ikamien.pl • Piątek [14.09.2012, 07:24:02] • Kamień Pomorski

Sprawdź grzyby w kamieńskim sanepidzie

Sprawdź grzyby w kamieńskim sanepidzie

fot. Wojtek Basałygo

W lasach pojawiły się grzyby. Wraz z nimi rośnie zagrożenie zatruciami. Jeśli nie mamy 100 procentowej pewności, że są jadalne – nie zabierajmy takich grzybów do koszyka. W razie wątpliwości można skorzystać z bezpłatnej porady w stacji sanitarno – epidemiologicznej.

Ministerstwo Zdrowia oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna podają zalecenia dotyczące bezpiecznego grzybobrania. Przede wszystkim:

- Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
 
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
 
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
 
- Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
 
- Zbieraj grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowuj świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
 
- Nie zbieraj grzybów w okolicach o skupisku odpadów to jest przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
 
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/6093/