ikamien.pl • Poniedziałek [13.02.2023, 16:42:46] • Wapnica
„Wspólnie ugotowaliśmy barszcz ukraiński” – rodzinne warsztaty kulinarne w Wapnicy
fot. Organizator
10 lutego 2023 w „Wiklinie” w Wapnicy odbyły się pierwsze rodzinne warsztaty kulinarne „Wspólnie gotujemy barszcz ukraiński” w ramach projektu "Jedzenie zbliża ludzi - rodzinne warsztaty kulinarne". Na integracyjne gotowanie pysznej ukraińskiej zupy zaprosili: Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina”, Koło Gospodyń Wiejskich „Wiklina” w Wapnicy, międzyzdrojscy bibliotekarze, społeczność ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Wapnicy oraz wolontariusze zaangażowani w organizację cyklu warsztatów.
Celem projektu jest m.in. wsparcie i promowanie inicjatyw mieszkańców oraz wzmacnianie integracji lokalnej z uchodźcami z Ukrainy. Podczas warsztatów pokazaliśmy, że wspólne przygotowywanie posiłków pomaga w budowaniu dobrych relacji międzyludzkich, zacieśnia więzi i ułatwia wpajanie najmłodszym odpowiednich nawyków żywieniowych. Gotowanie ukraińskiego barszczu zaczęło się dzień wcześniej od przygotowania mięsnego wywaru.
fot. Organizator
Wspólne krojenie, gotowanie, podsmażanie warzyw było doskonałą okazją, by wypróbować nową, zakupioną również w ramach projektu, kuchenkę z piekarnikiem. Jednak najważniejsze były śmiechy i niekończące się rozmowy uczestników przy stole. Wspólne gotowanie, biesiadowanie zamieniło się w ciekawą lekcję kulinarną dla całych rodzin, o co zadbały panie: Natalia Radobenko oraz Oksana Torous.
fot. Organizator
Pod okiem pań z Ukrainy uczestnicy warsztatów przygotowali zupę według ukraińskiej receptury oraz wysłuchali opowieści o historii barszczu, o którym pierwsza wzmianka pochodzi z 1584 roku. Wszyscy, z dużym zaciekawieniem, słuchali Natalii i jej wykładu o sporze o barszcz między Rosją a Ukrainą. Ostatecznie, na wniosek Ministerstwa Kultury Ukrainy, barszcz ukraiński został wpisany na światową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego wymagającego pilnej ochrony i tym samym od 1 lipca 2022 roku stał się narodową potrawą Ukrainy. Podczas degustacji wspólnie ugotowanego barszczu można było spróbować ukraińskich „pampuchów”, które specjalnie na warsztaty przygotowała Natalia.