Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego, organizowanie przyjęć, podejmowanie gości oraz organizacja innych imprez wynikających z kalendarza rocznego placówki. Uczymy się nawiązywania i podtrzymywania rozmowy oraz poznawania zasad „ Savoir-vivre”. Zapoznania i stosowania zasad nakrywania do stołu, zasad kulturalnego zachowania się przy stole, kolejności podawania potraw, rozpoznawania sztućców, doboru stroju do okoliczności to tylko jedno z niewielu zadań jakie robimy.
Zajęcia kulinarne to również satysfakcjonująca droga rozwijania poczucia własnej wartości, kształtowania pozytywnych relacji. Uczestnictwo w zajęciach poprawia nastrój, uczy zaradności życiowej potrzebnej w codziennym funkcjonowaniu, rozwija cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz umiejętności współdziałania, wyrabia poczucie estetyki i wyobraźni. Prowadzony z uczestnikami trening kształtuje cechy pożądane w relacjach społecznych.
Terapeuta zajęciowy
Ewa Tłok