POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Środa [16.03.2016, 02:25:53] • Gmina Golczewo

Dziczyzna przyrządzona według Grzegorza Rusaka

Dziczyzna przyrządzona według Grzegorza Rusaka

fot. kam

Weźmij świeżego żubra albo łosia, jelenia albo daniela, sarnę albo dziką kozę, albo co chcesz, z części mięsistej porąb w sztuczki, a nie mocz i nie płocz. Włóż w naczynie gliniane, ociągnij w maśle, cebule usmaż niemało i z jabłkami przewarzonemi zmieszaj, a zrób z tego gąszcz, pietruszki niemało w kosteczkę nakraj, soli według smaku. Nalej rosołem, a warz nakrywszy, a gdy wpół przewre, wlej octu winnego, wkraj limonij, rożenków obojga, pieprzu, cynamonu, goździków, gałki, słodkości – oto przepis z Compendium ferculorum z 1682 roku Stanisława Czernieckiego.

W Mechowie, w Dworku z przełomu XVIII i XIX wieku, wiele lat należącym do Flemingów, a potem Barske’ów, w poniedziałkowy wieczór w odbyło się spotkanie z profesorem Grzegorzem Rusakiem znanym między innymi z programu kulinarnego „Polskie smaki” w TVP, autorem „Praktycznej kuchni myśliwskiej” przeznaczonej dla myśliwych i tych wszystkich, którzy chcą jeść smaczne i zdrowe dania z dziczyzny przyrządzone we własnym domu. Gości przybywających do dworku na spotkanie witał Ireneusz Krzyżanowski, obecny właściciel dworku ubrany w strój z epoki. Większość z nich stanowili myśliwi, dlatego też spotkanie rozpoczęto sygnałem myśliwskim zagranym przez Filipa Sojkę na rogu myśliwskim.

Dziczyzna przyrządzona według Grzegorza Rusaka

fot. kam

Prawie dwie godziny trwało wystąpienie, a właściwie gawęda profesora Grzegorza Rusaka na temat współczesnego żywienia się Polaków, w którym brak zdrowej żywności. Bowiem wszystko co spożywamy zawiera różne niezdrowe składniki takie jak konserwanty czy różne utrwalacze. Jako przykład podał kurczaki, które karmione są m.in. antybiotykami czy oliwki czarne sztucznie barwione. Technologia zabija tradycję i zdrowie.

Dziczyzna przyrządzona według Grzegorza Rusaka

fot. kam

- Jako Polacy musimy rozumieć, że po europejsku to jest bronić tego, co swoje. A nie bezkrytycznie brać wszystko, co ze świata do nas przychodzi, nawet jeśli to jest głupie. My i tak kupujemy to w ciemno. Bez sensu – powiedział Grzegorz Russak. Alternatywą – zdaniem profesora Grzegorza Rusaka – może być dziczyzna, jednak pod warunkiem, że będzie ona tania. Ale tania może być tylko wtedy, gdy na rynek trafiać ona będzie bez pośredników. Pan Profesor opowiadał jak najlepiej przyrządzić dziczyznę, aby była smaczna. Przepisy nie różniły się od tych, przytoczonych na początku tej informacji, tyle tylko, że podana językiem współczesnym.

Dziczyzna przyrządzona według Grzegorza Rusaka

fot. kam

Dzisiaj dalsza część spotkania z profesorem Grzegorzem Rusakiem, połączona z degustacją pieczonego dzika przyrządzonym przez samego Mistrza.

mzk


komentarzy: 9, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-9 z 9

Gość • Czwartek [17.03.2016, 13:39:32] • [IP: 83.11.152.***]

Sam se to źryj

Gość • Czwartek [17.03.2016, 12:49:01] • [IP: 37.47.142.***]

Dziczyzna najzdrowsze i nie alergenne mięso a post najważniejszy w środę popielcową i Wielki Piątek jest ścisły pozdro

Gość • Środa [16.03.2016, 20:11:57] • [IP: 5.172.237.***]

kogo czego jest promocja? chcieli się spotkać degustować to ich sprawa ale nagłaśniać? takie to mało smakowite, a wręcz beee.

Gość • Środa [16.03.2016, 19:48:44] • [IP: 83.8.189.**]

Do gościa z godziny 12;16;27 nie wszyscy poszczą więc nie wstawiaj głupich komentarzy Wielki Post każdy ma swoje wyznanie religijne.

Gość • Środa [16.03.2016, 15:36:33] • [IP: 77.252.41.**]

Szanowni Komentatorzy Wam jeszcze nikt nigdy nie dogodził

Gość • Środa [16.03.2016, 12:16:27] • [IP: 83.21.55.***]

Pieczony dzik i bigos w sam raz potrawy na Wielki Post. Pogratulować pomysłu

Gość • Środa [16.03.2016, 11:06:49] • [IP: 95.40.144.***]

Ten Pan nazywa sie Russak a nie Rusak... gratulacje dla" elokwentnej" redakcji...

Gość • Środa [16.03.2016, 08:58:34] • [IP: 83.13.54.***]

>>Dzisiaj dalsza część spotkania z profesorem Grzegorzem Rusakiem, połączona z degustacją pieczonego dzika [[przyrządzonym]] przez samego Mistrza.

Gość • Środa [16.03.2016, 08:50:57] • [IP: 62.69.241.**]

A może bobra by Pan zjadł

Oglądasz 1-9 z 9
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Gmina Międzyzdroje: Lubin świętuje 1000-lecie koronacji Bolesława Chrobrego! 17 maja w Grodzisku odbędzie się festyn historyczny z pokazami wojów, wykładem prof. Sikorskiego i atrakcjami dla całych rodzin. Start o 15:00 – nie zabraknie walk, muzyki, ognia i zabawy! ■