POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Sobota [29.08.2015, 14:00:26] • Międzyzdroje

Już we wrześniu II Piknik Rodzinny w Międzyzdrojach

Już we wrześniu II Piknik Rodzinny w Międzyzdrojach

fot. Organizator

12 września br. w amfiteatrze w Międzyzdrojach, odbędzie się II Piknik Rodzinny. Wydarzenie to skierowane jest do mieszkańców gminy Międzyzdroje, a także do turystów, wypoczywających w tym terminie w naszym mieście. Zapraszamy i zachęcamy wszystkich do czynnego udziału w naszym wspólnym wydarzeniu.

Zapraszamy:

stowarzyszenia działające na terenie gminy Międzyzdroje, jednostki gminne – szkoły, przedszkole, Miejską Bibliotekę Publiczną i inne, prowadzących działalność gospodarczą, gestorów branży turystycznej, a przede wszystkim mieszkańców, do zaprezentowania swojej oferty podczas II Pikniku Rodzinnego.

Może chcielibyście Państwo przedstawić swoją działalność, wyeksponować swoje autorskie prace? A może są wśród Was osoby uzdolnione i pełne pasji, które chętnie wezmą udział w konkursie kulinarnym na „Śledzia po Międzyzdrojsku?

Zainteresowanych prosimy o informację i przesłanie swojego zgłoszenia do biura Referatu Promocji Urzędu Miejskiego w Międzyzdrojach osobiście lub drogą e-mailową na adres: anetta_czyzak@miedzyzdroje.pl., tel. 32 80 441 lub 32 75 654 lub kom. 609 519 590.

Chętnych do udziału w konkursie kulinarnym zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu, dostępnym również na stronie internetowej www.miedzyzdroje.pl , w zakładce piknik rodzinny 2015.

Przypominamy, iż w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym zwyciężył przepis P. Agaty Maciejewskiej pt. „Śledzik dla Głodowoja”, który poniżej przedstawiamy.

Zapraszamy i zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w II Pikniku Rodzinnym!!

„Śledzik dla Głodowoja” wg przepisu Agaty Maciejewskiej, laureatki konkursu na „Śledzia po międzyzdrojsku” w 2014 roku:
- filety śledziowe – 5- 6 sztuk
- zalewa octowa ( 1/2 szklanka octu na 2 szklanki wody, łyżka cukru, liść laurowy, ziele angielskie )
- garść rodzynek sułtańskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- dżem agrestowy
- cebula
- przecier pomidorowy
- olej
- świeży rozmaryn i koper
- sól i pieprz do smaku
- wymoczone wcześniej filety śledziowe marynujemy ok. 2 – 3 godz. w tradycyjnej zalewie octowej,
- rodzynki moczymy w białym winie,
- śledzie kroimy na mniejsze porcje i zawijamy w koreczek z rodzynkami
- przygotowujemy marynatę: wino z namoczonych rodzynek, dżem agrestowy z rozmarynem, pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy, nasiona kopru, odrobinę oleju, sól, pieprz do smaku,
- koreczki umieszczamy w marynacie, i wstawiamy przynajmniej na dobę do lodówki

Smacznego!!!

Anetta Czyżak
Referat Promocji i Współpracy z Zagranicą


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Jedna nowa para pociągów uruchomiona zostanie również na trasie Wysoka Kamieńska–Kamień Pomorski. Nowe pociągi, jak wszystkie pozostałe na tej trasie, na stacji Wysoka Kamieńska skomunikowane będą z pociągami do Szczecina i Świnoujścia ■