POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Poniedziałek [03.10.2016, 11:03:11] • zachodniopomorskie

Takimi smakami słynie Pomorze Zachodnie. Lista Produktów Tradycyjnych wzbogacona o wypiek z regionu

Paszteciki gwdowskie, czyli te z kapustą i grzybami zapiekane w drożdżowym cieście, to 39. przysmak woj. zachodniopomorskiego, który może poszczycić się mianem tradycyjnego. Jakimi jeszcze daniami i produktami zachwycamy w Polsce? Za co producenci są nagradzani?

W poniedziałek, 3 października 2016 r. o godzinie 12 w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (przy ul. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego 30), odbędzie się konferencja prasowa, podczas której poznamy recepturę i przepis przygotowania najsmaczniejszych pasztecików gwdowskich. Przysmak ten, wypiekany przez Danutę Szlaz z Gwdy Wielkiej (powiat szczecinecki), został wpisany we wrześniu br. na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Poniedziałkowe spotkanie będzie także okazją do poznania tegorocznych zdobywców prestiżowych nagród kulinarnych „Perły 2016”, przyznawanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Tradycyjnego oraz laureatów konkursu „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

W konferencji prasowej wezmą udział:

- Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz;
- Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa;
- Wnioskodawczyni wpisania pasztecików gwdowskich na LPT Danuta Szlaz;

Zdobywcy kulinarnych „Pereł 2016”:

§ Piotr i Małgorzata Kozłowscy z gospodarstwa „Ryby Lubie” z Lubieszewa, które zostało nagrodzone za węgorza pieczonego w zalewie;

§ Andrzej, Barbara i Kalina Przyweccy z Ostrowiec, którzy zostali nagrodzeni za masło ostrowieckie;

§ Artur Małetka z Kołobrzegu nagrodzony za piwo Colberg;

§ Tomasz Madera z restauracji Park Hotel, który razem z Michałem Wernio przygotował kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami z sosem tymiankowym;

§ Krystyna i Andrzej Hapkowie z Gospodarstwa Ekologicznego Folwark Biernów-Park z miejscowości Ostre Bardo (pow. świdwiński), którzy zostali nagrodzeni za staropolską sztufadę. Pani Krystyna zdobyła także Medal Targów „Smaki Regionów” za dynię deserową;

Zdobywcy „Kluczy do Polskiej Spiżarni”:

§ Iwona Karwowska, kierownik działu Etnografii Pomorza w Muzeum Narodowym w Szczecinie.

§ Agnieszka Kołodziej, główny specjalista w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego;

§ Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach reprezentowany dyrektora Adama Kalinowskiego.

Nagrody kulinarne „Perły” oraz „Klucze do Polskiej Spiżarni” zostały przyznane podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” (24-27 września 2016 r.).

Radosław Soćko
Inspektor


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski ■