Oprócz repertuaru muzycznego zespoły ludowe przywiozą unikalne potrawy ze swoich stron. W ramach festiwalu wyznaczona zostanie specjalna strefa kulinarna, gdzie w sobotę będą odbywały się prezentacje, degustacje oraz konkursy. Celem organizatorów jest stworzenie warunków do wymiany doświadczeń, przepisów oraz do integracji przy wspólnej biesiadzie, a także nagrodzenie i wyróżnienie najlepszego jadła. Dziedzictwo kulinarne tworzone jest w oparciu o własne tradycje, zarówno te dawne, jak i rodzące się współcześnie. Przenikanie się tych tradycji i wzbogacanie ich jest możliwe poprzez spotkanie i dialog.
Jednym z elementów segmentu kulinarnego będą dwa konkursy:
Spośród przybyłych gości wyłonione zostanie jury, które będzie oceniało tradycyjne potrawy przywiezione/przygotowane przez zespoły oraz lokalne środowisko gastronomiczne. UWAGA! Aby zaprezentować przywieziony produkt kulinarny należy przygotować 7 porcji umożliwiających degustację jurorom, oraz ewentualnie większe ilość do wymiany i wspólnego biesiadowania.
Mieszkańcy i turyści będą mogli z kolei wziąć udział w konkursie na przygotowanie burgera rybnego (zapewnione zostanie zaplecze techniczne oraz produkty). Zachęcamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w konkursie i do podbicia serc i podniebienia jurorów wyjątkową kompozycją smaków. Prosimy już teraz o wysyłanie zgłoszeń na adres mailowy: sekretariat@kadek-kamien.pl lub
zgłoszenia telefoniczne pod numerem 663 980 133.
Organizatorami części kulinarnej wydarzenia są Kamieński Dom Kultury, Ryby Zubowicz, Polskie Stowarzyszenie Osób z Upośledzeniem Umysłowym, Pistacchio Ice & Coffee i Polski Związek Emerytów i Rencistów.
Kamieński Dom Kultury