1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (pomocne są atlasy grzybów)
2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykszatłcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
3. Jako poczatkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwianie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak.
5. Zbieraj grzyby do koszyków pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów
i przyspieszające ich psucie.
6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią część ekosystemu.
8. W razie wątpliwości, czy zbierane grzyby są trujące, czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim.
Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią:
nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
Pamiętaj!
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Niema jak to olszówka do wódeczki. Mniam mniam.
Zbieram tylko te grzyby które dobrze znam już ponad 40 lat.