Zapraszamy:
stowarzyszenia działające na terenie gminy Międzyzdroje, jednostki gminne – szkoły, przedszkole, Miejską Bibliotekę Publiczną i inne, prowadzących działalność gospodarczą, gestorów branży turystycznej, a przede wszystkim mieszkańców, do zaprezentowania swojej oferty podczas II Pikniku Rodzinnego.
Może chcielibyście Państwo przedstawić swoją działalność, wyeksponować swoje autorskie prace? A może są wśród Was osoby uzdolnione i pełne pasji, które chętnie wezmą udział w konkursie kulinarnym na „Śledzia po Międzyzdrojsku?
Zainteresowanych prosimy o informację i przesłanie swojego zgłoszenia do biura Referatu Promocji Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach osobiście lub drogą e-mailową na adres: anetta_czyzak@miedzyzdroje.pl., tel. 32 80 441 lub 32 75 654 lub kom. 609 519 590.
Chętnych do udziału w konkursie kulinarnym zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu, dostępnym również na stronie internetowej www.miedzyzdroje.pl , w zakładce piknik rodzinny 2015.
Przypominamy, iż w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym zwyciężył przepis P. Agaty Maciejewskiej pt. „Śledzik dla Głodowoja”, który poniżej przedstawiamy.
Zapraszamy i zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w II Pikniku Rodzinnym!!
„Śledzik dla Głodowoja” wg przepisu Agaty Maciejewskiej, laureatki konkursu na „Śledzia po międzyzdrojsku” w 2014 roku:
- filety śledziowe – 5- 6 sztuk
- zalewa octowa ( 1/2 szklanka octu na 2 szklanki wody, łyżka cukru, liść laurowy, ziele angielskie )
- garść rodzynek sułtańskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- dżem agrestowy
- cebula
- przecier pomidorowy
- olej
- świeży rozmaryn i koper
- sól i pieprz do smaku
- wymoczone wcześniej filety śledziowe marynujemy ok. 2 – 3 godz. w tradycyjnej zalewie octowej,
- rodzynki moczymy w białym winie,
- śledzie kroimy na mniejsze porcje i zawijamy w koreczek z rodzynkami
- przygotowujemy marynatę: wino z namoczonych rodzynek, dżem agrestowy z rozmarynem, pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy, nasiona kopru, odrobinę oleju, sól, pieprz do smaku,
- koreczki umieszczamy w marynacie, i wstawiamy przynajmniej na dobę do lodówki
Smacznego!!!
Anetta Czyżak
Referat Promocji i Współpracy z Zagranicą