POGODA

Reklama

Wydarzenia

ikamien.pl • Środa [24.09.2014, 11:51:29] • Kamień Pomorski

Z zapisków Szymona Kuczyńskiego Puffin na Solencie

Z zapisków Szymona Kuczyńskiego Puffin na Solencie

fot. www.zewoceanu.pl

Aktualnie stoję w Cowes, dokładnie w górze rzeki czyli Folly Inn. To sympatyczne miejsce które zasłynęło z tego ze wybudowano tu pierwszą regatową wersje Setki czyli Gringo Łukasza Stawskiego :) Ja tu wpadłem oddać silnik którego używałem w Kanale Kilońskim.

Od Helgolandu jechałem samotnie. Zastanawiałem się jak to będzie w Cieśninie Kaletańskiej i pod Rotterdamem, ale było bezstresowo. Ale to wszystko kwestia planowania, planowania i planowanie. Bardzo pomaga łódka która pływa niezwykle sprawnie i bezpiecznie. Pod Dover w prawdzie już miałem gotową kotwice co by zrobić zamieszanie promom na podejściu :) Wiało może 3knt i prąd sie zmieniał, a ja nie zamierzałem się cofać. Na szczęście rozwiało się i to do 15-20 węzłów, odpaliłem wiec spinaker i nadrobiłem straty. To niesamowite że jestem wstanie sam prowadzić i zrzucić ten żagiel przy ponad 20 węzłowym wietrze. Maxus nie daje sobie zrobić krzywdy :) Autopilot daje sobie świetnie rade na kursach pełnych.
Później chyba wygrałem jakieś regaty na Solencie. Wszyscy mnie gonili wiec uciekałem i uciekłem aż w górę rzeki w Cowes czyli Folly Inn. Tam też pozbyłem się nadbagażu czyli silnika który pożyczyła nam Aga z SailPro. Spotkałem się też przy piwie z jednym z budowniczych Setki „Gringo” Jamesem i na drugi dzień goniłem dalej. Znowu za szybko, bo jachty na diesel grotach nie były wstanie mnie wyprzedzić a jednym z goniących był Jacek na „Toshu”. Chwila przyjemnej rozmowy i ja pognałem do Cherbourga gdzie na pokładzie „Eternity” czekały mielone z ziemniakami, a ”Tosh” ruszył do Southampton.
Od Diabelskich Igieł czyli paskudnych, oj paskudnych (Ozi jaki ty jesteś gupi) skałek będących najbardziej na zachód wysuniętą częścią Wyspy Wight do miejsca w marinie w Cherbourgu zrobiłem 67,7Nm w 12h 20 minut czyli średnia 5,47 węzła. Nieźle jak na niecałe 6 m w linii wodnej. Do tego skiper cały czas czytał, spał, jadł i tył

źródło www.zewoceanu.pl


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@ikamien.pl ■ Zrobiłeś zdjęcie lub film? Wyślij do nas! kontakt@ikamien.pl
■ Silny wiatr, burze i deszcz. Ostrzeżenie meteorologiczne dla mieszkańców Świnoujścia i okolic Zgodnie z prognozami Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW), w dniach 16 i 17 września 2025 roku na terenie Świnoujścia oraz pobliskich powiatów spodziewane są gwałtowne zjawiska atmosferyczne, które mogą poważnie wpłynąć na życie mieszkańców. Silny wiatr, obfite opady deszczu oraz burze mogą stanowić zagrożenie, dlatego apelujemy o szczególną czujność i przygotowanie na nadchodzące trudne warunki pogodowe ■ 17 września przerwa w dostawie wody w Kamieniu Pomorskim i na wyspie Chrząszczewskiej Mieszkańcy Kamienia Pomorskiego oraz wyspy Chrząszczewskiej muszą przygotować się na kilkugodzinną przerwę w dostawie wody. Jak poinformowała firma DERYLAK-BUD, prowadząca przebudowę ulicy Orzeszkowej w Kamieniu Pomorskim, wyłączenie wody jest konieczne ze względu na prace na sieci wodociągowej. Woda zostanie odcięta w środę, 17 września, w godzinach od 8:00 do 12:00. Wyłączenie obejmie ul. Orzeszkowej – od skrzyżowania z ul. Reja aż do mostu (całe osiedle), a także wszystkie miejscowości położone na wyspie Chrząszczewskiej. Firma przeprasza za utrudnienia i apeluje do mieszkańców o wcześniejsze zabezpieczenie niezbędnej ilości wody na czas przerwy ■