POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [12.02.2017, 23:08:27] • Polska

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność

fot. Organizator

W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach. Tymczasem wystarczy zadbać o odbudowę oraz wzmocnienie odporności, aby zimowe miesiące odzyskały naszą sympatię i przestały kojarzyć się wyłącznie z nieprzyjemnym chłodem. Co zrobić, aby zmniejszyć naszą podatność na zachorowania?

Układ odpornościowy to system obronny złożony z wielu komórek

Aby mogły one odeprzeć atak bakterii i wirusów, muszą być regularnie odżywiane. W czasie zimy priorytetem jest zróżnicowana dieta oraz regularne spożywanie posiłków – mówi Olga Lewandowska, dietetyk. – Nacisk należy położyć na dostarczanie organizmowi witamin. Produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami, pobudzi witamina C. Obecna w drobiu, wołowinie i ziemniakach witamina B6 oraz witamina E wspierają siły obronne w walce z wolnymi rodnikami.
Z kolei witamina A stymuluje produkcję białych ciałek krwi. O odporność należy dbać przez cały rok, a ta troska powinna przybierać formę codziennych, drobnych nawyków.

Rozgrzej układ odpornościowy

To właśnie zimą szczególnie ważne są wartościowe, sycące i ciepłe posiłki, które dostarczają witamin oraz minerałów. Rozgrzewają one organizm, dzięki czemu zmiany temperatur są mniej groźne. Dlatego też warto przejrzeć książki kucharskie oraz blogi kulinarne w poszukiwaniu nowych przepisów na zupy oraz zapiekanki. Zwróćmy uwagę na propozycje, które bazują na połączeniu mięs i warzyw z dodatkiem pikantnych przypraw oraz naturalnych antybiotyków, jak czosnek czy cebula. W zimie warto powrócić do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej.

W większości bazują one na warzywach całorocznych, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do sięgania po odmiany sztucznie hodowane w szklarniach.

Podstawa smaku

Nieprzypadkowo podstawą zimowej diety jest mięso. Stanowi ono naturalne źródło białka zwierzęcego oraz żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Przepisy regionalne bazują na mięsach dobrej jakości oraz roślinach i warzywach, które wzmacniają naszą odporność – mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Aromatyczny żur z kiełbasą Białą Surową od Gzelli i dużą ilością czosnku oraz majeranku; Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, specjał
z Borów Tucholskich, zrumieniona na patelni z drobno posiekaną cebulką, a także pożywne zupy z dodatkiem roślin strączkowych i kiełbas wędzonych – to tylko pierwsze z brzegu przykłady na to, że zimowa dieta zapewni nam nie tylko zdrowie, energię, ale również niezrównane doznania kulinarne. Gromadząc składniki do dań zimowych, koniecznie wpiszmy na listę zakupów wędliny o dużej zawartości mięsa, ale pozbawione dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu.

Coś dla ciała, coś dla ducha

Dieta bogata w białko oraz witaminy to zdecydowanie pierwszy krok na drodze do wzmocnienia odporności. Jadłospis i regularne posiłki nie załatwią jednak wszystkiego. Obok solidnego i rozgrzewającego menu musimy zadbać również o aktywność fizyczną. To właśnie codzienny ruch pozwoli nam cieszyć się smakiem regionalnych smakołyków bez strachu o figurę i wagę. Co istotne, ćwiczenia, spacery lub wizyty na basenie mają również korzystny wpływ na naszą kondycję psychiczną, a ta wiąże się z odpornością. Układ odpornościowy jest połączony z systemem nerwowym. Długotrwały stres zmniejsza sprawność sił obronnych. Choć na co dzień nie unikniemy nerwowych sytuacji, możemy go odreagować, odpoczywając na świeżym powietrzu.

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Międzyzdroje. Kino Eva zaprasza Panie na wyjątkowy wieczór „Ladies For Ladies” – już 19 listopada o godz. 18:00! Prelekcja KLAPS!, losowanie nagród i poruszający film „Wielka, odważna, piękna podróż” z Margot Robbie i Colinem Farrellem. 💃✨ Bilety: 35 zł. ■ Świnoujście: W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ Uwaga, planowane wyłączenia prądu! We wtorek, 28 października, w godzinach 08:00–14:00, Wisełka – ulice Leśna 5a, 5b, 6a i 11b pozostaną bez zasilania – informuje ENEA Operator (Rejon Międzyzdroje). Szczegóły na www.wylaczenia-eneaoperator.pl■ Uwaga mieszkańcy Jarszewa! W czwartek, 30 października 2025 r., w godzinach od 8:00 do 10:00, ENEA Operator zapowiada planowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej. Prace mają charakter techniczny – warto wcześniej przygotować się na dwugodzinny brak zasilania ■