ikamien.pl • Sobota [15.04.2017, 12:18:42] • Kamień Pomorski
Tradycje Wielkanocne: Święconka

fot. kam
W katedrze kamieńskiej pod wezwaniem świętego Jana Chrzciciela w Wielką Sobotę Wielkanocną o godz. 10.00 odbyło nabożeństwo modlitewne połączone z ceremoniałem poświęcenia koszyczków ze święconką wielkanocną. Nabożeństwo prowadził ks. kanonik Dariusz Żarkowski proboszcz katedry kamieńskiej.
Jedną z Wielkanocnych tradycji jest Święconka. Bez Święconki nie może obyć się uroczyste śniadanie wielkanocne. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdzają źródła z przełomu XIII i XIV wieku.

fot. kam
Zwyczaj święcenia potraw znany powszechnie od wieków w Polsce. W zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gospodarze i szlachcice w wielką sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.

fot. kam
W całej Polsce na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna.

fot. kam
Pokarmów wchodzących w skład święconki wielkanocnej powinno być 7: baranek - dawniej formowanego z masła lub ciasta w specjalnych formach, później cukrowego i z chorągiewką z napisem Alleluja lub z czekolady, symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa; jaja - symbol nowego życia w postaci kolorowych pisanek, kraszanek; sól kuchenna i pieprz - miały chronić przed zepsuciem; chleb - podstawowy pokarm, który dla chrześcijan jest najważniejszym symbolem, przedstawiającym ciało Chrystusa; wędlinę - najczęściej szynka albo kiełbasa, czyli głównie wyroby z wieprzowiny, przynosi zdrowie, płodność i dostatek; chrzan - korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę; ciasta świąteczne - znak umiejętności i doskonałości; ser - oznacza przyjaźń, porozumienie między człowiekiem a przyrodą, gwarantuje zdrowie i rozwój stada domowych zwierząt: krów, kóz i owiec, od których pochodzi.
Koszyczek, najczęściej wiklinowy, powinien być utrzymany w bieli i zieleni. Zgodnie z tradycją wielkanocną, dekoruje się go gałązkami bukszpanu i przykrywa śnieżnobiałą serwetką.
dzieci byly o innej godzinie !
same moherowe berety,. .. aż przykro żadnj młodzieży, ani jednego dziecka...kto ze" Święconką" pójdzie za 10 lat...
Belzebub w babskiej skorze B.M. w kosciele?
szkoda że sam się nie pokropił tym kropidełkiem po głowie
W centralnej Polsce do jednego domu sasiedzi przynosili swieconke i swie cenie pokarmow przez ksiedza odbywalo sie w domu. Pamietam ten zwyczaj z dziecinstwa.
Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin