ikamien.pl • Piątek [05.06.2015, 14:07:08] • Kamień Pomorski
Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

fot. Organizator
W dniu 03.06.2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się szkolny konkurs kulinarny Wariacje z Pstrągiem. Uczniowie mieli za zadanie przygotować potrawę z pstrągiem w roli głównej. Na to zadanie mieli 120 minut. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim. Wykonawcą była firma Carving-Art Paweł Sztenderski.
Konkurs odbył się w ramach projektu "Lokata na Jutro", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 „Podniesienie atrakcyjności szkolnictwa zawodowego”. W konkursie wzięli udział uczniowie ze Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Celem konkursu było kształtowanie postaw kreatywnych oraz podniesienie umiejętności zawodowych uczniów zdobytych podczas zajęć szkolnych i w ramach praktyk zawodowych. Chcieliśmy również zachęcić uczniów do zgłębiania wiedzy kulinarnej, podnoszenia wrażliwości estetycznej, jak również w tym konkretnym przypadku promować pstrąga, jako znakomity produkt dla kucharza.

fot. Organizator
W jury konkursu zasiedli Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, kucharze z wieloletnim stażem oraz Pan Waldemar Dubrawski, Wicestarosta Kamieński. Na konkursie nie zabrakło również przedstawicieli projektu w ramach którego odbył się ten konkurs: Pani Krystyna Gogacz, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym, a także Pani Marta Stolarz oraz Pan Marek Szymański, którzy bezpośrednio nadzorowali realizację i przebieg konkursu. Wszystkich przedstawicieli oraz uczniów gościł Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim, Pan Andrzej Swatowski.

fot. Organizator
Do konkursu zgłosiło się dziewięciu uczestników. Jury spośród zgłoszeń wybrało finałową ósemkę, którzy zaproponowali najciekawsze propozycje kulinarne.
LISTA STARTUJĄCYCH
1. Sylwia Arsoba - Grillowany pstrąg farszem orzechowym z gotowaną cukinią oraz dodatkiem dipu śmietanowo - koperkowego
2. Dawid Wejda - Pstrąg na puree z selera i warzywa z sosem holenderskim
3. Kaja Szczepkowska - Pstrąg w cieście francuskim ze szpinakiem
4. Katarzyna Sadowska - Pstrąg faszerowany w sosie pomarańczowym
5. Marta Palenica - Kołduny z pstrąga w rosole rybnym
6. Karolina Malec - Pstrąg saute z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z młodej kapusty, marchewki, koperku i jabłka
7. Magda Błaut - Pstrąg faszerowany w liściach kapusty
8. Sabina Kociuba - Pstrąg w warzywach
NIEZAKWALIFIKOWANE OSOBY
9. Gawryszewski Filip - Pstrąg czosnkowy

fot. Organizator
Po krótkiej odprawie konkursowej uczniowie przystąpili do pracy. Jury oceniało tak ważne aspekty rzemiosła kucharskiego jak organizacja i czystość pracy oraz właściwe wykorzystanie produktów. Najważniejszym na tym etapie konkursu zagadnieniem dla jury były właściwy dobór i wykonanie odpowiednich technik kulinarnych. Po regulaminowym czasie uczniowie zaczęli prezentować swoje dania. Tutaj najważniejszym aspektem był smak potrawy. Oprócz tego sędziowie zwracali uwagę na wygląd potrawy i sposób podania, czystość i porządek po zakończeniu pracy. Ocenie podlegała również prezentacja ustna dania przed komisją konkursową.

fot. Organizator
Po krótkich obradach i podsumowaniach jury zadecydowało, że zwyciężczynią konkursu kulinarnego Wariacje z Pstrągiem została Magda Błaut. Tuż za nią uplasowała się Marta Palenica oraz Sylwia Arsoba.
Poniżej przedstawiamy końcową klasyfikację konkursu:
1. MAGDA BŁAUT - 159 PKT
2. MARTA PALENICA - 157 PKT
3. SYLWIA ARSOBA - 150 PKT
4. Karolina Malec - 138 pkt
5. Katarzyna Sadowska - 138 pkt
6. Sabina Kociuba - 135 pkt
7. Dawid Wejda - 132 pkt
8. Kaja Szczepkowska - 126 pkt

fot. Organizator
Dla wszystkich laureatów konkursu organizatorzy przewidzieli nagrody rzeczowe o łącznej wartości 2500 zł. Wśród nagród znalazły się tak przydatne narzędzia jak roboty kuchenne, malaksery i blendery, patelnie indukcyjne, frytownica, sokowirówka, rożen elektryczny czy wagi elektroniczne. Mamy nadzieję, że ufundowane nagrody pomogą jeszcze bardziej rozwinąć skrzydła tym młodym i uzdolnionym kucharzom.
Tekst: Marek Szymański
Zdjęcia: Marek Szymański oraz Carving-Art Paweł Sztenderski
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mną? Nie będzie lekko ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry sposób na odchudzanie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google - xxally radzi jak szybko schudnąć
;)
dlaczegopstragjezelijestesmynadmorzem
Nie wiem dlaczego uczy się młodzież, że talerze przozdabia się licmi salaty bardzo nieestetycznie to wygląda i do tego dużo cytryny żle pokrojonej jak można ją wycisnać
Magda Błaut najlepsza! Gratulacje!
Marta aby tak dalej
Filip, Twoje ryby i tak są najlepsze ;)
Marta Palenica pięknie, dalszych sukcesów życzymy