POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Czwartek [15.08.2019, 16:04:41] • Zalew Szczeciński

„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” – nowa książka o kulturze i kulinariach regionu

„Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” – nowa książka o kulturze i kulinariach regionu

fot. Organizator

Czy danie z rybackiego kutra może być jednym z symboli kultury lokalnej nad Zalewem Szczecińskim? Jak najbardziej!

Książka „Wyspy smaków. Kulinarna gawęda znad Zalewu Szczecińskiego” jest efektem wielu rozmów z rybakami znad Zalewu. Autorom szczególnie zależało na poznaniu przepisów kulinarnych, wykorzystywanych w rybackich domach. Jak się okazuje kształtująca się od czasów drugiej wojny światowej tradycja kulinarna Zalewu Szczecińskiego jest niezwykle żywa! W książce znajdą państwo aż piętnaście oryginalnych przepisów na dania rybne (i nie tylko).

Poza kulinariami, publikacja przybliża również wiele wątków związanych z rybaczeniem nad Zalewem Szczecińskim po drugiej wojnie światowej. Można tu poczytać o współpracy polskich osadników z Niemcami, dowiedzieć się dlaczego rybołówstwo umożliwiło osadnikom przetrwanie, jak rybacy uczyli się swego fachu, na czym on w zasadzie polega, a nawet poznać wiele sytuacji mrożących krew w żyłach. Przekonajcie się Państwo, że praca i życie rybaków, to nie tylko setki ton odłowionych ryb, lecz również istotna część regionalnego dziedzictwa.

Książka jest dostępna w formie bezpłatnego e-booka, który można znaleźć pod linkiem:
www.centruminicjatyw.org.pl/wp-content/uploads/2017/11/Wyspy_smakow_web-2.pdf
Wersję drukowana znajdą Państwo w lokalnych bibliotekach i innych instytucjach kultury.
Autorami tekstu oraz pomysłodawcami projektu są Piotr Oleksy i Mateusz Sikora. Znakomite zdjęcia zrobił Artur Kubasik, zaś za konsultację kulinarną oraz przygotowanie dań odpowiadał Rafał Lacz. Wsparcie logistyczne projektu zapewnił Artur Oleksy.

Wydawcą książki jest Fundacja Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

Mateusz Sikora


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski ■