Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
- łyżka masła
- 2 świeże brokuły
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.
Jedzenie ma być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, a więc zastosuj ZAMIENNIKI tzn. zamiast masła, serka topionego (tfu!sama chemia) zastosuj JOGURT naturalny oraz 1-2 łyżki OLIWY z oliwek (z pierwszego tłoczenia na zimno)-odpowiednie proporcje zapewnią właściwą konsystencję; wywar nie będzie już potrzebny, ale jeśli, to tylko WARZYWNY. Jeżeli sól, to z mikroelementami typu HIMALAJSKA czy morska, a jeszcze lepiej zastąpić ją odpowiednimi przyprawami typu MAJERANEK czy oregano. Życzę Smacznego!