POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Wtorek [01.10.2019, 15:07:20] • zachodniopomorskie

Zobacz kto dostał kulinarne „Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

Zobacz kto dostał kulinarne „Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Regionalne wyroby, głęboko osadzone w polskiej tradycji, wytwarzane od lat tymi samymi metodami. Takie są liczne produkty i dania z Pomorza Zachodniego. Ich wyjątkowość doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Prestiżowe „Perły” otrzymały trzy produkty i jedno danie z województwa zachodniopomorskiego.

- Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Każdy produkt czy danie jest wyjątkowe, a swoim smakiem zachwyca nie tylko mieszkańców, ale także i turystów - mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
 
Produkty i dania otrzymały nominacje do „Perły” podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”.

Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
• Polski łosoś jurajski  - Jurassic Salmon sp. z o.o.
• Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
• Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia

„Perła” w kategorii potrawa regionalna trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymałą także nagrodę specjalną Prezydenta RP.
 
Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

Targi „Smaki Regionów” rozpoczęły się 28 września w Poznaniu i potrwają do 30 września. To święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Uczestniczą w nich osoby, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. Od lat w wydarzeniu uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie, które w tym roku wyglądem stoisk nawiązuje do terenów wiejskich. Podczas targów blisko 10-ciu wystawców z Pomorza Zachodniego przedstawiło swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na stoiskach prezentowano m.in. miody, przetwory z warzyw, produkty z malin, ogórka kołobrzeskiego, a także serca kaziukowe oraz ryby. Można się było również zapoznać z bogatą ofertą turystyczną regionu.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Tunel pod Świną w Świnoujściu: w nocy 18/19 grudnia 2025 r. w godz. 22:00–05:00 wprowadzony zostanie ruch wahadłowy, natomiast w nocy 19/20 grudnia 2025 r. od 22:00 do 23:00 obowiązywać będzie ruch wahadłowy, a od 23:00 do 05:00 tunel zostanie całkowicie zamknięty ■