ikamien.pl • Środa [19.11.2025, 08:32:28] • Gmina Międzyzdroje

„Zero waste – weki, placki, kiszonki oraz szczęśliwe kocie i psie ogonki” – podsumowanie projektu w ramach Programu „Społecznik na 5! Program wspierania inicjatyw oddolnych na lata 2025–2029”

„Zero waste – weki, placki, kiszonki oraz szczęśliwe kocie i psie ogonki” – podsumowanie projektu w ramach Programu „Społecznik na 5! Program wspierania inicjatyw oddolnych na lata 2025–2029”

fot. Organizator

W okresie od września do listopada 2025 r. zrealizowano pięć warsztatów: 2 kulinarne i 3 ekologiczne, które organizowane były przez Gminę Międzyzdroje, Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina”, Koło Gospodyń Wiejskich „Wiklina” w Wapnicy oraz Miejską Bibliotekę Publiczną w Międzyzdrojach. Inicjatywy odbywały się w ramach projektu „Zero waste – weki, placki, kiszonki oraz szczęśliwe kocie i psie ogonki”, dofinansowanego w kwocie 6 000 zł z Programu „Społecznik na 5! Program wspierania inicjatyw oddolnych na lata 2025–2029”, zainicjowanego przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Warsztaty miały charakter rodzinny, praktyczny i integracyjny. Promowaliśmy postawy proekologiczne, rozwijaliśmy empatię do zwierząt oraz umiejętność twórczego wykorzystania materiałów z recyklingu.

1. Rodzinne warsztaty kulinarne „Nie marnujemy żywności – młodzieżowe weki i kiszonki mają moc”
Uczestnicy przygotowali różnego rodzaju przetwory: czekośliwkę, powidła śliwkowe, kapustę kiszoną, sałatkę szwedzką z ogórków, aromatyczną sałatkę warzywną z cukinii, papryki, marchewki oraz ogórki małosolne i kiszone, pikle w curry. Zajęcia były okazją do wymiany przepisów i sposobów na wykorzystanie sezonowych nadwyżek owoców i warzyw.

2. Rodzinne warsztaty kulinarne „Czyszczenie lodówki – czyli naleśniki z różnymi farszami”
Podczas spotkania przygotowywano naleśniki w wielu wariantach - zarówno na słodko, jak i wytrawnie z wykorzystaniem owoców, bitej śmietany, nutelli, warzyw i kurczaka. Uczestnicy samodzielnie komponowali farsze, poznając przy tym sposoby kreatywnego wykorzystywania produktów, które często zalegają w domowej lodówce.

3. Plastyczne warsztaty ekologiczne „Upcyklingowe maty węchowe dla naszych pupili”
Uczestnicy przygotowali kolorowe maty węchowe dla psów i kotów. Do ich stworzenia wykorzystano maty do zlewozmywaka, kolorowy filc, fragmenty starego koca, starych bluz polarowych oraz różnorodne materiały. Część wykonanych prac przekazano do schroniska. Zajęcia sprzyjały integracji i rozmowom o zwierzętach oraz ich potrzebach.

4. Plastyczne warsztaty ekologiczne „Kocie zero waste – wędki, myszki i drapaki”
Uczestnicy przygotowywali zabawki i akcesoria dla kotów, wykorzystując m.in. kartony, butelki, rolki po papierze oraz filc, sznurki i wstążki. Powstały m.in. drapaki, wędki, rybki i pudełka sensoryczne, a warsztaty łączyły kreatywność z praktyczną edukacją ekologiczną.

5. Warsztaty plastyczne „Ekologiczne karmniki dla ptaków”
Rodziny tworzyły karmniki z plastikowych butelek, patyczków drewnianych, szyszek, sznurków i naturalnych ozdób. Spotkanie przebiegało w przyjaznej atmosferze, sprzyjającej współpracy i wymianie pomysłów. W działaniach wspierały uczestników wolontariuszki ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Wapnicy.
Zrealizowany cykl warsztatów spełnił założone cele oraz spotkał się z bardzo pozytywnym odbiorem uczestników. Działania skutecznie promowały ekologiczne nawyki, kreatywne wykorzystanie materiałów odpadowych, uwrażliwienie i dbanie o środowisko. Miały również na celu rozszerzenie oferty kulturalnej biblioteki o warsztaty ekologiczne i zwiększenie uczestnictwa młodzieży w akcjach społecznych. Projekt wzmocnił integrację pokoleniową mieszkańców oraz pokazał, że działania proekologiczne mogą być atrakcyjne, rozwijające i dostępne dla każdej grupy wiekowej.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/45834/