POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Niedziela [30.10.2016, 23:00:22] • Gmina Wolin

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

W gminie Wolin większość sołectw organizuje swój Dzień. Jest on zazwyczaj poświęcony potrawom sporządzonym z jednego surowca np. ziemniaka, kaszy itp. W sołectwie Skoszewo, miejscowości leżącej nad Zalewem Szczecińskim organizowany od kilku lat jest Dzień Ryby.

W ostatnią sobotę 29 października bieżącego roku do Skoszewa w gminie Wolin zjechali przedstawiciele ościennych sołectw, by wziąć udział w dorocznym Dniu Ryby. Kilka sołectw przywiozło z sobą na konkurs potrawy także sporządzone na bazie ryby.

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

Wybrane pośród gości jury wybrało trzy najsmaczniejsze potrawy przez sołectwa. Największe uznanie w oczach, a właściwie ustach jury uzyskał Węgorz w galarecie przygotowany przez sołectwo Laska; drugie miejsce Ryba w papryce przygotowana przez sołectwo Kodrąb, a trzecie miejsce Ryba w buraczkach sporządzona przez sołectwo Domysłów.

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

Rozstrzygnięto także drugi konkurs na potrawę z ryby, ale tylko dla mieszkańców Skoszewa. Pierwsze miejsce zdobył Śledź pod pierzynką – Anna Wolska, drugie miejsce Pulpeciki w sosie paprykowym – Anna Ptasiek, trzecie miejsce Paprykarz skoszewki – Jolanta Żurawska. W obu konkursach nagrodami były urządzenia gospodarstwa domowego.

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

Czym różni się Paprykarz skoszewski od Paprykarza szczecińskiego pytamy Jolantę Żurawską: - W odróżnieniu od Papryka szczecińskiego który sporządzano na bazie jakiejkolwiek parowanej ryby morskiej, do sporządzenia Paprykarza skoszewskiego używam smażonego leszcza, do tego dodaję warzywa, paprykę oraz ryż i to razem gotuję. Oto cała tajemnica, ale i różnica.

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

Może warto zwrócić się do Zachodniopomorskiego Urzędu Marszałkowskiego o wpisanie Paprykarza skoszewskiego na listę potraw regionalnych. Jest to bardziej uzasadnione, że Paprykarz szczeciński już dawno opuścił miejsce swego urodzenia, i ze Szczecinem oprócz nazwy, nie ma nic wspólnego.

W Skoszewie ryba sporządzona na kilkanaście sposobów

fot. kam

Nie wiemy jak zakończył się Dzień Ryby w Skoszewie, bowiem udało nam się wymknąć ze świetlicy w momencie, kiedy sołtys Danuta Demkowicz oznajmiła: - Zamykam drzwi na klucz do momentu, aż ze stołów nie poznikają wszystkie przygotowane przez mieszkańców Skoszewa potrawy rybne.

mzk

źródło: www.ikamien.pl


komentarzy: 10, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-10 z 10

Gość • Niedziela [06.11.2016, 20:12:40] • [IP: 5.172.232.*]

SOŁTYSI ROBIĄ SOBIE WYŻERKĘ, MIESZKAŃCÓW SWOICH WIOSEK MAJĄ W NOSIE. TYLKO DLA STARYCH NIC DLA MŁODZIEŻY!

Gość • Środa [02.11.2016, 07:07:31] • [IP: 185.104.120.*]

Nie rozumiem w czym problem, mlodziez bedzie chciala to sobie cos zorganizuje, ludzie nie wygladaja na niezadowolonych to o czym jest rozmowa

Gość • Wtorek [01.11.2016, 09:30:55] • [IP: 31.2.56.**]

Rzeczywiscie moze pod plaszczykiem goscinnosci zrobic cos innego., a gdzie ta mlodziez?

CZYTELNIK • Wtorek [01.11.2016, 09:12:56] • [IP: 31.2.56.**]

Jedzenie I pycha to jedno.Sa inne wartosci.Moze na taki wzor inne konkursy np.kolega przyjaciel?Pozdrawiam

Gość • Wtorek [01.11.2016, 00:51:40] • [IP: 80.245.177.***]

gratulacje, gdyby nie tacy ludzie jedlibysmy wszystko z zabki albo biedronki a jedzenie jest tam okropne nie wspominajac o podrobach czy wymyslach z lidla oprocz moze kilku produktow

Gość • Poniedziałek [31.10.2016, 16:35:17] • [IP: 37.47.173.***]

paprykarz był wyśmienity palce lizać!wielkie gratulacje dla autorki!wyśmienite były również wędliny produkcji Pani sołtys takich pyszności dawno nie jadłam!Podziękowania dla Pani sołtys za super imprezę i miłe przyjęcie wszystkich gości!GRATULACJE!

Gość • Poniedziałek [31.10.2016, 15:06:32] • [IP: 79.184.145.***]

A ja miałam zrobić sushi

Gość • Poniedziałek [31.10.2016, 13:47:11] • [IP: 178.219.134.***]

Jak milo zobaczyć koleżankę ze szkoły.Anka super wyglądasz. Pozdrawiam Krystyna M ze Śląska.

Gość • Poniedziałek [31.10.2016, 09:19:55] • [IP: 31.0.122.**]

Male sprostowanie: Paprykarz Skoszewski to danie Pani Anny Wolskiej, a sledz pod pierzynka to danie Pani Zurawskiej... A Pani Anna Ptaszek, nie Ptasiek...

Gość • Poniedziałek [31.10.2016, 00:25:04] • [IP: 31.2.115.**]

Rybka po śmierci też lubi pływać!!??

Oglądasz 1-10 z 10
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Jedna nowa para pociągów uruchomiona zostanie również na trasie Wysoka Kamieńska–Kamień Pomorski. Nowe pociągi, jak wszystkie pozostałe na tej trasie, na stacji Wysoka Kamieńska skomunikowane będą z pociągami do Szczecina i Świnoujścia ■