ikamien.pl • Poniedziałek [13.02.2023, 16:42:46] • Wapnica

„Wspólnie ugotowaliśmy barszcz ukraiński” – rodzinne warsztaty kulinarne w Wapnicy

„Wspólnie ugotowaliśmy barszcz ukraiński” – rodzinne warsztaty kulinarne w Wapnicy

fot. Organizator

10 lutego 2023 w „Wiklinie” w Wapnicy odbyły się pierwsze rodzinne warsztaty kulinarne „Wspólnie gotujemy barszcz ukraiński” w ramach projektu "Jedzenie zbliża ludzi - rodzinne warsztaty kulinarne". Na integracyjne gotowanie pysznej ukraińskiej zupy zaprosili: Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina”, Koło Gospodyń Wiejskich „Wiklina” w Wapnicy, międzyzdrojscy bibliotekarze, społeczność ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Wapnicy oraz wolontariusze zaangażowani w organizację cyklu warsztatów.

Celem projektu jest m.in. wsparcie i promowanie inicjatyw mieszkańców oraz wzmacnianie integracji lokalnej z uchodźcami z Ukrainy. Podczas warsztatów pokazaliśmy, że wspólne przygotowywanie posiłków pomaga w budowaniu dobrych relacji międzyludzkich, zacieśnia więzi i ułatwia wpajanie najmłodszym odpowiednich nawyków żywieniowych. Gotowanie ukraińskiego barszczu zaczęło się dzień wcześniej od przygotowania mięsnego wywaru.

„Wspólnie ugotowaliśmy barszcz ukraiński” – rodzinne warsztaty kulinarne w Wapnicy

fot. Organizator

Wspólne krojenie, gotowanie, podsmażanie warzyw było doskonałą okazją, by wypróbować nową, zakupioną również w ramach projektu, kuchenkę z piekarnikiem. Jednak najważniejsze były śmiechy i niekończące się rozmowy uczestników przy stole. Wspólne gotowanie, biesiadowanie zamieniło się w ciekawą lekcję kulinarną dla całych rodzin, o co zadbały panie: Natalia Radobenko oraz Oksana Torous.

„Wspólnie ugotowaliśmy barszcz ukraiński” – rodzinne warsztaty kulinarne w Wapnicy

fot. Organizator

Pod okiem pań z Ukrainy uczestnicy warsztatów przygotowali zupę według ukraińskiej receptury oraz wysłuchali opowieści o historii barszczu, o którym pierwsza wzmianka pochodzi z 1584 roku. Wszyscy, z dużym zaciekawieniem, słuchali Natalii i jej wykładu o sporze o barszcz między Rosją a Ukrainą. Ostatecznie, na wniosek Ministerstwa Kultury Ukrainy, barszcz ukraiński został wpisany na światową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego wymagającego pilnej ochrony i tym samym od 1 lipca 2022 roku stał się narodową potrawą Ukrainy. Podczas degustacji wspólnie ugotowanego barszczu można było spróbować ukraińskich „pampuchów”, które specjalnie na warsztaty przygotowała Natalia.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/39575/