**]" limit 2 osoby na pokój nie obowiązuje od 3 czerwca. pozdrawiam
Narzekają na małe utargi kto chce jeść byle co nie narobić się a zarobić i tylko ceny w górę a jakość usług bardzo w dół
Stoły szwedzkie są takie same jak przed epidemią. Wszyscy podchodzą i grzebią na półmiskach. Lekkomyślność właścicieli, narażanie gości i pracowników. Bo co im tam mandacik 300zł? Pośmieją się i dalej robią swoje. Najważniejsze, że są ludzie i interes się kręci.
A najlepsze sa kebaby od wiejskiej baby!!
Proponuje sprawdzic nadmorskie pensjonaty i domy goscinne Nie dezynfekowane miesca wspolne..w pokojach wiecej niz po 2 osoby zero ozonowania Zenada
tymi mandatami tylko nas rozśmieszacie bo zawracacie d... straszycie mi tylko klientów, u mnie 5 klientów i mandat spłacony beka z was frajery
Bzdury w komentach.
Syf i brud a ceny jak z kosmosu. A ludzie jak dzikusy rzucają sie na to źarcie jak na ratytasy jakieś
Zobaczymy co będzie we wrześniu, albo po wyborach
Za mało tych kontroli.
strach sie bać takich mandatów, nie badzcie smieszni...
Wszystko po układach
Zero obostrzeń bo zero wirusa.
A w hotelach goście sami się obsługują biorąc jedzenie ze stołu szwedzkiego.bo po co zatrudnić jeszcze pracownika dodatkowego który by nakładał gościom jedzenie lub robić talerzówkę.Najmniejsze koszty bo przecież tyle już są stratni przez wirusa nie zarabiali więc teraz trzeba oszczędnie.Byłem, widziałem.Zero jakiś obostrzeń oprócz środka do dezynfekcji stołu nic nie było.Może trzeba tam sprawdzać
Wysokość tych mandatów porażająca... Na pewno nadmorscy" biznesmeni" się nimi przejęli.