Od czwartku do niedzieli w sąsiedztwie Katedry Świętego Jakuba, na Placu Katedralnym i Placu Orła Białego, zaprezentują się wystawcy z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczymi, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymi posilili się i ucieszyli oko unikatowymi wyrobami. Patronem wydarzenia jest Święty Jakub, który otacza opieką wzgórze katedralne.
W jedenastu drewnianych domkach, zlokalizowanych w alei „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego", zaprezentują się najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty regionu. W tym roku obecne będą miody z Pasieki Cuda z Ula, Pasieki z Pasją, Pasieki Miody Jana oraz Miody Puszczy Barlineckiej. Obok pierników i produktów z róży znajdzie się także paprykarz. To również okazja do poznania smaku wina z Winnicy Sydonia i piwa z Browaru Colberg. Swoje produkty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne „Sedina" i „Frykas" oraz ekologiczne Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe „TAST".
Misją Jarmarku Jakubowego jest pokazanie wszystkim uczestnikom jak bogaty jest nasz region w tradycję i kulturę oraz zaszczepienie w młodych ludziach zamiłowania do folkloru, rękodzieła i tradycji. Stałymi elementami wydarzenia są liczne występy zespołów ludowych, folklorystycznych.
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Biuro Prasowe