W tym roku Światowa Organizacja podkreśla rolę rządów, rolników, producentów, sprzedawców w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Podkreśla też fakt, że każdy jako konsument, odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu tego bezpieczeństwa i ma wpływ na to, co trafia na „nasz stół” poprzez swoje świadome wybory.
Niebezpieczna żywność stwarza globalne zagrożenia dla zdrowia. Na niebezpieczeństwo narażeni są wszyscy, zwłaszcza niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore. Dlatego w trosce o ich zdrowie rządy państw powinny uczynić
z bezpieczeństwa żywności sprawę priorytetową w zakresie zdrowia publicznego, ponieważ odgrywa ona kluczową rolę w ustalaniu polityk i ram prawnych, ustanawianiu i wdrażaniu skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności, zapewniających podejmowanie odpowiedzialnych działań przez producentów i dostawców żywności w całym łańcuchu żywnościowym oraz dostarczaniu konsumentom bezpiecznej żywności.
„Z pola na Stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to hasło wiodące w ramach bezpieczeństwa żywności. Wiemy, że do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest często żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych lub na bazarach. Nie wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością
i konsumenci mają świadomość tego, jak ważne dla zapewnienia ochrony zdrowia własnego
i innych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas dokonywania zakupów, sprzedaży i przygotowywania posiłków. Dlatego chociażby należy myśleć globalnie i tak działać, żeby żywność produkowana lokalnie była bezpieczna w skali międzynarodowej.
Żyjemy w czasach urbanizacji i niemal nieograniczonych możliwości podróżowania. Zmieniają się nasze nawyki konsumenckie. Zwiększa się liczba osób kupujących
i spożywających posiłki przygotowywane w miejscach publicznych. Sytuacja taka spowodowała rosnące zapotrzebowanie konsumentów na większą gamę artykułów spożywczych, a skutkiem jest coraz bardziej złożony i dłuższy globalny łańcuch żywnościowy. Wiemy, że dostawy bezpiecznej żywności sprzyjają rozwojowi gospodarek krajowych, handlu
i turystyki, dlatego musimy zdecydowanie przyczyniać się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego. Wszelkie działania natomiast powinny stanowić podstawę do zrównoważonego rozwoju, zwłaszcza, że liczba ludności na świecie rośnie. W ślad za tym następuje intensyfikacja i uprzemysłowienie produkcji rolnej i zwierzęcej, by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na żywność.
Przewiduje się, że wpływ na bezpieczeństwo żywności ma również zmiana klimatu, ponieważ zmiany temperatury powodują modyfikowanie zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności, związanych z jej produkcją, przechowywaniem i dystrybucją. Są to wyzwania, które nakładają większą odpowiedzialność na producentów żywności i personel pracujący przy żywności. Szybkość i zasięg dystrybucji produktów lokalnych stwarza problemy, mogące doprowadzić do sytuacji kryzysowej na skalę międzynarodową. Na każdym kontynencie na świecie, w ciągu ostatnich dziesięciu lat dochodziło do wybuchów epidemii groźnych chorób przenoszonych drogą pokarmową, często potęgowanych przez zglobalizowany handel. Przykładem takich incydentów było skażenie melaminą mleka
w proszku dla niemowląt w 2008 r. (w samych Chinach zachorowało 300 000 niemowląt
i małych dzieci, z których 6 zmarło) czy zakażenia enterokrwotocznym szczepem Escherichia coli w Niemczech w 2011 r. wywołane skażonymi kiełkami kozieradki. Przypadki zachorowań odnotowano wtedy w 8 krajach w Europie i Ameryce Północnej. 53 osoby zmarły. Zatrucie bakteriami E. coli w 2011 r. w Niemczech przyniosło straty w wysokości 1,3 mld dol. poniesione przez rolników i przemysł oraz wiązało się z wypłatą 236 mln dol. w ramach rekompensat przyznanych 22 państwom członkowskim Unii Europejskiej.
W świetle faktów hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia Bezpieczeństwo żywności stało się sprawą priorytetową w zakresie zdrowia publicznego.
Promocja Zdrowia
PSSE w Kamieniu Pomorskim